Política 17/09/2014

Jordi Pujol compareixerà al Parlament el divendres 26 de setembre

L'expresident donarà explicacions sobre l'herència que la seva família ha tingut sense regularitzar a l'estranger durant trenta anys. CiU es nega a aplicar el sistema de pregunta-resposta de les comissions d'investigació

Sara González
2 min
Jordi Pujol haurà de comparèixer al setembre al Parlament per donar detalls del frau.

BarcelonaJordi Pujol compareixerà al Parlament divendres 26 de setembre. La decisió s'ha acabat de prendre aquest matí en una reunió conjunta dels portaveus dels grups de la Comissió d'Afers Institucionals (CAI) i la mesa del Parlament. L'expresident de la Generalitat ja ha confirmat per carta a la presidenta de la cambra, Núria de Gispert, que assistirà a la convocatòria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Jordi Pujol donarà explicacions sobre l'herència que la seva família ha tingut sense regularitzar a l'estranger durant més de trenta anys, tal com ell mateix va confessar en una carta a finals de juliol.

La compareixença està fixada per a les quatre de la tarda. L'expresident tindrà 30 minuts per fer una intervenció inicial. Després, cada grup parlamentari tindrà 10 minuts per fer preguntes. Pujol no tindrà límit de temps per respondre. Finalment hi haurà un torn de repreguntes dels grups.

CiU bloqueja el sistema de pregunta-resposta

ICV-EUiA ha demanat a la Comissió d'Afers Institucionals un mecanisme de pregunta-resposta com el que es fa servir a les comissions d'investigació per fer més àgil l'interrogatori. És un sistema excepcional que ja es va utilitzar a la comissió d'investigació del cas Palau o a la de l'incendi d'Horta de Sant Joan i que segons el diputat ecosocialista Jaume Bosch permetria a l'expresident donar respostes concretes i precises.

CiU, però, s'ha oposat a la mesura, que calia que fos aprovada per unanimitat. La federació argumenta justament que aquest sistema és l'habitual en una comissió d'investigació, i no pas en una comissió ordinària.

D'aquesta manera, cada grup farà les seves preguntes en bloc durant 10 minuts i després l'expresident les respondrà de cop sense límit de temps. El procediment es repetirà per a cadascun dels grups, amb una segona volta de repreguntes.

La carta de Pujol

El 2 de setembre el Parlament va aprovar per unanimitat la compareixença de Pujol després de la seva confessió. Aquell mateix dia l'expresident va enviar una carta a la presidenta de la cambra en què acceptava la petició, tot i que li va comunicar que ho faria després de la Diada, a partir del 22 de setembre, segons va dir, perquè la seva compareixença "incideixi el menys possible" en els fets de "gran voltatge polític" que es produiran aquest mes de setembre (Onze de Setembre, debat de política general i llei de consultes) i "prou lluny encara d'una altra data de molt forta càrrega política que serà el 9-N".

stats