Política 09/03/2017

Montull assegura que les comissions van pujar del 3 al 4% "perquè Convergència volia més diners"

L'ex número dos del Palau implica els extresorers del partit en el presumpte finançament il·legal, però no hi vincula cap més càrrec. L'exdirectiva del Palau, Rosa Garicano, es desvincula de tot

Gerard Pruna/montse Riart
5 min
Jordi Montull declara en el cas Palau

BarcelonaL'ex número dos del Palau de la Música, Jordi Montull, ha anat una passa més enllà a l'hora de ratificar el presumpte finançament il·legal de Convergència a través del Palau de la Música. Montull no només ha assegurat que el partit d'Artur Mas ingressava les comissions de Ferrovial a canvi d'obra pública a través del Palau, sinó que ha dit que, amb els anys, el percentatge del pagament es va anar incrementant del 3 al 4%. "Pel cost de la vida?", li ha preguntat sorneguer el fiscal, Emilio Sánchez Ulled. "No, perquè Convergència volia més diners", ha sentenciat Montull.

Jordi Montull, un dels principals protagonistes de la sessió d'avui, ha arribat a la Ciutat de la Justícia acompanyat de la seva filla Gemma, visiblement més alleujada després de la declaració d'ahir

Fèlix Millet va llançar ahir la primera bomba en assegurar que Ferrovial va pagar comissions al partit, i l'exdirectora financera de l'entitat, Gemma Montull, ho va ratificar. A diferència de la de Millet, la confessió de Montull s'ha visualitzat més tancada amb la fiscalia que la de l'exresponsable del Palau. El ministeri públic fins i tot li ha preguntat perquè s'ha decidit a confessar ara i implicar el partit: "Ho he dit ara perquè volia que la meva filla digués la veritat", ha dit Montull.

Ningú més que els extresorers

Igual que Millet ahir, Montull ha vinculat als pagaments de Ferrovial a Convergència els dos extresorers, Carles Torrent -que va morir el 2005- i el seu successor, Daniel Osàcar: "Vostè ja ho sap, però venia a cobrar un tal senyor Torrent, això ho portava Millet. Jo li deia el 'noi dels encàrrecs'", ha confirmat Montull somrient. O "el recaptador", s'ha permès apuntar Sánchez Ulled.

Tot i aquesta llicència, Montull ha assegurat que ell "només coneixia" Daniel Osàcar, ha atribuït a Millet el control de les suposades comissions i no ha implicat ningú més del partit fora dels extresorers. Sí que ha recordat la reunió a l'Hotel Diplomàtic amb l'exgerent de CDC i exconseller Germà Gordó, l'exdiputat Jaume Camps i Millet, que ahir havia oblidat l'exresponsable del Palau. "No es va parlar de diners. Vam parlar de política i de futbol", ha dit, i s'ha permès afegir de nou, la sospita: "Potser perquè hi era jo al davant".

L'extresorer de CDC Daniel Osàcar arriba a la Ciutat de la Justícia per declarar com a acusat en el judici del cas Palau

L'ex mà dreta de Millet ha ratificat els tres sistemes de desviament de diners al partit que ahir ja va explicar la seva filla Gemma: la major part dels diners, ha dit, sortien en metàl·lic i se'ls emportava Osàcar. "Venia, jo ho tenia en un sobre, ell contava els diners i marxava", ha dit Montull. Una altra part eren factures del partit el pagament de les quals assumia el Palau. També hi havia factures falses per treballs no reals d'altres empreses que servien únicament per amagar les comissions.

Les paraules de Montull -i les d'ahir de la seva filla Gemma- apuntalen la tesi de la fiscalia que xifra el presumpte finançament il·legal de Convergència en 6,6 milions d'euros i documenta les tres vies de desviament a través de diverses factures i documentació aportada al cas durant els gairebé 8 anys d'investigació.

Montull ha parlat de dues obres sota sospita pel pagament de comissions, la Ciutat de la Justícia -on es celebra el judici- i la línia 9 del metro de Barcelona. La fiscalia n'hi afegeix dues més, una obra de revestiment del riu Ebre i un pavelló a Sant Cugat. L'ex número dos del Palau també ha explicat que ell i Millet van fer servir la societat GPO -sigla de Grandes Promociones Orquestales, segons Montull-, per amagar l'1,5% de comissió que es quedaven a canvi de fer servir el Palau perquè les comissions de Ferrovial arribessin a CDC.

Millet tenia el control de la institució

Montull també ha ratificat que ell i Millet es van autoatribuir bonificacions anuals. "Eren d'un màxim d'1 milió d'euros", ha dit Montull, que ha atribuït la decisió i el control de la institució a Millet, que "era qui manava absolutament al Palau", en això i en tot: "El senyor Millet era molt Millet, feia coses que jo no sabia", ha dit.

L'ex mà dreta de Millet al Palau ha exclòs la filla de tot: "Era jo qui li vaig dir que li pagava les obres", ha dit, i ha admès després que els diners sortien de la caixa del Palau, que la xifra total coincideix amb la que apunta la fiscalia en el seu escrit d'acusació, i que Gemma Montull no sabia d'on provenien els diners. El mateix ha reconegut respecte dels viatges que van pagar-se ell i Millet a costa del Palau i dels 18 milions d'euros retirats en efectiu dels comptes de la institució a través de xecs al portador que es cobraven via finestreta al banc.

Fèlix Millet arriba a la Ciutat de la Justícia per escoltar des de la bancada la declaració de Jordi Montull

Montull ha assegurat que també es van gastar entre 2 i 3 milions d'euros en dietes i pagaments per a col·laboradors del Palau, però no ha pogut determinar el destí de 9 milions d'euros espoliats al Palau que els investigadors tampoc van poder localitzar: "No l'hi puc dir".

L'ex número dos del Palau i la seva filla van acordar la confessió a canvi de salvar-la a ella de l'entrada a presó. Actualment l'exdirectora financera del Palau s'enfronta a 26 anys i mig de presó, que podrien quedar en menys de 3, segons fonts consultades, a través de diverses enginyeries d'arquitectura judicial. Tot passaria per traslladar la responsabilitat dels fets a Millet i al mateix Montull, sumant-hi l'atenuant de confessió i el retorn de tots els diners de què s'hauria beneficiat.

L'ex número dos del Palau també es beneficiaria de l'atenuant de confessió, igual que Millet, tot i que, segons diverses fonts consultades, la rebaixa mai deixaria la petició de pena per sota de la dècada de presó -actualment la fiscalia demana 27 anys i mig de presó per als exresponsables del Palau-. En tot cas les modificacions de les peticions de condemna es faran al final del judici.

L'exdirectiva del Palau Rosa Garicano es desvincula de tot

L'exdirectiva del Palau Rosa Garicano s'ha desvinculat tant de l'espoli del Palau com de les suposades comissions a Convergència. Quan la fiscalia li ha preguntat si sabia que el Palau només es quedava alguns diners de les sumes milionàries de donacions de la constructora, Garicano ha dit que "desconeixia" les xifres però que als seus ulls Ferrovial "no era un bon patrocinador". També ha negat conèixer l'extresorer de Convergència Daniel Osàcar.

La fiscalia demana 9 anys de presó per a Garicano com a cooperadora tant en el presumpte desviament de diners a Convergència com perquè coneixia l'espoli de la institució. Garicano ha assegurat que ella es limitava a aconseguir patrocinadors per al Palau. Sobre la gestió de l'entitat ha atribuït tot el pes al seu "superior", Fèlix Millet. "Qui ho controlava tot era el senyor Millet", ha dit. "Era un superpresident, allà ningú pestanyejava sense que ho sabés ell", ha conclòs.

stats