Política 30/01/2017

Junqueras, sobre Vidal: "S'ha explicat molt malament"

El vicepresident del Govern reitera que el que va dir el ja exsenador d'ERC no és cert, i defensa que l'executiu no ha comès cap il·legalitat. ERC diu que desconeixia el contingut de les conferències de l'exjutge

Ara
2 min
Oriol Junqueras en la roda de premsa d'ahir / EFE

BarcelonaEl final de la setmana passada va ser intens per a ERC i el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras. Dijous transcendien les declaracions del jutge i ja exsenador, Santi Vidal, que assegurava que l'executiu havia obtingut les dades fiscals dels ciutadans il·legalment i divendres Vidal va dimitir després d'una reunió amb dirigents del partit. Junqueras ha valorat aquests fets a RAC1 i ha defensat que l'exsenador ha assumit la seva responsabilitat. "S'ha explicat molt malament", ha dit Junqueras sobre les declaracions de Vidal, i ha afegit que les seves paraules no s'ajusten a la realitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, el vicepresident també ha defensat la decisió del jutge –que va ser apartat de la carrera judicial per redactar un esborrany d'una constitució catalana– que va dimitir l'endemà. "Ha assumit la seva responsabilitat", ha dit Junqueras, després de recordar que altres dirigents vinculats a l'estat espanyol no han dimitit després d'escàndols que els han afectat. Ha fet referència al cas de l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz i l'excap d'Antifrau Daniel de Alfonso: "La diferència és abismal".

Junqueras ha afirmat que el departament d'Economia no està cometent cap il·legalitat en l'àmbit econòmic, tampoc per preparar les estructures d'estat en cas d'una independència. "Fem la nostra feina bé", ha afirmat. A més, ha dit que la Fiscalia, que ha obert una investigació arran de les declaracions de Vidal, pot investigar el que vulgui de la Generalitat.

ERC diu que desconeixia el contingut de les conferències de Vidal

Per la seva banda, el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, que ha comparegut en la roda de premsa habitual dels dilluns després de la polèmica, ha assegurat que el partit "desconeixia" que l'exsenador Santiago Vidal parlava de suposades il·legalitats del Govern en conferències sobre el procés sobiranista a diferents punts de Catalunya. A parer seu Vidal buscava "entusiasmar" la gent, sense "mala fe", ha dit en declaracions recollides per Efe.

Sí ha reconegut que els havien arribat "'whatsapps' massius" amb el contingut d'algunes declaracions de Vidal, però no havien vist el vídeo de la conferència que l'exjutge va oferir el novembre passat a Granollers (Vallès Oriental), on va afirmar que el Govern havia aconseguit per vies "il·legals" les dades fiscals dels catalans.

Sabrià ha assenyalat que no tot el que deia Vidal en les seves conferències era fals, ja que per exemple la Generalitat sí disposa de dades fiscals dels catalans "de manera legal", ja que recapta i gestiona diversos impostos, però "una part de les seves afirmacions no s'ajustava a la realitat".

Segons Sabrià, en aquestes conferències Vidal s'excedia "fruit de la voluntat d'entusiasmar la gent, no hi havia mala fe".

El portaveu d'ERC li ha agraït "moltíssim" la seva decisió de dimitir com a senador, un gest que ha contrastat amb l'actitud de l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz i de l'exdirector de l'Oficina Antifrau Daniel de Alfonso.

Davant la petició d'alguns grups de l'oposició perquè comparegui el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, al Parlament per donar explicacions sobre aquest cas, Sabrià ha recordat que pròximament ja haurà de comparèixer "per un altre motiu" a la comissió d'assumptes institucionals de la cambra catalana.

"Ens explicarem quan faci falta i on faci falta", ha remarcat.

stats