Hospitalet de Llobregat

Arxivada la causa contra Núria Marín pel cas del Consell Esportiu de l'Hospitalet

La jutge accepta la petició de la Fiscalia i conclou que no hi ha incicis que l'alcaldessa cometés cap delicte

4 min
L'alcaldessa de L'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, l'abril del 2021 arribant al jutjat per declarar pel cas del Consell Esportiu

BarcelonaEl jutjat d'instrucció número 2 de l'Hospitalet de Llobregat ha arxivat la investigació contra l'alcaldessa de la ciutat, la socialista Núria Marín, en la causa pel presumpte desviament de subvencions al Consell Esportiu. La jutge admet la petició de la Fiscalia i de la defensa de Marín –l'acusació particular s'hi oposava– al no veure "degudament justificada la perpetració del delicte". "De les proves practicades i analitzades, l'actuació de la senyora Núria Marín [...] no pot ser qualificada de delicte", conclou a la interlocutòria, a la qual ha tingut accés l'ARA, i afirma que quan l'alcaldessa va tenir coneixement de possibles irregularitats al Consell, "va adoptar les mesures que va estimar necessàries per esbrinar dels fets". La jutge tampoc veu indicis que Marín, que també és presidenta de la Diputació de Barcelona i vicepresidenta del PSC, cometés prevaricació o malversació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'arxivament és de caràcter provisional i la jutge ha donat ara cinc dies a les parts perquè, si així ho consideren, presentin recurs, si bé fonts municipals donen per fet que aquesta via no tindria cap recorregut. La decisió coneguda aquest dimarts ja és, de fet, una victòria per a l'alcaldessa, que en tot moment ha defensat la seva innocència. En les seves declaracions primer davant la Policia Nacional i, l'abril passat, en seu judicial, va assegurar que no va restar passiva quan el regidor socialista Jaume Graells –ara candidat d'ERC a l'Hospitalet– la va alertar de les possibles anomalies en l'organisme esportiu. Després d'una llarga instrucció, entre declaracions, anàlisi documental i el buidatge de dispositius mòbils, com el de la mateixa Marín, ara la jutge li dona la raó: "No s'aprecia cap ànim d'ocultar els fets".

"Sempre he tingut la tranquil·litat d'haver fet bé les coses en cada moment i la justícia així ho reafirma", ha reaccionat l'alcaldessa des de Twitter poc després de conèixer la notícia, i no s'ha estalviat crítiques als que, com Graells, l'acusaven d'haver delinquit: "Els judicis mediàtics amb càlcul electoralista no tenen recorregut", ha dit. Graells, que va deixar l'acta a l'Ajuntament i va estripar el carnet del PSC al mes de maig –poc abans de fer el salt a les files republicanes–, sempre ha defensat que va haver d'insistir a l'alcaldessa sobre les possibles irregularitats i que al veure que no es prenia cap decisió va decidir presentar una denúncia a la Policia Nacional. En la seva interlocutòria, però, la jutge recorda que Marín "va convocar una reunió amb el denunciant, posteriorment amb la secretària de l'Ajuntament" i que, finalment, va encarregar una auditoria l'ens esportiu i una revisió de les subvencions.

Aquella auditoria no es va finalitzar perquè que els agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia Nacional (UDEF) van irrompre abans a l'oficina del Consell per escorcollar-la i requisar informació. "Un cop judicialitzada la causa, [Marín] es va inhibir de cap actuació més dins del consistori, ja que, tal com ella mateixa va manifestar al senyor Graells, ja no podien actuar si estava oberta la via penal per a la investigació dels fets", assenyala ara la jutge, que també desvincula la dirigent socialista de les possibles irregularitats per a les quals continuen investigats dos antics membres del seu govern: l'extinent d’alcalde i exlíder del PSC a l’Hospitalet, Cristian Alcázar, i l’exregidor socialista Cristóbal Plaza, per als quals la Fiscalia demana 4 anys i mig de presó. "[Marín] va actuar de conformitat al seu càrrec tant en la tramitació de les subvencions com en el fet de formar part de les assemblees generals del Consell Esportiu", assegura l'escrit de la jutge, que afegeix que, pel fet de ser un ens "extern" de l'ajuntament, l'alcaldessa no intervenia en la concessió de les subvencions sota sospita.

Oxigen per a les municipals

La portaveu parlamentària del PSC, Alícia Romero, ha aplaudit en roda de premsa l'arxivament de la causa destacant l'actitud "transparent" de l'alcaldessa: "Es demostra la seva innocència i el seu bon fer", ha dit en roda de premsa des de la cambra catalana, on ha confirmat que Marín compareixerà en comissió com estava previst –una petició que va fer ERC i que no va agradar al PSC– perquè "no té res a amagar". Al partit, que des del primer moment va fer pinya amb la vicepresidenta, hi havia el convenciment que la investigació acabaria arxivada, però fonts socialistes celebren que aquest moment hagi arribat abans de les municipals del maig del 2023. Consideren, en aquest sentit, que Marín surt reforçada de cara a intentar repetir la majoria absoluta que ja va aconseguir el 2019.

Caldrà veure en tot cas com acaba la causa contra Alcázar i Plaza, que ja van dimitir el desembre del 2020 i l'abril passat, respectivament. El ministeri públic els veu responsables del desviament de fons del Consell Esportiu i, en la primera peça que arribarà a judici, els acusa d'haver simulat l'acomiadament de Plaza com a directiu del Consell Esportiu perquè així pogués cobrar una indemnització de 47.147 euros. També caldrà esperar si, tot i l'arxivament, Graells manté la batalla contra els socialistes, a qui després de deixar el partit va acusar de "castigar" qui denuncia la corrupció i de ser "passiu amb qui delinqueix". Tot i la decisió judicial, ERC a l'Hospitalet ja ha insistit en la "inacció" de Marín en el cas i ha denunciat que en dos anys des que va esclatar no ha "donat la cara" ni assumit "cap responsabilitat". "Ho seguirem fent", avisen els republicans.

stats