CONGRÉS DEL PSC
Política 16/12/2011

Montilla entona el 'mea culpa' i fa autocrítica de la gestió de l'executiva

“Hem d'acceptar les derrotes sense disfresses ni pal·liatius”, ha etzibat el primer secretari en funcions, que ha reconegut que el PSC "ha tocat fons"

Sara González
2 min

BarcelonaEl primer secretari del PSC en funcions, José Montilla, ha fet un informe de gestió d'autocrítica en el qual s'ha postulat com el màxim culpable. L'expresident ha reconegut que el partit ha "tocat fons", ha deixat de ser “atractiu” pels ciutadans i ha perdut la confiança dels catalans i gran part del capital municipalista que en altres temps va tenir a les seves mans. “Hem d'acceptar les derrotes sense disfresses ni pal·liatius”, ha etzibat Montilla, que ha instat el partit a renovar-se.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Demano disculpes per les errades, ofenses i injustícies que segur que he comès”, ha dit Montilla, que ha insistit que el partit travessa ara una situació de “desconnexió amb la ciutadania desconeguda fins ara”. El dirigent socialista també ha recordat que s'ha debilitat la capacitat del PSC de representar el federalisme catalanista i la defensa de l'autogovern.

Montilla ha recordat les tres derrotes encaixades en l'últim any, però ha recordat que la debilitat del projecte socialista ja venia de més enrere, tot i que no es va saber detectar. De fet, ha recordat que els socialistes van confondre el vot útil que els va dipositar la ciutadania a les eleccions generals del 2004 per fer fora el PP de la Moncloa perquè va ser interpretat com un moment “fort” del partit però es va oblidar que es tractava d'una confiança “utilitària i temporal”.

De tot aquest “diagnòstic sever” Montilla ha dit que ell n'és el “màxim responsable” i, al seu costat, els membres de l'executiva. Tot i això, ha dit que el PSC està pagant una “factura excessiva i injusta”, però que és la que han triat els ciutadans i que, per tant, és “inútil buscar excuses de mal pagador”. Tot i això ha dit que no és hora “d'autoflagel·lar-se”, sinó de no rendir-se i treballar per recuperar el terreny perdut i la connexió amb la ciutadania.

L'ajornament del congrés

Montilla ha recordat que la data del congrés s'ha anat retardant des de que ell va anunciar la seva renúncia primer perquè els alcaldes van manifestar que seria perjudicial haver-lo celebrat abans de les municipals i després per l'avançament de les generals. Malgrat tot, ha dit que celebrar-lo abans no hauria contribuït a “millorar els resultats electorals” i, a més, ara hi hauria una nova executiva que hauria encaixat ja dues derrotes electorals.

stats