Tribunals
Política 28/03/2022

La justícia embarga el sou del diputat de Vox Espinosa de los Monteros

El portaveu de l'extrema dreta al Congrés té un deute per impagament de les obres del seu xalet

ARA
2 min
El portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros

MadridLa justícia ha decidit embargar el sou del portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros. El jutjat número 36 de Madrid ha estimat la petició de l'empresa Rehabilitación, Urbanización y Edificación SLU (RUE SL), amb qui el diputat té un deute d'uns 85.000 euros, segons ha avançat Eldiario.es, per les obres del seu luxós xalet ubicat al districte de Chamartín, al nord de Madrid. El novembre passat el Tribunal Suprem va confirmar la condemna a Espinosa de los Monteros per haver intentat eludir el pagament de la remodelació de l'edifici, de cinc plantes. Tot i que va assegurar que acataria la decisió i abonaria els 63.183 euros –més les costes i interessos–, no ho ha fet i ara la justícia li ha intervingut el salari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La llei d'enjudiciament civil preveu diferents percentatges de retenció en funció de la quantitat de més que es cobra respecte del salari mínim interprofessional. El sou base dels diputats és de 3.050 euros mensuals, però Espinosa de los Monteros té un complement de 1.891 euros de despeses de representació i 1.006 euros de lliure disposició pel fet de ser portaveu, així com 935 euros com a diputat de la circumscripció de Madrid. Abans que es procedeixi a l'embargament, la resolució judicial dona cinc dies al parlamentari per recórrer.

En un fil de Twitter, Espinosa de los Monteros ja ha anunciat que ho farà, perquè al·lega que el deute està avalat amb una finca seva i saldos corrents que ja té embargats. Amb tot, la interlocutòria judicial difosa aquest dilluns ha estimat la petició de la constructora, que en el seu recurs apel·lava a la "insuficiència" del que el diputat havia avalat fins ara. El portaveu de l'extrema dreta a la cambra baixa reitera que pagarà i s'escuda en el fet que l'Agència Tributària i la Tresoreria de la Seguretat Social encara no han respost on ha d'abonar el deute pendent, atès que l'empresa va tancar fa vuit anys.

Un xalet sense cèl·lula d'habitabilitat

Més enllà de l'impagament, el xalet d'Espinosa de los Monteros i la seva dona, Rocío Monasterio, portaveu de Vox a l'Assemblea de Madrid, també ha sigut polèmic perquè l'Ajuntament de la capital espanyola en va arribar a ordenar el desallotjament. Els dirigents de la formació d'extrema dreta van construir un xalet més gran del que permetia la llicència, i sobre Monasterio, que va ser l'arquitecta del projecte, va recaure un expedient de clausura perquè no tenia cèdula d'habitabilitat. Fa uns mesos la parella va presentar un nou projecte al consistori madrileny i van legalitzar la situació in extremis.

stats