Política 29/01/2021

Borràs demana a Pedro Sánchez que eviti un recurs de la Fiscalia contra el tercer grau dels presos

Puigdemont es desmarca de l'estratègia d'ERC a Madrid: "Els han aixecat la camisa"

i
Núria Orriols Guiu
3 min
Laura Borràs, presidenciable de JxCat, en un acte de Reus

Han sortit de la presó de Lledoners poc després de les onze del matí i a dos quarts de vuit del vespre Josep Rull i Jordi Turull eren a Reus per participar en el seu primer míting de campanya després de recuperar el tercer grau, almenys fins que la Fiscalia el recorri. Els exconsellers s'han unit aquest divendres a la presidenciable de Junts, Laura Borràs, per reclamar el vot per a JxCat i rememorar el que ja van fer també per les eleccions del 21 de desembre: sortir de la presó –en aquell moment estaven en preventiva a Estremera– i aprofitar al màxim la possibilitat de fer política. Amb ells dos davant, Borràs ha volgut llançar un missatge a Pedro Sánchez: "De qui depèn la Fiscalia? Li demano un gest, que freni el recurs contra el tercer grau dels presos polítics".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Borràs, el govern espanyol del PSOE i Podem ha de moure fitxa ja i ha de parar d'"especular" amb l'indult o la reforma de la sedició, i ha assegurat que Sánchez és "còmplice" del Tribunal Suprem si no fa res per aturar l'"acarnissament" contra els presos polítics. "Ja n'hi ha prou de fer veure que el PSOE és el bo de la pel·lícula, quan és el dolent de la política", ha dit Borràs, que ha volgut remarcar –com també ha fet el cap de llista per Tarragona, Albert Batet– que els dirigents de l'1-O porten "més temps a la presó amb Pedro Sánchez que amb Mariano Rajoy".

L'expresident Carles Pugidemont, connectat des de Waterloo, ha sigut fins i tot més dur i ha disparat algun dard enverinat a Esquerra –sense nombrar-la explícitament– per haver aprovat els pressupostos socialistes. "Els han aixecat la camisa", ha dit, interpel·lant als indecisos perquè optin per Junts davant dels "que no han mogut ni un dit per Catalunya" –fent referència al PSC– i els que "no han sabut fer complir els compromisos amb els seus vots" –en al·lusió a ERC–. "Nosaltres som els que plantem cara", ha sentenciat.

Jordi Turull i Josep Rull després de sortir de la presó en el primer acte de campanya.

La sortida dels presos polítics –Oriol Junqueras i Raül Romeva també han entrat en campanya al míting de Badalona– coincideix amb l'enquesta del CEO que avui situa JxCat i ERC frec a frec per la victòria, amb un gruix del 34% dels enquestats que es defineixen com a indecisos. Des de Junts busquen esgarrapar part d'aquesta bossa de votants que se situen en l'independentisme fent valer la seva política a Madrid, on no han donat suport al govern socialista, a diferència dels republicans. Per fer-ho, eviten el cos a cos directe amb Esquerra i el substitueixen per la confrontació oberta amb el PSOE. A parer seu, l'executiu "autoanomenat més progressista de la història" –els dirigents de JxCat acostumen a anomenar-los així de manera irònica– no ha servit per resoldre el conflicte polític amb Catalunya. "Necessitem un mediador, una persona que aixequi actes dels compromisos", ha dit Puigdemont, ja que, per a ell, a Madrid és igual si governa la dreta o l'esquerra, ja que "per a la Generalitat acaba sent el mateix".

Els presos en campanya... fins quan?

Jordi Turull i Josep Rull, que en qualsevol moment poden tornar a la presó si la Fiscalia posa un recurs al tercer grau concedit per la Generalitat i el jutge de vigilància penitenciària els suspèn el règim de semillibertat, també han assenyalat el govern espanyol. Amb un estil diferent –Turull s'ha permès acabar amb uns quants rodolins i Rull ha optat per la poesia–, els dos dirigents han advertit que no canviaran de rumb i s'han mostrat "més compromesos que mai" amb la independència, malgrat que els vulguin, en paraules seves, "agenollats i rendits".

Els exconsellers han arribat uns minuts abans d'engegar l'acte acompanyats de la candidata Borràs al centre d'Art Cal Masó de Reus, on els esperaven una vintena de persones, que s'han quedat fora del recinte, per donar-los escalf amb crits de "llibertat", "amnistia" i "Laura presidenta".

Aquest dissabte la presència dels presos polítics es duplicarà a Barcelona: no només hi seran Rull i Turull, sinó que també Jordi Sànchez, secretari general del partit, i l'exconseller Joaquim Forn, s'implicaran en un míting a l'Arc de Triomf. Serà un dels primers grans actes de Junts per la campanya del 14-F amb els seus dirigents empresonats, assumint que, en funció del que decideixi la Fiscalia, també podria acabar sent l'últim.

stats