XLIII UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU
Política 20/08/2011

El president de la Diputació de Lleida denuncia una nova "agressió de l'Espanya més profunda" al català

Joan Reñé (CiU), que es compromet a treballar per les vegueries, lamenta l'anunciada derogació de la llei de llengües de l'Aragó i el recurs de l'Estat contra la llei de l'aranès

Roger Tugas
2 min

PradaEl president de la diputació de Lleida, Joan Reñé (CiU), ha carregat aquest migdia des de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), a Prada (Conflent), contra la derogació de la llei de llengües anunciada pel nou govern aragonès del PP i el recurs de l'executiu central contra la llei de l'aranès. "Continuem vivint moments en què l'agressió de l'Espanya més profunda cap al nostre principal símbol d'identitat -la llengua- és present", ha denunciat. Malgrat que la llei aragonesa "és de mínims", ja que supedita el català i l'aragonès al castellà, lamenta que l'executiu autonòmic la vulgui reduir a "pa sucat amb oli", i ja ha avançat que iniciarà converses bilaterals per mirar d'evitar-ho. Pel que fa a la llei de l'aranès, el govern central va aprovar presentar-hi un recurs el 23 de juliol, atès que la norma fixa l'aranès com a "llengua preferent a l'Aran".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel que fa al debat sobre la distribució territorial, Reñé ha evitat valorar la proposta del candidat del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, d'eliminar les diputacions, però sí que s'ha fixat com a objectiu treballar per aplicar una distribució basada -com fixa l'Estatut- en "municipis, comarques i vegueries" a Catalunya. "No serà fàcil, la realitat és la que tenim", ha afegit, ja que el canvi implica modificar dues lleis orgàniques amb acord dels dos partits majoritaris. Ha fixat l'inici de la negociació per fer possible la substitució a partir del moment en què es constitueixi el nou govern de l'Estat.

El president de la Diputació de Lleida ha assistit a la UCE per entregar el premi Canigó a la ràdio nord-catalana Arrels i al capellà Antoni Nughes, defensor de l'ús del català a l'Alguer. Aquesta tarda clourà la jornada sobre agricultura a Prada.

stats