XLIII UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU
Política 18/08/2011

La Comissió per la Dignitat titlla de "barbaritat" el nou enfocament del Memorial Democràtic

El seu portaveu, Josep Cruanyes, afirma que la vicepresidenta Ortega pot fomentar el revisionisme històric si homenatja per igual les víctimes dels dos bàndols de la guerra civil

Roger Tugas
1 min

PradaEl portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, s'ha mostrat molt crític aquesta tarda a la Universitat Catalana d'Estiu amb els plans de la vicepresidenta Joan Ortega de reenfocament de la tasca del Memorial Democràtic. Ha denunciat la "paràlisi" que pateix la institució i n'ha reivindicat una seu cèntrica, enlloc del nou emplaçament, el castell de Montjuïc. On ha carregat més, però, és en el plantejament que Ortega li vol conferir d'homenatjar per igual els dos bàndols de la guerra civil, el que considera una "barbaritat" que pot donar ales al revisionisme històric que nega la legitimitat de la República i identifica el conflicte sense distingir entre colpistes i demòcrates.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per Cruanyes, el Memorial hauria de ser un "reconeixement dels que van lluitar pels valors democràtics" des de "qualsevol plantejament ideològic". "No es pot fer un poti poti", ha insistit, i ha ficat com a exemple Alemanya, "un país que té clar quins són els seus referents". "No s'han d'homenatjar mai els defensors del feixisme", ha conclòs.

Cruanyes també li ha exigit a la ministre de Cultura, Ángeles González-Sinde, que compleixi amb el seu compromís d'aprovar el setembre l'última transferència de material requisat de Salamanca per culminar el procés el desembre. El govern espanyol ha tingut una actitud obstruccionista fins ara en aquest àmbit, segons Cruanyes, però li reclama que acabi la feina abans que el PP pugui fer-se amb el poder, qui tindria "encara menys entusiasme" en fer complir la llei.

stats