CANVI DE CICLE
Política 07/04/2015

Herrera avisa CDC i ERC que Europa no acceptarà una DUI sense majoria absoluta de vots

Turull, Tardà i Arrufat repliquen a ICV a Catalunya Ràdio que no hi haurà una majoria a favor del referèndum al Congrés després de les estatals

Ara
3 min
Joan Tardà, Jordi Turull i Joan Herrera / CATALUNYA RÀDIO

BarcelonaEl coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha debatut aquest dimarts a 'El matí de Catalunya Ràdio' amb el president parlamentari de CiU, Jordi Turull, i el diputat d'ERC al Congrés, Joan Tardà, sobre el full de ruta sobiranista dels propers mesos. Aquesta trobada radiofònica havia de reunir els tres representants del Parlament que, just fa un any, van anar al Congrés a demanar les competències per convocar un referèndum, tot i que la secretària general dels republicans, Marta Rovira, no hi ha pogut assistir per malaltia. El líder dels ecosocialistes ha apuntat que ara es viu un "escenari de fi d'etapa a Catalunya i potser a l'Estat", i ha afirmat que hi ha una "majoria imbatible a favor del dret a decidir" i ha confiat que "aquesta majoria s'acabarà imposant". Tot i això, no ha reconegut el caràcter plebiscitari del 27-S, ja que, "si fos per decidir la relació amb l'Estat, caldria que una persona fos un vot", i no simplement una majoria en diputats. "No ho podem fiar tot a l'escenari estatal, però cal una correlació de forces interna potent", ha insistit, atès que creu que la majoria que cal per avançar en el procés és la que existeix en favor del dret a decidir, no la correlació ajustada entre independentistes i no independentistes, ja que "perquè tiri endavant en el context europeu, cal una correlació de forces potent".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, malgrat que Herrera s'ha mostrat "escèptic" sobre els canvis a l'Estat, ha apuntat que, aprovant una declaració unilateral d'independència sense una majoria social clara al darrere, pot ser que "qui se'n surti sigui el PP i C's amb un projecte recentralitzador". "Guanyarem la consulta, perquè a Catalunya la majoria és folgada i a l'Estat s'estan trencant les majories de bloqueig" al referèndum, ha reiterat, l'única fórmula que creu que Europa pot reconèixer. Així, Herrera ha denunciat que "a Catalunya també hi ha polítiques d'involució" –ha criticat, per exemple, la segregació de l'Institut Català de la Salut o el bloqueig parlamentari a la renda garantida de ciutadania– i ha confirmat que ICV anirà amb la seva pròpia proposta de full de ruta –insistint en el referèndum pactat– en el cicle electoral de les municipals, catalanes i estatals.

Davant aquest posicionament, Turull ha afirmat que, amb el 27-S, ara "només depenem de nosaltres", i ha lamentat que "ara que es depèn només de nosaltres no ens posem d'acord". "No podem estar amb el mur al davant i seguir amb el dia de la marmota", ha criticat, i ha insistit que "hem d'enviar un missatge a Europa, si volem ser un estat o no", ja que "quedar-se quiet no vol dir restar quiet, vol dir recular". Igualment, Tardà ha defensat que, "en el procés constituent, totes les esquerres ens trobarem amb els nacionalistes", també per decidir si es vol o no una renda garantida de ciutadania. Com Turull, Tardà ha dubtat que el nou Congrés que sorgeixi després de les eleccions estatals doni suport al dret a decidir, atès que no creu que IU pugui governar: "Pot ser que la nova correlació de forces sigui tant o més conservadora o recentralitzadora que l'actual, o un pacte PP-PSOE o un de PP-C's". "L'oligarquia dóna suport financer a C's", ha insistit el diputat d'ERC, i ha defensat el full de ruta pactat amb CDC i les entitats sobiranistes: "És un Parlament qui ha d'iniciar el procés constituent, i al final del procés, que esperem que sigui intens i no llunyà, la ciutadania s'haurà de definir en referèndum sobre si accepta o no la Constitució".

Un procés constituent obert

El diputat de la CUP Quim Arrufat ha intervingut per telèfon a la conversa i ha subscrit les afirmacions de Tardà pel que fa al procés constituent: "Estic d'acord amb el que ha dit Tardà, cal obrir un procés constituent que no han de fer uns independentistes, sinó la majoria social i civil del país". "Tenim molt clar que l'estat de les autonomies no és útil per aplicar un programa de les esquerres sobiranes", ha assegurat, i ha lamentat que, després del cop de porta del Congrés amb el referèndum, "no tothom ha superat la lògica autonomista, del règim del 78", en referència a ICV, sobre el qual s'ha mostrat "perplex" pel "gir en el discurs" des de llavors. "Per molt que Podem ho intenti, no hi haurà majoria de canvi constitucional a l'Estat", ha conclòs.

stats