Junqueras treu ferro a una possible absència de Sánchez a la taula de diàleg

"La taula no es devalua en cap cas, en cap situació", subratlla

3 min
Oriol Lladó, Marta Vilalta, Laura Vilagrà, Roger Torrent, Oriol Junqueras i Marta Rovira aquest dijous a Ginebra.

BarcelonaEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, encara no ha comunicat si assistirà a la reunió de la taula de diàleg del 16 o 17 de setembre a Barcelona, malgrat que dilluns passat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el pressionava perquè no s'escapoleixi de la cita. Però aquest dijous els republicans han modulat el to. El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha defensat que la reunió de la taula de negociació serà important hi sigui o no el màxim responsable de l'executiu espanyol: "Ni per a nosaltres ni per a la comunitat internacional que ens mira, la taula no es devalua en cap cas, en cap situació". Aragonès havia dit que no concebia que Sánchez s'hi absentés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sigui com sigui, ara per ara la Generalitat encara no té la confirmació oficial de si Sánchez viatjarà a Barcelona. Fonts del Govern asseguren que el president espanyol va garantir-hi la presència quan va pactar amb Aragonès reactivar-la, però encara no ha comunicat si complirà la paraula. El govern espanyol tampoc ho concreta de moment. Mentre s'aclareix la incògnita, el president d'Esquerra ha tornat a fer una defensa aferrissada de la taula des de Ginebra, on la cúpula del partit s'ha desplaçat per celebrar unes jornades de treball que marquin l'inici del curs polític republicà. Junqueras ha argumentat que la comunitat internacional només posarà l'atenció al conflicte català si la Generalitat es presta a una negociació amb l'Estat com la que es vol dirimir en aquest espai. "Constatem, intuïm i preveiem que la comunitat internacional farà gestos en la mesura que nosaltres actuem amb convenciment en la defensa d'aquesta negociació", ha dit.

Així, el plantejament que fa ERC és que la taula és una de les estacions necessàries perquè algun dia la independència pugui ser reconeguda: "L'única manera d'obtenir aquest reconeixement internacional que ens és imprescindible per fer la independència". Aquest instrument de negociació genera recels en una part de l'independentisme, com per exemple JxCat i la CUP, però Junqueras també hi ha tret ferro. De fet, ha admès que la negociació tindrà "dificultats", però ha demanat a l'independentisme que hi posi "totes les ganes" i al govern espanyol que se la prengui "seriosament". "Qui més defensi aquesta negociació més suport tindrà a la comunitat internacional", ha augurat, i és que l'executiu de Sánchez en els últims temps no ha mostrat gaire interès en la carpeta catalana.

Canvi de marca

Un dels dubtes que van planar durant una època és si Junqueras voldria formar part de la delegació catalana en la negociació. Ell ha intentat tancar el debat assegurant que "és molt poc rellevant el paper individual de cadascú". Aragonès vol que qui vagi a la cita siguin estrictament consellers, però és una qüestió que ERC i JxCat encara han de tancar internament. Junqueras també ha intentat posar el seu gra de sorra a l'operació que des d'aquest estiu ha engegat ERC: que la marca de l'instrument no sigui taula de diàleg sinó taula de negociació. "Serà un curs polític marcat per la recuperació de la pandèmia i per la taula de negociació", ha explicat. Els republicans consideren que la marca negociació té connotacions més profundes que simplement la de diàleg. Qui sap, però, si ja és massa tard per canviar aquest marc mental.

L'avís d'Illa

Si Esquerra ha començat el curs polític des de Ginebra -per poder ser al costat de la seva secretària general exiliada, Marta Rovira-, els socialistes ho han fet des de les seves 'convivències' al Monestir de les Avellanes d'Os de Balaguer. El seu líder del Parlament, Salvador Illa, ha ofert un discurs amb dues vessants: per un costat ha carregat amb duresa contra el Govern pels "decebedors" 100 primers dies d'Aragonès, però, per l'altra, s'ha ofert a "parlar, discutir, discrepar, negociar, cedir i pactar" amb l'executiu català. La prova de foc de quina de les dues estratègies d'oposició s'acabarà imposant serà la negociació dels pressupostos de la Generalitat. El PSC s'ofereix com a soci, però el Govern no en vol ni sentir a parlar.

stats