Política 16/03/2013

L'exministre de Justícia López Aguilar lamenta el "clima inquisitorial" que va forçar la renúncia de Rodríguez Sol

El socialista adverteix del risc que el PP "imposi els seus pensaments a totes les institucions de l'estat"

Acn
2 min
Juan Fernando López Aguilar, eurodiputat i exministre del PSOE

EstrasburgL'exministre de Justícia i eurodiputat socialista Juan Fernando López Aguilar lamenta el "clima inquisitorial" creat a l'estat espanyol, que fa que "cada cop es pugui opinar sobre menys coses sense que es produeixin reaccions exasperades" i que va forçar la renúncia del fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol. En una entrevista a l'ACN, López Aguilar ha exigit al govern del PP que sigui "rigorós" en el "respecte de l'autonomia del ministeri fiscal" i ha advertit del risc que els populars "imposin els seus pensaments a totes les institucions de l'estat". El socialista s'ha mostrat contrari a un referèndum "unilateral" a Catalunya i ha defensat una reforma constitucional cap el federalisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Lamento que, per expressar una opinió, un fiscal superior d'una comunitat autònoma es vegi obligat en 24 hores a presentar la renúncia com a conseqüència d'una pressió mediàtica i política clarament asfixiant", ha dit el socialista, que va ser ministre de Justícia amb el govern de José Luis Rodríguez Zapatero entre el 2004 i el 2007. López Aguilar ha explicat que la independència del poder judicial a Espanya està garantida per la Constitució, si bé "l'amenaça principal ve de la pressió de poders que no provenen de les urnes, poders fàctics, mediàtics i econòmics".

Actual president de la comissió de Llibertats Civils, Justícia i Assumptes d'Interior del Parlament Europeu, el socialista canari s'ha mostrat "rotundament" en contra que Catalunya acabi celebrant una consulta de manera "unilateral", que no tingui cabuda en la Constitució. "La democràcia no consisteix en decidir per majoria qualsevol cosa en qualsevol moment. S'han de respectar les minories i els drets fonamentals de tots; i el marc és la Constitució, que no reconeix el dret unilateral dels territoris d'Espanya", ha recordat Juan Fernando López Aguilar.

Per al socialista, la independència "empitjoraria la situació dels catalans i de la resta d'espanyols". A més, situaria Catalunya "automàticament fora de la Unió Europea".

L'eurodiputat assegura que el PSOE defensa Catalunya

López Aguilar és el president de la delegació socialista espanyola al Parlament Europeu. Maria Badia n'era la número dos, la secretària general, fins l'octubre passat, quan es va veure obligada a plegar després de les crítiques per una carta enviada a la CE que denunciava les amenaces d'alguns sectors militars contra Catalunya. Badia va dir fa pocs dies va dir en una entrevista a l'ACN que trobava a faltar que el PSOE defensés Catalunya.

Però el president dels socialistes a l'Eurocambra assegura que el PSOE ha defensat sempre els interessos de Catalunya. "Som molts els que creiem que la nacionalitat catalana s'ha de prendre seriosament", ha dit l'eurodiputat, qui subratlla que el PSOE vol una reforma de la Constitució que permeti el federalisme.

stats