ERC i Junts s'encaminen cap al xoc pel cas Borràs

JxCat demana un "front comú" per defensar la presidenta del Parlament però Esquerra se'n desmarca

4 min
Josep Rius, portaveu de Junts, aquest dilluns en roda de premsa

BarcelonaEl judici oral a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, encara no està fixat, però tot indica que els socis de govern s'encaminen cap al xoc per aquesta causa judicial. Aquest dilluns Junts ha demanat als partits independentistes, i en concret als republicans, que tanquin files amb la seva líder i facin "front comú" davant el que consideren l'enèsima "persecució" de l'Estat. Els republicans, però, marquen distàncies i han insinuat –sense fer-ho explícit– que el que ha de fer Borràs és plegar abans que avanci més el seu procediment: "Li demanem què farà per no arrossegar la institució i abocar-la a una causa judicial i per no arrossegar l'independentisme i tacar-lo de possible corrupció", ha dit la secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, en roda de premsa. El conflicte, doncs, està servit i pot situar la legislatura i l'estabilitat del Govern en un atzucac.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La causa judicial que afecta la també presidenta de Junts ha estat al centre del debat polític al llarg de tot el cap de setmana arran de les peticions de dimissió de l'oposició –i de forma velada la setmana passada de l'expresidenta de la cambra Carme Forcadell–. Però segons diverses fonts consultades Borràs ja ha fet saber al partit que no marxarà. El seu argument és que si la resta de formacions polítiques la volen apartar ella no els facilitarà les coses: seria, creu, un atac a la seva "presumpció d'innocència". "No és corrupció, és repressió", ha remarcat en roda de premsa el portaveu de Junts, Josep Rius, expressant el suport "unànime" de l'executiva a la seva líder. "La millor manera de defensar el Parlament és defensar la seva presidenta", ha afegit. Segons Junts, el cas de la Institució de les Lletres Catalanes –en què s'investiga Borràs per afavorir un empresari amic amb un presumpte fraccionament de contractes– forma part l'"operació Catalunya" instigada per l'Estat contra l'independentisme.

Així, JxCat ha instat Esquerra i també la CUP a seure a parlar sobre com afrontar aquesta situació, ja que el jutge instructor ha deixat a les portes del judici la presidenta del Parlament, i la majoria independentista haurà de prendre una decisió sobre com aplica el reglament de la cambra. L'article 25.4 de la norma preveu que se suspengui dels drets i deures als diputats als quals s'obri judici oral per delictes vinculats a la corrupció i que, en cas que hi hagi "dubtes" sobre la naturalesa del delicte, es demani un dictamen a la comissió de l'Estatut dels Diputats.

Rius no ha volgut concretar què pretén fer Junts davant d'aquesta disposició reglamentària, sinó que s'ha limitat a demanar a republicans i cupaires que s'asseguin a negociar per fer front aquest cas. Fonts de l'entorn de la presidenta afirmen que hi ha marge jurídic per no suspendre la líder de Junts: la majoria de la mesa –ERC i Junts– podria decidir que el cas de la ILC no és corrupció i que, per tant, no s'aplica el reglament –una tesi que no compren la resta de grups independentistes– o, d'altra banda, podrien remetre el cas a la Comissió de l'Estatut dels Diputats per debatre allà els "dubtes" que creuen que hi ha sobre la causa de la Institució de les Lletres Catalanes i fer un informe sobre la qüestió –que serà objecte de discussió– per votar-ho al ple. Una opció que, ara mateix, sembla la més probable. En tot cas, això formarà part de la negociació entre els partits independentistes i també hi hauran de dir la seva els lletrats del Parlament sobre com s'aplica aquest article, ja que fins ara no s'ha donat mai el supòsit des que la mateixa majoria independentista ho va aprovar el 2017.

Marta Vilalta, en una imatge recent.

Sigui com sigui, els republicans de moment no mostren predisposició a fer un front comú per la causa que afecta Borràs. Vilalta ha avisat aquest dilluns la presidenta del Parlament que ha de prendre decisions tenint en compte que està en joc "el prestigi de la cambra" i que una de les funcions de la presidenta és vetllar "per protegir les institucions". D'aquesta manera, ERC ha evitat de manera explícita demanar la dimissió de Borràs –s'ha expressat de manera similar a Forcadell– perquè sap que tindria un impacte massa gran per a les relacions amb Junts i l'estabilitat del Govern, però espera que mogui peça en alguna direcció. Els cupaires –que són claus a l'hora d'articular la majoria– no s'han expressat aquest dilluns, però ja han dit per activa i per passiva que si no van donar suport a Borràs per ser presidenta del Parlament és precisament per aquesta causa judicial.

Un dels principals problemes és que Junts i ERC fan una aproximació diferent al cas des del minut u. Per a Borràs és un exemple més de persecució de l'independentisme, mentre que per ERC no. "Repressió i presumpta corrupció no és el mateix", ha insistit aquest dilluns Vilalta. Esquerra no anirà més enllà en les seves declaracions públiques fins que se certifiqui oficialment que s'obre el judici oral. Això podria ser abans de les vacances d'estiu o ja al setembre. Un fet que, sens dubte, tornarà a posar en un atzucac la majoria independentista perquè haurà de decidir què fa al Parlament i que tensarà de nou la coalició. Fins al punt que, si Esquerra deixa caure Borràs, l'entorn de la presidenta del Parlament creu que s'hauria de trencar l'executiu.

Mentrestant, l'oposició ha seguit amb el mateix discurs que aquest cap de setmana. La portaveu socialista, Elia Tortolero, ha instat Borràs a prendre decisions per "preservar la institució", mentre que el portaveu dels comuns, Joan Mena, ha insistit a demanar la dimissió abans que hagi de ser suspesa com a diputada en aplicació del reglament: "Demanaríem que ens estalviéssim aquestes setmanes d'espectacle". El xoc està garantit.

stats