La justícia europea retorna la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí

Es tracta d'una mesura provisional mentre s'avalua la qüestió de fons

2 min
Puigdemont, Ponsatí i Comín en una imatge d'arxiu

BarcelonaCarles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín tornaran a gaudir d'immunitat parlamentària. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha retornat cautelarment la immunitat als tres eurodiputats de JxCat arran del recurs que van presentar els seus advocats contra la decisió del Tribunal General. La decisió del vicepresident del TJUE s'ha notificat a Puigdemont, Ponsatí i Comín aquest dimarts al matí, segons ha explicat l'advocat de l'expresident, Gonzalo Boye.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El TJUE ha anul·lat l'últim pronunciament del Tribunal General, que havia avalat la decisió del Parlament Europeu d'aixecar la immunitat als tres eurodiputats. Els magistrats consideren que deixar Puigdemont, Ponsatí i Comín sense immunitat mentre la justícia avalua el seu cas podria comportar un "perill evident" si finalment els tribunals els donen la raó, perquè s'haurien quedat durant un temps sense aquesta protecció tot i tenir-hi dret i podrien ser detinguts, com va passar a Puigdemont a Sardenya (Itàlia) el setembre passat.

El vicepresident del TJUE, que és qui signa la resolució, subratlla que les euroordres contra Puigdemont, Ponsatí i Comín i el fet que els seus noms constin en les bases de dades policials comporta que les forces de seguretat de qualsevol país de l'espai Schengen estiguin "obligades" a arrestar-los. Per això, el tribunal creu que "es compleix el requisit d'urgència" per mantenir de manera cautelar la immunitat dels tres eurodiputats de JxCat mentre els mateixos magistrats resolen sobre el fons de la qüestió.

Encara no hi ha data perquè el TJUE es pronunciï definitivament en sentència sobre si la retirada de la immunitat va ser correcta o no. Però aquest no és l'únic punt que han d'abordar els magistrats, que també tenen damunt la taula la qüestió prejudicial que els va plantejar el jutge del Tribunal Suprem que porta la causa del Procés, Pablo Llarena, i que va consultar-los fins a quin punt la justícia belga pot qüestionar la seva competència per dictar les euroordres. L'advocat general de la Unió Europea té previst pronunciar-se sobre la consulta de Llarena el 14 de juliol. Les seves conclusions no són vinculants, però acostumen a marcar el sentit de la sentència final del tribunal europeu.

Parcialitat

La resolució del TJUE també posa en dubte la imparcialitat d'alguns dels polítics que han participat en la decisió de retirar la immunitat dels eurodiputats de JxCat, entre ells el ponent, Angel Dzhambazki –sancionat per fer la salutació feixista al ple d'Estrasburg– i el president de la comissió d'afers jurídics del Parlament Europeu, Adrián Vázquez, de Ciutadans. "La conducta del ponent i del president de la comissió JURI a la qual es refereixen els recurrents demostra, prima facie, parcialitat o un prejudici personal contra ells", conclou la resolució. Ara bé, la decisió d'aquest dimarts és provisional, a l'espera que el TJUE decideixi sobre la qüestió de fons i accepti o rebutgi els arguments dels tres eurodiputats de JxCat contra la decisió del Parlament Europeu de retirar-los la immunitat.

Vázquez s'ha referit a través de Twitter a aquest qüestionament. Malgrat demanar "prudència i respecte pels pronunciaments judicials", ha refermat el "bon treball" que assegura que van fer els membres de la comissió d'afers jurídics a l'hora de revocar la immunitat. Un "procés irreprotxable", ha dit.

stats