Política 06/11/2017

"La justícia belga confirma que els d'aquí són presos polítics": les reaccions després de la posada en llibertat de Puigdemont

El PDECat, ERC, la CUP i els comuns lamenten la disparitat de criteris entre els dos països

Ara
3 min
Manifestació per la llibertat de Sànchez i Cuixart

BarcelonaLa diferència de criteri entre la justícia espanyola i la belga ha evidenciat que els 8 consellers empresonats són presos polítics. Aquest és el clam unànime entre els partits sobiranistes, que retreuen que l'Audiència Nacional empresonés cautelarment els membres del Govern mentre que el jutge de Brussel·les hagi deixat en llibertat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els altres 4 consellers que són a Bèlgica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La justícia belga considera que els 5 membres del Govern que són a Brussel·les, acusats dels mateixos delictes que la resta de membres de l’executiu empresonats preventivament a l’Estat, no han de ser a la presó mentre es resol la seva situació, un punt de vista totalment oposat al de la justícia espanyola. Les mesures cautelars imposades són no sortir de Bèlgica, tenir un domicili fix i presentar-se a la justícia quan els ho demani.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha escrit a Twitter que després d'haver quedat "en llibertat", el seu pensament "és per als companys injustament empresonats per un Estat allunyat de la pràctica democràtica".

En llibertat i sense fiança. El nostre pensament és per als companys injustament empresonats per un Estat allunyat d la pràctica democràtica

— Carles Puigdemont 🎗 (@KRLS) 6 de novembre de 2017

També des de Bèlgica, la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, ha posat de manifest la disparitat de criteris.

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha afirmat que la decisió del jutge de Brussel·les posa en evidència que hi ha presos polítics des del moment que "són a la presó pel mateix". La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha definit la decisió del jutge belga com a "justícia justa".

Des de la CUP, la fins ara presidenta del grup parlamentari, Mireia Boya, ha fet servir la mateixa expressió. "La justícia belga acaba de confirmar que els d'aquí són 9 presos polítics", ha escrit Boya a Twitter.

El tinent d'alcalde de Barcelona Jaume Asens també ha opinat que la decisió del jutge belga "confirma la justícia" de l'empresonament dels 8 consellers a Espanya.

El govern espanyol té "màxim respecte" per les decisions de la justícia belga

En canvi, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, no ha entrat a valorar la decisió del jutge belga que ha deixat en llibertat provisional amb mesures cautelars el president Puigdemont i 4 dels consellers destituïts després de prendre'ls declaració. "Ja que parlem d'un sistema tan democràtic com l'espanyol, des del govern espanyol tenim màxim respecte per les decisions dels jutges a Espanya i a Bèlgica, com a tots els estats que respectem la separació de poders", ha manifestat.

Sáenz de Santamaría ha dit que desconeix els terminis que regiran tot el procediment judicial a Bèlgica i ha evitat valorar el fet que Puigdemont pugui ser candidat al 21-D des de la capital d'Europa. La vicepresidenta s'ha limitat a puntualitzar a un periodista que li demanava sobre aquesta possibilitat i que es referia a Puigdemont com a president. "És expresident", ha respost lacònicament.

El PSC veu "més proporcionada" la decisió del jutge belga

El secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, ha expressat el "respecte" del partit per totes les decisions judicials, ja siguin preses a Madrid com a Bèlgica. Ha admès, això sí, que els socialistes veuen "més proporcionada" la decisió de deixar Puigdemont i quatre consellers més en llibertat amb mesures cautelars que la d'empresonar la resta de membres del Govern. Quan la magistrada Carmen Lamela va enviar a presó els consellers que ja han declarat a l'Audiència Nacional, el PSC va dir que era una mesura "desproporcionada" però que acatava i respectava la decisió judicial.

stats