ONZE DE SETEMBREMOBILITZACIÓ MASSIVA
Política 12/09/2015

Junts pel Sí defensa la legitimitat d’una victòria només en escons

La candidatura transmet un missatge de “mà estesa” a Europa després del 27-S

Oriol March / Núria Orriols
3 min
Junts pel Sí defensa la legitimitat d’una victòria només en escons

BarcelonaUna majoria d’escons és suficient per legitimar el procés d’independència. Aquesta és la idea que va voler transmetre ahir Junts pel Sí davant la premsa internacional. Raül Romeva, Artur Mas i Oriol Junqueras van comparèixer -combinant l’anglès, el francès i l’italià- per respondre a les preguntes d’una cinquantena de periodistes estrangers al Centre de Convencions Internacional de Barcelona. A l’expectativa de la mobilització que es coïa a la tarda a la Meridiana, les preguntes anaven dirigides a aclarir com es comptabilitzarà el resultat del sobiranisme el 27-S. Quin és el llindar necessari per tirar endavant el full de ruta? La coalició no va sortir del guió: en unes eleccions, la victòria la marquen els diputats. Ara bé, amb una premissa clara: aquesta era l’última opció del sobiranisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“A mi m’agradaria comptar vots en lloc d’escons”, va explicar el presidenciable de Junts pel Sí, una via que no ha sigut possible, va argumentar, per la negativa del govern espanyol a celebrar un referèndum. Romeva va abonar la tesi. “La gent serà lliure d’escollir” el 27-S quin partit vota, conscient -va dir- que es posiciona sobre la independència. Així, el número u de Junts pel Sí va esmerçar esforços a fer pedagogia i defensar les eleccions com una eina legal útil per aclarir el nombre d’independentistes. I el republicà Oriol Junqueras va anar més enllà: “Si després de les eleccions la comunitat internacional té algun dubte, estarem encantats de fer un referèndum emparat per ells”.

¿I quina serà la recepta del post 27-S? Voluntat de negociar. Si hi ha majoria absoluta independentista, el pas següent serà “estendre la mà” a Madrid i a Brussel·les”, va assegurar el president de la Generalitat, que va afegir que la coalició sobiranista “no va contra ningú” sinó que busca l’“acord”. D’aquesta manera, Junts pel Sí va voler fugir de la imatge d’unilateralitat que des de l’unionisme s’atribueix al pla independentista i va aprofitar l’ocasió per parlar de la integració de Catalunya a Europa en cas d’independència. Mas es va mostrar convençut que la Unió Europea actuaria amb “pragmatisme” a l’hora de solucionar el conflicte i aplicaria el “sentit comú”. Com a ciutadans europeus, va esgrimir el president, els catalans també tenen els seus “drets” adquirits i “no és fàcil” expulsar-los.

Romeva va reivindicar el caràcter civil del moviment independentista i va deixar clar que, a diferència de les tesis que se senten a Madrid, el sobiranisme és un moviment que va “de baix a dalt”. El dret a decidir és una reivindicació compartida “per un 80% del Parlament”, va assegurar. “Això va de preguntar a la gent”, va afegir, didàctic. Hores més tard, des de la fila zero de la Via Lliure, insistia en la mateixa idea dirigint-se a la comunitat internacional: “El que vol aquest poble és que simplement se l’escolti”.

Tret de sortida per a la “ruptura”

La CUP, que no va faltar a la mobilització organitzada per Ara és l’hora, també es va esforçar a posar la societat civil al centre del moviment, en consonància amb la manera de fer política que abanderen. “És l’hora del carrer” i de “suar la samarreta”, va dir el cap de llista de la CUP, Antonio Baños. Des de la manifestació, va treure pit de l’omnipresència de l’esquerra independentista en les mobilitzacions de la Diada, ara que són “massives” i “quan hi havia poca gent”, va dir. Posant l’ull al 27-S, va batejar l’Onze de Setembre d’enguany com “el punt de sortida per a la ruptura” amb l’Estat. Comença la batalla electoral.

stats