Política 06/09/2019

Junqueras carrega contra Torra i Puigdemont per descartar eleccions

La CUP s’oposa a un govern de concentració i veu “esgotada” la legislatura

Ruth Pérez / Quim Bertomeu
3 min
Junqueras: "Des de quan l'exercici democràtic del dret de vot afebleix les institucions d'un país?"

BarcelonaA mesura que s’exhaureix el termini fins al veredicte del Tribunal Suprem sobre el judici a l’1-O, es van enrocant més els posicionaments entre els socis de Govern a l’hora de definir una resposta a la sentència. El principal punt de discòrdia, per ara, és si cal considerar unes eleccions anticipades. “¿Des de quan l’exercici democràtic del dret de vot afebleix les institucions d’un país?”, va etzibar aquest divendres el president d’ERC, Oriol Junqueras. I va afegir: “No s’havia vist mai que algú digui que el fet que la gent voti afebleix les institucions”. No només una, sinó dues persones ho havien dit poques hores abans: els presidents Carles Puigdemont i Quim Torra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La piulada de Junqueras no citava ningú en concret, però els destinataris eren evidents. Dimecres, en una trobada entre representants de JxCat a Brussel·les, Puigdemont tancava la porta a una anticipació electoral perquè, segons ell, el nou curs polític reclama “enfortir les institucions” i això -va dir-és “incompatible amb les presses electorals”. I, en sintonia amb l’expresident a l’exili, dijous Torra hi insistia. “L’últim que podem fer és abocar-nos a eleccions” perquè “tots sabem el grau de confrontació que comporten”, va expressar.

El president d’ERC ja ha anat deixant clar què opina del tema durant l’estiu. I, de fet, mentre Torra participava en una conferència a la capital de l’Estat, Ser Catalunya publicava una entrevista amb el líder republicà en què ja demanava “perdre la por” a un avançament electoral. “Cap demòcrata hauria de tenir por dels vots de la ciutadania expressats en unes eleccions”.

Majoria en perill

Les paraules de Junqueras van tenir diverses rèpliques des de JxCat, amb noms de pes institucional. En una entrevista a l’ARA, la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va rebutjar l’escenari plantejat per ERC: “Necessitem estar més forts, units i estables que mai per afrontar la sentència. No és que votar afebleixi, sinó votar en aquest context”, va apuntar. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, va aportar un altre argument quan va advertir a Junqueras que uns nous comicis “podrien alterar la majoria actual” a la cambra catalana. “En aquest moment a Catalunya hi ha un govern independentista, una majoria independentista al Parlament i, personalment, penso que unes eleccions podrien alterar, o no, aquestes majories”, va concloure en declaracions a Efe. JxCat, ERC i la CUP sumen actualment majoria absoluta a l’hemicicle, però les desavinences han fet que, a la pràctica, aquesta suma no es materialitzi habitualment, fins al punt que el Govern no té ni garantida l’aprovació dels pressupostos del 2020.

Precisament, ERC no només vincula una possible convocatòria d’eleccions anticipades a la resposta a la sentència de l’1-O, sinó que també considera que s’haurien de considerar si eventualment fracassa la negociació dels comptes. Budó també va discrepar en aquest punt perquè anar a les urnes “no garanteix una aprovació immediata” dels pressupostos.

El veto de la CUP reapareix

Una altra proposta d’ERC que els últims dies ha generat debat és la idea de fer un govern de concentració com a resposta al Suprem, que no troba consens entre les forces sobiranistes. Si dilluns els comuns hi van tancar la porta, divendres va ser el torn de la CUP. “Amb quin objectiu? Amb quina intencionalitat?”. Amb aquestes preguntes va justificar la diputada Maria Sirvent l’oposició de la seva formació a participar en una operació política com aquesta. “No ho veiem en cap cas”, va reiterar l’anticapitalista, que, a més de rebutjar aquesta via, va carregar contra els objectius actuals de l’executiu -“gestionar les engrunes” i seguir “aprofundint” en la privatització dels serveis-. A més, la parlamentària va avisar que és “pràcticament impossible” que la CUP avali els comptes del 2020.

Sirvent va arribar a la conclusió que la legislatura actual “està esgotada”. Tanmateix, la cupaire va insistir en la necessitat d’establir una resposta conjunta al veredicte de l’1-O i va assegurar que “s’estan fent molts esforços” en aquesta direcció. Ara bé, “l’escenari de precampanya”, va dir Sirvent, “ho perverteix”. La sentència del Suprem s’acosta i ahir va ser una nova jornada difícil per a la unitat independentista.

stats