10 ANYS DES DEL SEU ÚLTIM CONSELL DE MINISTRES
Política 13/04/2014

Aznar: "Em costa molt guanyar-me honradament la vida i pago fins a l'últim dels meus impostos"

L'expresident espanyol assegura a 'El País Semanal' que no vol "ni tomba, ni panteó, ni passar a la història, ni res de res"

Europa Press
2 min

MadridL'expresident del govern espanyol José María Aznar ha assegurat que li "costa molt" guanyar-se "honradament la vida" i ha afegit que paga "fins a l'últim" dels seus impostos, quan es compleix la primera dècada des que va abandonar el Palau de la Moncloa. Així s'ha expressat Aznar en un reportatge que publica 'El País Semanal', amb motiu del desè aniversari de la celebració del seu últim consell de ministres com a president de l'executiu espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, l'exmandatari reconeix que, quan passa llargues temporades treballant a l'estranger, "moltes vegades" li agradaria tenir al seu costat a la seva dona, Ana Botella. "Les coses són com són. Cal treballar molt", afegeix.

En relació amb la inscripció gravada sobre la làpida de l'expresident Adolfo Suárez ("La concòrdia va ser possible") i amb com li agradaria a ell passi a la història, Aznar assegura: "Jo, de làpida res, i d'inscripcions menys. No vull ni tomba, ni panteó, ni passar a la història, ni res de res".

Segons explica Aznar, "hom inicia projectes perquè altres els segueixin" i "l'important en política és una continuïtat que se cimenti en idees, conviccions i valors", és a dir, que "no hi hagi batzegades" ni començar "de zero cada quatre anys". "Així ens ha anat a Espanya amb aquests talls històrics", subratlla.

D'altra banda, l'expresident espanyol indica que "el secret" per poder superar la retirada és una qüestió que es troba en "el cap" i que cal evitar deixar-se portar per "la malenconia". "Jo tenia moltes coses a fer. Molts interessos. Moltes il·lusions", rebla. "Tenia clar que ser president del meu país era el més important que podria ser en la meva vida i, a partir d'aquí, havia de construir-me una nova existència. I demostrar que hi ha una vida després de la Moncloa. I ho he aconseguit. Tinc molta feina i sóc raonablement feliç", manifesta, per afegir que no es penedeix de no haver-se presentat a un nou mandat perquè va ser una decisió que va prendre "lliurement".

Dit això, l'expresident del govern espanyol detalla que va aconseguir aprendre anglès als 50 basant-se "en el mètode de les tres pes", és a dir, "paciència, prudència i perseverança". "Però em fa molta gràcia. És que sembla que hom és l'únic que parla malament anglès i que tots els espanyols es manegen com a nadius d'Oxford o Cambridge", declara, alhora que ha fet broma dient que ell parla l'idioma "a mig camí" entre les dues opcions perquè és "centrista".

Quant a la seva afició a l'exercici físic, Aznar indica que pretén "una aparença juvenil dins d'una edat raonable". "Sempre m'ha agradat l'exercici dur: faig una dieta rígida des de fa molts anys i estic sempre que puc a l'aire lliure", assenyala.

stats