Política 04/11/2020

El jutge obre judici oral contra 26 acusats per la peça principal de la Gürtel

Correa i Crespo, els líders de la trama, han d'afrontar fiances de fins a 33,6 milions

Ot Serra
3 min
Francisco Correa en arribar a l'Audiència Nacional aquest dijous / EFE

MadridAvenç en la peça principal de la Gürtel a l'Audiència Nacional. El jutge José de la Mata ha acordat l'obertura de judici oral contra 26 persones físiques per presumptes delictes contra la hisenda pública, falsedat documental i blanqueig de capitals, entre els quals destaquen els líders de la trama: l'empresari Francisco Correa i l'exsecretari d'organització del PP gallec Pablo Crespo, tots dos ja condemnats per la primera etapa de la Gürtel, que va motivar la moció de censura contra Mariano Rajoy l'any 2018. Correa i Crespo han d'afrontar unes fiances en concepte de multes de fins a 33,6 milions d'euros i la suma total de les imposades a tots els acusats ascendeix a gairebé 200 milions. En una interlocutòria dictada aquest dimecres, el magistrat també envia a judici un total de 20 persones jurídiques com a responsables civils subsidiaris.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es tracta de l'última peça que quedava en instrucció al jutjat central d'instrucció número 5, exceptuant la part relativa als papers de Bárcenas, que es va reobrir i encara està en investigació. A la peça principal de la Gürtel s'indaga la possible ocultació de patrimoni de Correa i Crespo, en gran part provinent presumptament d'activitats il·lícites, així com l'estratègia de tots dos per blanquejar aquests ingressos. Entre els acusats hi ha també els seus assessors fiscals, Luis de Miguel i Ramón Blanco Balín, empresaris i suposats testaferros que van participar en el complex entramat. "Els seu paper ha sigut absolutament rellevant en el disseny del frau", assenyala el jutge.

En la interlocutòria, De la Mata explica que ha quedat acreditat que Correa va obtenir xifres multimilionàries de diners i que les va ocultar a Hisenda a través d'una estructura societària i financera que li permetia simular que no percebia aquests ingressos. Mai van ser declarats i, de fet, diu el jutge, com a mínim des del 1999 Correa mai va presentar cap declaració tributària de les seves rendes. Per la seva banda, Crespo hauria ocultat diners obtinguts presumptament gràcies a la seva intermediació en adjudicacions irregulars, serveis prestats a Correa i inversions realitzades amb l'empresari. Els hauria amagat a través d'estructures societàries a Espanya i a l'estranger, com Cresva SL, i cobrant en metàl·lic, diu el magistrat.

Sobre els assessors, destaca que eren "experts en la creació de societats pantalla amb la finalitat d'opacitat fiscal": "Tots dos eren conscients que l'entramat que van crear i van posar al servei de Correa i Crespo, per ocultar i fer circular els diners que, il·lícitament, sabien que estaven obtenint, només podia tenir per finalitat defraudar la hisenda pública". Per això els considera "cooperadors necessaris" i mereixedors de la imputació.

Qui són els 26 processats?

A banda de Correa, Crespo i els assessors fiscals hi ha 22 processats més. Són col·laboradors dels principals acusats en tant que administradors de les societats que van servir per desenvolupar l'enginyeria financera que presumptament hauria servit per eludir patrimoni amb origen il·lícit i ocultar-lo a l'administració espanyola.

-José Luis Izquierdo López

-Pablo Ignacio Gallo-Alcántara Criado

-Carlos Ignacio Hernández Montiel -José Luis Cortés Bañares

-Eduardo Jaussi Sala

-José Luis Ulibarri Comerzana

-Jacobo Gordon Levenfeld

-Antonio Villaverde Landa

-Eduardo Eraso Campuzano

-Santiago Lago Bornstein

-Jesús Calvo Soria

-Vicente Luis Agramunt Ciurana

-Guillermo Martínez Lluch

-Carmen Leonor Hallax Ledesma

-Manuel Delgado Solís

-José Antonio López Rubal

-Antoine Sanchez -Javier Nombela Olmo

-Alicia Minguez Chacon

-Pablo Collado Serra

-Felisa Isabel Jordan Goncet

-Inmaculada Mostaza Corral

Les personalitats jurídiques sobre les quals De la Mata atribueix una responsabilitat civil subsidiària són les empreses que haurien servit per fer possible la conxorxa:

-Pasadena Viajes SL

-Technology Consulting Management SL

-Special Events SL

-Boomerangdrive SL

-Rialgreen SL

-Cresva SL

-Easy Concept Comunicación SL

-Good & Better SL

-Servimadrid Integral SL

-Diseño Asimétrico SL

-Galher Servicios Administrativos SA

-Galher Gestión Integral SL

-Klober Aster SL

-Elvinde Europa SL

-Lobirel SL

-Clasica Capital SL

-Consultoría y Gestión de Inversiones SL

-Real Estate Equity Portfolio SL (REEP)

-Castaño Corporate SL

-Parque Logístico de Montalbo SL

stats