Política 01/12/2017

La jutge obre judici oral contra el PP pel cas Bárcenas

El PP és el primer partit de la història de la democràcia espanyola acusat en un procés penal

Marc Toro
2 min
La tresorera del PP, Carmen Navarro, a l’octubre.

BarcelonaJa és oficial: el PP serà el primer partit en la història de la democràcia espanyola acusat en un procés penal. El jutjat d’instrucció número 32 de Madrid va obrir ahir judici oral contra la formació de Mariano Rajoy per un presumpte delicte de danys informàtics, en el cas de la destrucció dels discos durs dels ordinadors de l’extresorer popular Luis Bárcenas. El mes passat l’Audiència Provincial de Madrid ja havia desestimat els recursos dels acusats -també de la fiscalia- per evitar que el partit al govern espanyol hagués de seure al banc dels acusats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la interlocutòria emesa ahir, la jutge Rosa María Freire també va obrir judici oral contra la tresorera del PP, Carmen Navarro, l’assessor jurídic del partit, Alberto Durán Ruiz, i el director del sistema d’informàtica de la formació, José Manuel Moreno Alarcón, que com Navarro també està investigat per un delicte d’encobriment. Freire va donar tres dies a la fiscalia perquè formulés l’escrit d’acusació i va emplaçar els investigats a presentar en un termini de deu dies els escrits de defensa.

Tot i que el ministeri públic va demanar l’arxivament del cas, la jutge recorda que les acusacions populars encapçalades per l’Associació d’Advocats Demòcrates per Europa, l’Observatori DESC i IU s’hi van oposar. També desestima la petició d’arxivament del PP, que va intentar que s’hi apliqués la doctrina Botín. Els populars al·legaven que l’única acusació particular personada en el seu moment, el mateix Bárcenas, havia desistit de continuar exercint-la, i que el delicte de danys informàtics era de caràcter privat. Però Freire entén que esborrant les dades dels ordinadors “es va impedir la realització d’una diligència [...] rellevant en una causa criminal d’indubtable transcendència”.

En cas que el PP fos finalment condemnat, a més de pagar una multa milionària es podria veure obligat a dissoldre’s, aturar les activitats, quedar inhabilitat per rebre subvencions i fins i tot patir una intervenció judicial. Sigui com sigui, el simple fet que s’hagi obert judici oral contra el partit ja va portar ahir l’oposició a exigir-ne conseqüències.

Després de considerar “d’especial gravetat” que es jutgés una formació per “no col·laborar amb la justícia” i permetre que “es destrueixin proves”, la portaveu del PSOE al Congrés, Margarita Robles, va demanar a Rajoy que donés explicacions. Podem va anar una mica més enllà demanant responsabilitats polítiques. “Un cop més estem estupefactes pel fet que la responsabilitat criminal estigui per sobre de la responsabilitat política d’alguns càrrecs del PP”, va dir la dirigent Gloria Elizo.

“Un cas del passat”

Però els populars tenen uns altres plans. “Ara cal esperar la sentència judicial, i això és el que farem”, va afirmar el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, deixant clar que “les responsabilitats polítiques ja han passat, ja constitueixen un cas del passat”. Des de llavors, va afegir, hi ha hagut eleccions i investidures i compareixences de Rajoy. En l’última, al ple del Congrés, el líder del PP va mantenir el silenci per 53è cop sobre el cas Gürtel i va dedicar-se a fer crides per frenar el Procés i el terrorisme.

stats