Què està en joc si Junts rebutja els decrets del govern espanyol?

Aquest dimecres es voten les mesures anticrisi, la reforma del susbsidi d'atur i modificacions en l'àmbit judicial que provenen d'Europa

3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra de Treball, Yolanda Díaz, en una imatge recent.

Madrid / BarcelonaSense albirar un horitzó gaire optimista, el govern espanyol afronta aquest dimecres un ple del Congrés clau sobre tres decrets llei que estan en l'aire per la negativa de Junts i els dubtes de Podem. Es tracta de normes molt àmplies que recullen mesures molt diverses, agrupades en aquest procediment d'urgència per accelerar-ne l'entrada en vigor. Aquestes són algunes de les novetats més destacades dels tres decrets que es voten aquest dimecres a Madrid.

Gratuïtat de Rodalies

Una de les mesures que comprèn el decret de mesures anticrisi és la gratuïtat durant tot l'any del servei de Rodalies i els trens de mitjana distància, i també l'aportació estatal del 30% de la tarifa dels bitllets de transport urbà i interurbà. Fonts del PSOE avisen que sense aquests ajuts una família mitjana que viu als afores de Barcelona hauria de pagar 3.357 euros addicionals.

Reducció de l'IVA d'aliments bàsics

Es mantindrà durant sis mesos més la rebaixa de l'IVA sobre alguns aliments bàsics. En concret, del 4% al 0% per als aliments de primera necessitat –com el pa, la llet, els ous o les fruites i verdures i els cereals– i del 10% al 5% per a l'oli d'oliva, l'oli de gira-sol i la pasta.

Pensions i habitatge

Les pensions contributives en surten beneficiades, perquè el decret anticrisi inclou la pujada d'un 3,8%. En matèria d'habitatge, s'estén la prohibició dels desnonaments per a llars vulnerables i les mesures d'alleujament hipotecari.

Pròrroga als impostos a la banca i les energètiques

Si cauen les mesures anticrisi, no es prorrogaran els impostos sobre les grans fortunes i sobre la banca i les energètiques, malgrat que preveu deduccions per a descarbonització. També quedarien eliminades les comissions per retirar efectiu de les entitats bancàries en finestreta. Ara bé, després del retorn a la disciplina fiscal a tot Europa, el decret enfila l'IVA del gas fins al 10% en el primer trimestre abans de tornar a l'habitual 21%, mentre que el de l'electricitat es mantindria en el 10% tot l'any. Això ha originat crítiques per la reducció de l'ajut –si bé suposaria uns deu euros d'estalvi mensual. Alhora, l'impost especial d'electricitat i el de generació elèctrica recuperarien progressivament les tarifes habituals.

Reforma del subsidi d'atur

Els canvis que proposa el govern espanyol passa per un increment de la prestació, que passa de 480 euros a 570 els primers sis mesos. També s'amplien els col·lectius que poden rebre-la, com els menors de 45 anys sense càrregues familiars. Un dels elements que han generat controvèrsia amb Podem és la situació de les persones més grans de 52 anys, que tenen una tipologia de subsidi específic. Per a aquest col·lectiu la prestació es manté en 480 euros al mes i la base de cotització passa del 125% al 100%. Això, a parer de la formació lila, és una "retallada" que penalitzarà el càlcul de les futures pensions de jubilació. El govern espanyol ho nega i ho justifica pel fet que el Salari Mínim Interprofessional (SMI) ha augmentat i, per això, ja no calgui aquesta "sobrecotització".

L'article 43 de la llei d'enjudiciament civil

L'anomenat decret òmnibus introdueix canvis normatius en matèria de justícia, funció pública, règim local i mecenatge inclosos en els compromisos del pla de recuperació europeu adquirits pel govern espanyol amb la Comissió Europea. Però la gran polèmica és l'article 43 bis de la llei d'enjudiciament civil. Junts interpreta que avala que els jutges puguin paralitzar una llei com la de l'amnistia si efectuen una qüestió prejudicial a Europa, però els socialistes recorden que és un imperatiu d'Europa que ja estava en vigor de facto. També inclou qüestions sobre la digitalització de la justícia.

Si el govern espanyol no aconsegueix els vots, els decrets llei decauran. Ara bé, el consell de ministres podria tornar a aprovar-los i seguir-ne negociant el contingut amb Junts, que no renega de la major part del contingut.

Reforma del subsidi d'atur vinculada als fons europeus

Com en altres ocasions, des de la Comissió Europea no s'entra a comentar res sobre les tramitacions de les lleis als estats membres "ni a especular sobre el seu resultat", remarca un portaveu de l'executiu comunitari a l'ARA. Recorda que tal com s'estableix al reglament del Pla de Recuperació, la Comissió Europea avalua el compliment de les fites i els objectius vinculats a un pagament després que aquest s'hagi sol·licitat formalment per part del país. Si l'executiu comunitari detecta que no s'han complert totes les fites o objectius, pot suspendre una part o la totalitat del pagament que pertocaria. En tot cas, la suspensió s'aixeca quan l'Estat, en un termini de sis mesos, adopta les mesures per complir amb el que ha acordat amb Brussel·les. En el cas d'aquest decret, l'exemple de fita més clara és la de la reforma del subsidi d'atur, vinculada a la recepció del quart desemborsament. Està valorat en 10.000 milions d'euros entre transferències i préstecs– i el govern espanyol el va sol·licitar a finals de desembre. El subsidi ja està aprovat en consell de ministres i entra en vigor el juny.

stats