Política 22/03/2020

Les joventuts, l’única veu socialista contra la monarquia

Assumeixen que, de moment, investigar el rei emèrit no té recorregut

Marc Toro
3 min
Les joventuts, l’única veu socialista contra la monarquia

Barcelona“Els joves socialistes reclamen una revisió de l’estatus jurídic del cap d’estat perquè possibles situacions com la que investiga la Fiscalia suïssa estiguin subjectes a responsabilitat”. Les Joventuts Socialistes d’Espanya (JSE) defensaven el 6 de març en un comunicat la necessitat d’un canvi constitucional per eliminar la inviolabilitat de la Corona. El seu posicionament, secundat per la Joventut Socialista de Catalunya (JSC), contrasta amb el perfil baix del PSOE i el PSC davant les informacions que apunten que Joan Carles I hauria rebut comissions de l’Aràbia Saudita o que Felip VI és beneficiari del compte suís on van anar a parar aquests diners. Malgrat que les organitzacions juvenils dels dos partits assumeixen que el marc legal vigent fa inevitable el veto a la comissió d’investigació al Congrés sobre la presumpta corrupció del rei emèrit, ara com ara són l’única veu socialista que s’expressa obertament en contra de la monarquia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el comunicat citat, les JSE definien la forma d’estat actual com un “anacronisme impropi dels nostres temps”, mentre que la vice primera secretària de la JSC, Judith Riera, afirma a l’ARA que l’organització que representa aposta per avançar cap a l’abolició de la monarquia. “Som republicans i ho diem sempre que en tenim l’oportunitat”, afegeix. Declaracions públiques al marge, els documents interns del PSOE i el PSC apel·len genèricament als “valors republicans” i als “principis de republicanisme”, mentre que els de les organitzacions juvenils són molt més clars. Els estatuts de l’espanyola aposten per un “estat republicà”, i els de la JSC demanen que “cap monarquia tuteli la nostra democràcia”.

Pressió als partits

Els comunicats de les joventuts amb motiu del Dia de la República (14 d’abril) s’expressen sempre en aquest sentit, i als congressos dels respectius partits -en què es defineix el full de ruta per als següents anys- intenten que s’assumeixin les seves tesis. De moment sense èxit. En l’últim conclave del PSOE (2017), les JSE van fracassar en l’intent de fixar com a objectiu de la formació la celebració d’un referèndum sobre el model d’estat a Espanya, i aquest desembre la JSC no va aconseguir que prosperés una esmena al congrés del PSC que definia la monarquia com una institució “arcaica” i defensava que els de Miquel Iceta abanderessin de manera “incansable” la voluntat d’“instaurar la Tercera República”. Després que la seva proposta fos rebutjada en comissió, els joves socialistes van intentar que es debatés al plenari del congrés, amb tots els delegats de la militància. Necessitaven aconseguir uns 300 avals en poc més d’una hora, però els van faltar “deu o vint firmes”, expliquen des de l’organització.

Malgrat aquestes reivindicacions, cap de les dues joventuts ha donat suport a obrir una comissió al Congrés per investigar els “negocis ocults” i el possible “blanqueig de diners” que hauria comès el rei emèrit en exercici del càrrec i la possible implicació de Felip VI. Així ho van tornar a demanar aquesta setmana els partits sobiranistes a la cambra baixa després que un primer intent -al qual es va sumar Unides Podem- topés amb el nodel PSOE, el PP i Vox a la mesa. “Poc o cap sentit té que demanem una comissió d’investigació davant d’uns fets que estan protegits per la inviolabilitat de la Corona”, expressava al comunicat de les JSE el seu secretari general i diputat, Omar Anguita. Riera afegeix que aquesta posició, fixada pels lletrats del Congrés i a la qual s’agafa el PSOE, suposa que la iniciativa a la cambra baixa no tindria “cap recorregut”. Perquè Joan Carles I no fos inviolable, però, caldria canviar la Constitució, i això implicaria un suport de dos terços del Congrés, convocar eleccions, redactar una nova carta magna i sotmetre a referèndum el nou redactat. El mateix procés que caldria, de fet, per convertir l’Estat en una república.

Des de la direcció del PSC assenyalen que no hi ha prou “consens” per obrir aquest meló i que, en aquests moments, tampoc és una “prioritat”. Les mateixes fonts aclareixen, en tot cas, que la investigació del rei emèrit ja s’està fent via Fiscalia suïssa i, a Espanya, a través d’Anticorrupció, i justifiquen així que no hagin posat el crit al cel públicament. “Entenem que, quan estàs dirigint un país o tens la intenció de fer-ho, no pots ser tan bel·ligerant”, admet Riera. El PSOE s’ha limitat a agrair que el rei hagi retirat el sou públic al seu pare i hagi renunciat simbòlicament a la seva herència, si bé també ha apel·lat a la transparència. Per a la JSC és un “primer pas” per canviar les coses, afirma Riera, que preveu accions o propostes de les joventuts per aconseguir, com a mínim, que la monarquia reti comptes un cop superada la crisi del coronavirus. “No ens n’oblidarem”.

stats