Política 24/12/2019

Junqueras reclama al Suprem la seva llibertat immediata i la nul·litat del judici de l'1-O

La defensa del líder d'ERC presenta les seves al·legacions i espera les de l'Advocacia

Quim Bertomeu
3 min
Junqueras promet acatar la Constitució al Congrés

BarcelonaAmb tothom esperant l'escrit de l'Advocacia de l'Estat –que no acaba d'arribar–, ha sigut la defensa del president d'ERC, Oriol Junqueras, qui ha presentat aquest dimarts davant del Tribunal Suprem (TS) les al·legacions en què es recull com creu que hauria d'actuar ara la justícia espanyola després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que va reconèixer la immunitat al líder republicà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És un escrit sense sorpreses que ja va avançar dijous passat el seu advocat, Andreu Van den Eynde, quan es va conèixer la decisió de la justícia europea. Junqueras reclama bàsicament dues coses: el seu "immediat alliberament" per "garantir el lliure desplaçament" cap al Parlament Europeu per poder exercir com eurodiputat i que el Suprem procedeixi a "decretar la nul·litat de la sentència" del judici del Procés. Afegeix un tercer element de matís important. Reclama als jutges que tramitin les al·legacions per la via d'urgència i que es pronunciïn "com més aviat millor". "La sentència del TJUE ha de donar lloc a un efecte real sobre la situació de Junqueras", conclou la defensa del republicà.

Malgrat que l'escrit no contingui grans sorpreses, és un moviment rellevant, ja que s'haurà de comparar amb el que presenti en algun moment –té de límit fins al dia 30– l'Advocacia de l'Estat. Els republicans ja han advertit el PSOE que, si volen veure investit Pedro Sánchez, les tesis dels advocats de l'estat s'han "d'aproximar" molt a les tesis de la defensa de Junqueras. "Si l'Advocacia s'aproxima a la nostra defensa, tot això ajudarà a veure que hi ha una voluntat d'obrir camí", va deixar dit dissabte passat el coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès. Aquest dimarts, en una entrevista a Europa Press, la secretaria general adjunta, Marta Vilalta, ha insistit que els republicans esperaran a que l’Advocacia de l’Estat es pronunciï abans de tornar a seure a negociar amb el PSOE i tancar les “últimes concrecions” de l’acord, que passen, ha dit, per dotar de credibilitat el diàleg que ofereixen els socialistes. Així, l'informe de l'Advocacia és tan determinant que, si satisfà les demandes d'ERC, podria desencadenar un acord definitiu entre socialistes i republicans per investir Sánchez.

"Evident desavinença"

L'escrit plantejat per Junqueras recorda que en el seu dia el mateix Suprem no va deixar que el líder d'ERC sortís de la presó –llavors provisional, no ferma– per fer d'eurodiputat, i conclou que això suposa una "evident desavinença" amb el que ha dictaminat ara el TJUE. En concret, el Suprem no va permetre que anés al Congrés a recollir l'acta de diputat europeu i, amb aquest fet, va determinar que no tenia immunitat per poder sortir de la presó per anar a exercir el càrrec a la cambra europea. Van den Eynde recorda ara al tribunal de presideix Manuel Marchena que la justícia europea ha dictaminat que Junqueras tenia immunitat des del moment "de la proclamació oficial del resultat" d'aquelles eleccions i que, per tant, no s'hauria hagut de posar cap veto al fet que pogués exercir aquesta funció.

L'advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, dijous passat sortint de la presó de Lledoners.

La defensa de Junqueras no escatima crítiques a com va actuar llavors el Suprem. "La decisió de la excel·lentíssima sala en el seu dia va infringir els drets polítics i civils del senyor Junqueras, així com el dret de la Unió", conclou. Un dels escenaris possibles a partir d'ara seria que el Suprem no concedís la llibertat a Junqueras perquè interpretés que, al tenir sentència ferma, ja no és aplicable el que diu el TJUE. L'escrit intenta contrarestar aquest possible raonament assegurant que l'única "solució jurídica respectuosa" amb Junqueras és la nul·litat de la resolució de condemna i, per tant, que surti de la presó per poder desenvolupar les seves funcions.

Així doncs, ERC aquest dimarts ja ha ensenyat les seves cartes sobre com creu que hauria de reaccionar el Suprem amb Junqueras després del TJUE, i eren les previsibles. Ara caldrà veure les de l'Advocacia. Si tenen punts de connexió, la investidura estarà a tocar.

stats