La jutge arxiva la denúncia contra el cartell xenòfob de Vox perquè el considera "la seva forma d'expressió"

No troba que sigui constitutiu d'un delicte d'odi, tal com com apuntaven la Fiscalia i el PSOE

3 min
Cartell electoral xenòfob de Vox a l'estació de Sol de Madrid.

MadridVox podrà mantenir en campanya electoral el cartell xenòfob que va penjar fa dues setmanes a l'estació de metro i Rodalies de Sol, en ple centre de Madrid, perquè és una part més de "la forma d'expressió" de les polítiques d'immigració del partit d'extrema dreta espanyol. Això és almenys el que opina una jutge madrilenya, que ha arxivat tant la denúncia presentada per la Fiscalia com la del PSOE per un presumpte delicte d'odi pel cartell que criminalitzava un adolescent immigrant a qui s'identificava com a membre del col·lectiu de menors estrangers no acompanyats.

En una interlocutòria a la qual ha tingut accés Efe, la jutge d'instrucció número 53 de Madrid decreta l'arxivament de la causa al considerar que Vox ha exercit el seu dret a la llibertat d'expressió en el marc de la campanya pels comicis del 4 de maig. En el cartell electoral es veu en un costat una dona gran i en l'altre un jove emmascarat i amb caputxa i s'hi llegeix: "Un mena 4.700 euros al mes, la teva àvia 426 euros de pensió/mes", seguit del lema "Protegeix Madrid, vota segur".

No aplicar el Codi Penal en campanya

Tot i la intensitat del missatge, que per a la Fiscalia "deshumanitza" els infants immigrants, ja que són especialment vulnerables perquè no tenen família a l'Estat, la magistrada assenyala que "no s'aprecia la intensitat necessària per generar un risc als menors estrangers ni a d'altres col·lectius, un requisit que exigeix la jurisprudència perquè existeixi un delicte d'odi". A més, assenyala que el PSOE no només destaca aquest cartell, sinó altres missatges de Vox a les xarxes socials contra immigrants en general, musulmans que justifiquin la violència contra les dones i homosexuals, així com ocupes. Però segons la jutge cal tenir en compte el "context" electoral en què es produeixen els fets, que considera "fonamental com a realitat social del temps en què s'ha d'aplicar el Codi Penal".

"Els fets denunciats constitueixen el desenvolupament, la forma d'expressió en campanya electoral, de la política d'immigració de Vox, així com de la política sobre el delicte d'usurpació i d'altres qüestions", afegeix la jutge en aquest sentit. I puntualitza: "Vox, com a formació política que es presenta a les eleccions, proposa un programa que inclou una política determinada en matèria d'immigració, i en clau electoral amb l'eslògan «Protegeix Madrid» publica cartells i difon missatges relatius a menors estrangers acollits a Espanya, persones que està clar que són vulnerables". Però a parer de la magistrada, "el llenguatge directe utilitzat als missatges, de gran repercussió als mitjans de comunicació en el marc de la campanya electoral, no ha creat una situació de perill i no tenen l'aptitud per generar un risc que justifiqui el recurs de la violència".

Finalment, la magistrada considera que no és tasca seva analitzar si les despeses que figuren en el cartell són reals –no ho són, sinó que és una informació falsa, tal com expliquem aquí– perquè creu que és una qüestió que "no té transcendència als efectes de determinar la possible comissió de les infraccions penals denunciades".

La Fiscalia va portar el cartell a la justícia després de rebre denúncies no només de partits polítics com Més Madrid i també més tard del govern espanyol, sinó d'un bon ventall d'associacions pro drets humans i ONGs com la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat, la Xarxa Acull, la Fundació Cepaim Acció Integral amb Migrants i Moviment per la Pau, entre d'altres.

stats