Política 10/03/2014

Pujol: "És important que un gran repte col·lectiu tingui un bon lideratge i tot el que minvi la força del lideratge minva el moviment"

El fundador de Convergència assegura que farà el que digui el president Mas i subratlla que estem entrant en una "zona perillosa de turbulències i hi ha d'haver una reacció"

Meritxell Comas
2 min
Jordi Pujol aquest dilluns al Centre Cultural El Born / ACN

BarcelonaL'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha assegurat aquest dilluns en una conferència al Born Centre Cultural que farà "el que digui el president Mas" i ha manifestat que està d'acord amb el que pensa i amb el que fa l'actual president de la Generalitat. Tot i prometre a l'auditori que no faria pronunciaments polítics, ha confessat que "és important que un gran repte col·lectiu tingui un bon lideratge i tot el que minvi la força del lideratge minva el moviment, potser no de forma immediata, però demà passat sí". El fundador de Convergència ha advertit que estem entrant en una "zona perillosa de turbulències" perquè l'Estat està duent a terme una "ofensiva potent" contra la llengua, la cultura i la convivència, i ha volgut remarcar que per fer front a tal situació, "hi ha d'haver una reacció".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el marc de la conferència "De Herder i Renan. I el dret a decidir", l'expresident català ha defensat el dret a decidir del poble català a partir de les tesis del filòsof alemany Johann Gottfried von Herder i el francès Joseph Ernest Renan. L'expresident de CDC ha assegurat que Catalunya pot reclamar la seva autodeterminació ja que posseeix dues condicions per ser una nació: el substrat de valors, cultura i memòria col·lectiva que requeria Herder, i l'existència d'un "plebiscit diari" que mantingui viu aquest sentiment, teoria que sostenia Renan. En aquesta mateixa línia, Pujol s'ha referit al patrimoni d'identitat que a través de la història s'ha anat acumulant i a la "voluntat de ser" dels catalans per reforçar la tesi que "hi ha moments determinants per exercir el dret a decidir, i aquest n'és un".

Tanmateix, ha subratllat que el nacionalisme català incorpora, per una banda, el substrat lingüístic, i per l'altra, "la voluntat de defensar i d'enfortir aquesta realitat tan profunda del nostre país", per bé que ha assegurat que "aquestes dues visions ara coincideixen en una reclamació molt democràtica, que és el vot popular". Pujol ha manifestat que és "respectuós amb Espanya" però ha volgut recordar que "hem viscut un temps de recuperació, i en aquest temps de recuperació hem contribuït molt al progrés general de tot l'Estat, però això ara no els interessa". Tot i així, ha assegurat que "molta gent ja no necessita arguments per reclamar el dret a decidir".

"Hem de ser capaços d'exercir la nostra voluntat en la línia del dret a decidir i que ens permeti tenir una consistència política i una solidesa", ha afirmat Pujol, i ha demanat que "li hem de donar suport pacíficament, amb pulcritud democràtica com ens diu el president Mas i amb respecte", i ha posat punt i final a la conferència demanant a l'auditori que "tingui confiança amb el nostre país i amb el president Mas"

A la conferència hi han assistit el seu fill i diputat de CiU, Oriol Pujol, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, l'expresident de la cambra catalana Joan Rigol, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, i el líder de CiU al Parlament, Jordi Turull.

stats