Les joventuts d’Esquerra avalen la investidura de Salvador Illa

El candidat del PSC s’assegura la majoria de 68 vots per ser investit

4 min
Salvador Illa al Parlament.

BarcelonaEl candidat del PSC, Salvador Illa, supera l’últim escull que podia fer trontollar la seva investidura (almenys, des d’un punt de vista aritmètic): les joventuts d’Esquerra han avalat aquest dilluns que la seva diputada al Parlament, Mar Besses, també hi voti a favor, malgrat el debat intern dins de l'organització juvenil, molt crítica amb la possibilitat de facilitar un Govern presidit pels socialistes. Ara que el consell nacional de Jovent Republicà hi ha donat llum verda, el PSC ja pot comptar amb els vots dels vint diputats del grup parlamentari d’ERC, després que les bases republicanes també avalessin el pacte per investir Illa en la consulta interna de divendres amb un ajustadíssim resultat d’un 53,5% a favor i un 44,8% en contra. Amb ells. els sis diputats dels comuns i els 42 del PSC, Illa s’assegura una majoria de 68 escons amb què, si no hi ha canvis en el guió, serà investit 133è president de la Generalitat de Catalunya. Ara bé, les joventuts republicanes avisen en un comunicat que el seu és un "sí crític", de la mateixa manera que la secretària general d'ERC, Marta Rovira, va assegurar que el seu era un "sí vigilant". "Signem un compromís amb els joves d’aquest país, no amb l’estabilitat del Govern de Salvador Illa, i, per tant, arribarem fins al final per tal de fer complir els acords", afirmen.

La decisió de les joventuts republicanes suposa un gir respecte a la posició que havien mantingut fins ara. Després de les eleccions, i abans que els republicans s’obrissin públicament a negociar amb el PSC, el Jovent Republicà afirmava que ERC no podia facilitar que “l’unionisme s’apoderés del Govern de Catalunya”, tot i que també alertaven que no havien de donar “suport gratuït a qui viu de l’independentisme màgic”, en referència a Junts. “Hem de ser coherents i exigents amb totes les demandes que hem reivindicat sempre: el referèndum d’autodeterminació per votar la independència del nostre país i el compromís amb la justícia social. Si el PSC o Junts no creuen raonables aquestes apostes, la ciutadania haurà de decidir si defensen o no Catalunya. A nosaltres no ens fan por les urnes”, van afirmar. Amb aquest discurs, les joventuts republicanes se sumaven al que en un primer moment va defensar la cúpula d’ERC: que la repetició electoral no era un mal major que calia evitar a qualsevol preu, malgrat la delicada situació en què hauria agafat el partit després dels mals resultats del 12-M.

Ara bé, el plat fort del pacte d’investidura entre socialistes i republicans no gira al voltant del referèndum, sinó del finançament autonòmic perquè Catalunya tingui un model “singular” que doni a la Generalitat les claus de la caixa. Tot i això, les joventuts republicanes s’han decantat per donar llum verda a la investidura en un consell nacional que ha començat aquest dilluns a última hora de la tarda i del qual no s’ha fet pública la localització en un inici ―la decisió s'ha pres per votació, segons les fonts consultades, però Jovent Republicà no n'ha fet públics els resultats―. Des de l'organització juvenil consideren que l'acord té "alguns elements positius", com "l’aposta per la resolució del conflicte polític, l’avenç significatiu cap a la sobirania fiscal de Catalunya, la defensa i l'impuls del català i l’esmena a algunes de les propostes més de dretes del PSC". No obstant això, i com també va fer una part de la militància d'ERC, les joventuts han volgut expressar la seva "clara desconfiança" cap al PSOE en relació amb el compliment dels acords, tot i que dissabte Illa es comprometés a tirar-los endavant "íntegrament" en la seva primera intervenció després de tancar els pactes d'investidura. "Fem un vot de confiança al bon acord assolit. Però el senyor Illa ho ha de tenir molt clar: no ens fiem d'ell. No complir tindrà conseqüències", ha afirmat Besses a X.

El no de les joventuts republicanes hauria encaminat al fracàs la investidura d'Illa: sense el vot de Besses, s'hauria quedat a un vot de la majoria absoluta i tampoc no hauria pogut assolir la majoria simple per ser investit en una segona volta amb els vots del PSC, ERC i els comuns. El PP ja havia avisat que no aniria a salvar-lo si la seva aliança amb els republicans (jovent inclòs) feia aigües. La tesi del PP, a qui una repetició electoral podria beneficiar, segons les dades del CEO, és que Illa és tant o “més independentista” que Puigdemont o Quim Torra. "Ha negociat la independència fiscal com a pas previ al referèndum i la independència total", ha afirmat aquest dilluns l’eurodiputada del PP Dolors Montserrat. Una visió als antípodes de la del Consell de la República, que ha carregat contra el pacte argumentant que investir Illa "dificulta i alenteix" el Procés i suposa obrir la porta a polítiques de "destrucció nacional".

Sense obstacles?

Ara l’únic que podria fer saltar pels aires la investidura és una possible detenció de l’expresident Carles Puigdemont al tornar a Catalunya; però des d’ERC ja han avisat que, ara que la seva militància s’ha posicionat, la decisió de votar la investidura del socialista va a missa, i els últims enfrontaments entre ERC i Junts a compte del retorn de Puigdemont no sembla que hagin de dur els republicans a canviar d’opinió. De fet, Marta Rovira havia arribat a demanar al líder de Junts que no es deixés arrestar. Des dels comuns defensen que Puigdemont ha de poder tornar de l'exili en llibertat, en aplicació de la llei d'amnistia, però consideren que Junts està jugant les seves cartes per forçar al màxim els terminis i posar en risc la investidura d'Illa: "Ho hem vist durant aquest temps. L'estratègia de Junts és intentar provocar una repetició electoral. La majoria de catalans no ho vol", ha afirmat el portaveu dels comuns al Parlament, David Cid. L’escenari més plausible és que, en cas d’una detenció que enganxés els diputats amb el ple convocat o començat, el president del Parlament, Josep Rull, suspengués la sessió per estudiar els possibles escenaris. 

En qualsevol cas, Rull obre aquest dimarts la ronda de contactes prèvia a la convocatòria d’un ple d’investidura, que la diputació permanent de la cambra podria ja convocar per a aquest mateix dijous. Illa serà el primer a passar pel despatx de Rull, a les 9.30 h, i el seguiran els líders d’Esquerra, els comuns, Junts, el PP, Vox, la CUP i Aliança Catalana. A les 13.45 h, acabada la ronda, el president del Parlament compareixerà per informar del resultat de les converses i nomenarà Illa com a candidat.

stats