Junts planteja al Congrés eliminar les funcions jurisdiccionals del Tribunal de Comptes

Nogueras denuncia que el tribunal limita les competències de la Generalitat

2 min
La portaveu de JxCat, Míriam Nogueras, al Congrés dels Diputats

MadridAmb l'ofensiva del Tribunal de Comptes encara en marxa contra l'acció exterior de la Generalitat, Junts ha presentat una proposició no de llei (PNL) al Congrés que planteja suspendre'n les funcions jurisdiccionals. "Volem que es tanqui la cova de lladres que practica parcialment bullying institucional", ha defensat en roda de premsa la portaveu del grup, Míriam Nogueras. La PNL no té efectes legislatius, però obligarà tots els grups a posicionar-se en un sentit o un altre. Serà important veure en quina direcció s'expressen els dos socis del govern de coalició, el PSOE i Unides Podem, ara que ha començat l'etapa de diàleg amb la Generalitat, i si voten en sentit diferent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'objectiu és que el Congrés digui si està a favor de suspendre de manera "temporal" la funció jurisdiccional d'aquest tribunal fins al moment "en què se'n renovi la composició d'acord amb criteris estrictament tècnics que en garanteixin la imparcialitat", explica Junts al text presentat. En aquest sentit, també proposen "eliminar o en el seu cas limitar-ne la funció jurisdiccional per sotmetre-la a un control substantiu del poder judicial" i "garantir la independència, objectivitat i imparcialitat dels consellers" del tribunal.

El Tribunal de Comptes encara s'ha de pronunciar sobre els avals presentats pels advocats dels encausats a finals de juliol i falta que hi digui alguna cosa l'Advocacia de l'Estat. L'Institut Català de Finances (ICF) va avalar finalment –després d'algunes disputes internes– les fiances dels exmembres del Govern que, segons el tribunal, van participar en l'acció exterior entre els anys 2011 i 2017. Segons Nogueras, la causa del Tribunal de Comptes limita la política exterior de la Generalitat: "Catalunya té competències en matèria d'acció exterior i no les podem exercir de manera lliure". "Fer política no hauria de fer por", ha afegit.

Precisament, al text Junts proposa "impedir" la "intromissió" del Tribunal de Comptes en la "legítima acció política dels governs de l'Estat i de les comunitats autònomes". A més, també demana "acotar els límits de la seva actuació a la distribució competencial del sistema autonòmic". "Exigim que aquest organisme que se sosté per aquesta saga franquista aturi les seves funcions jurisdiccionals", ha insistit Nogueras. Per la seva banda, el diputat de Junts Josep Pagès ha denunciat el fet que els consellers d'aquest tribunal siguin nomenats pels partits. "Som davant un supòsit de corrupció institucional generalitzada que s'accentua en un moment en què aquest òrgan està caducat", ha lamentat.

Junts ha decidit presentar una PNL i no una proposició de llei perquè consideren que la seva funció no és fer la feina que hauria de fer el govern espanyol. "No som aquí per salvar o treure les castanyes del foc d'Espanya", ha justificat Nogueras, que de tota manera ha defensat la iniciativa pel fet de posar al centre del debat una altra vegada aquesta qüestió: "Això no ha desaparegut i no volem que es deixi de recordar que hi ha un problema".

stats