Horitzó 2023
Política 23/07/2022

On se la jugarà el PSOE d'aquí a un any?

El País Valencià i les Illes Balears, comunitats decisives per als socialistes

2 min
Cartell electoral de les passades eleccions municipals del PSC amb Jaume Collboni

Barcelona“En un context multipartidista, la força del PSOE dependrà de la força que tingui per sumar i formar govern”, diu el politòleg Pablo Simón. Els socialistes van ratificar ahir la remodelació que Pedro Sánchez tenia rumiada des de feia dies per donar un impuls al partit de cara al pròxim cicle electoral, que començarà amb les eleccions autonòmiques i municipals de l’any vinent i culminarà amb les generals. Els comicis del 2019 no li van anar del tot malament al PSOE: van recuperar la majoria absoluta en feus històrics com Castella-la Manxa o Extremadura i fins i tot van guanyar les eleccions a la Comunitat de Madrid. Ara bé, la victòria no li va servir per poder governar, perquè no va trobar cap soci amb qui sumar. Amb un PP a l’alça a les enquestes, al mapa estatal ja s’hi poden començar a marcar els punts vermells que seran claus perquè els socialistes revalidin o no la seva influència al territori.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D’entrada, ni Simón ni tampoc el director d’opinió pública d’Ipsos, José Pablo Ferrándiz, no posen en dubte que el manxec Emiliano García Page i l’extremeny Guillermo Fernández Vara mantinguin les seves majories absolutes. Igual que a Astúries, on Adrián Barbón ho tindria tot de cara per continuar governant. Tot començaria a estar obert a l’Aragó, on Javier Lambán va mantenir el govern gràcies a un pacte amb el Partit Aragonès, pròxim al PP, i caldria veure si això li passa factura.

És més incerta la situació en comunitats que ara mateix són decisives per als socialistes. Es tracta del País Valencià i també les Illes Balears. El 2015, el PSOE va aconseguir posar fi a l’hegemonia del PP a les dues comunitats. El Pacte del Botànic, que els socialistes van signar amb Compromís, ara mateix està tocat, sobretot després de la renúncia de la líder de la formació, Mónica Oltra, per la seva imputació en el cas d’abusos a una menor per part del seu marit. “És especialment important per al PSOE, perquè és la comunitat més poblada que governa”, recorda Simón. I pel “canvi de paradigma” que va representar el 2015, afegeix Ferrándiz. Una situació similar passa a les Balears, on Francina Armengol tindrà a les seves mans que el PP no torni al govern. També perillaria, segons Simón, la Rioja, on encara que el PSOE aguanti, a la seva esquerra l’espai s’ha trencat i serà difícil tornar a sumar.

Sevilla, Barcelona, València

Sevilla és una de les ciutats termòmetre d’Andalusia. Si els socialistes aconsegueixen retenir-hi l’alcaldia, servirà per veure les possibilitats que tenen de revertir la tendència conservadora dels últims mesos. El PSOE també se la juga a Barcelona, on el fet que el PSC continuï al govern dependrà dels resultats del seu soci, Barcelona en Comú. En canvi, a València els socialistes podrien arribar a prendre-li l’alcaldia a Joan Ribó, de Compromís, amb qui ara comparteixen executiu. I queda per veure si en ciutats com Saragossa, Còrdova o Valladolid són capaços de tornar a guanyar, però aquest cop hauran de sumar per governar.

stats