Política 04/07/2023

El jutge arxiva la querella contra Casado pels atacs al català

El Govern lamenta la decisió i presentarà un recurs

3 min
Pablo Casado en un acte recent del PP

BarcelonaLes mentides de Pablo Casado sobre el català a les aules quedaran de moment en no res. El jutge que investigava els atacs de l'exlíder del PP a la immersió lingüística ha decidit arxivar les querelles que van presentar contra ell la Generalitat i el Grup d'Advocats Independents perquè no hi veu delicte, segons ha avançat El Confidencial i ha pogut confirmar l'ARA. El Govern ja ha anunciat que hi presentarà recurs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cas sorgeix d'unes polèmiques declaracions de Casado el desembre del 2021, en plena controvèrsia judicial sobre si a Catalunya s'havien d'impartir un 25% de les classes en llengua castellana. En un acte des de Galícia, el llavors líder popular es va pronunciar així: "¿Es pot tolerar que hi hagi professors amb instruccions de no deixar anar al lavabo a nens perquè parlen en castellà?" I uns segons després encara va afegir que hi havia nens als quals, per parlar castellà al pati, els posaven "pedres a la motxilla". Tot plegat sense aportar cap prova de les seves afirmacions.

Aquelles paraules van motivar una querella de la Generalitat i un grup de lletrats que, malgrat que inicialment va ser admesa a tràmit pel jutge, finalment no ha prosperat. En la seva interlocutòria on arxiva la querella, el jutge Santiago García diu que és veritat que "les formes són importants" i que moltes vegades poden ser "no adequades i excessives" en el que ha de ser "la confrontació pública", però conclou que en el cas de Casado estan dins de la "crítica política" i que no hi ha la intenció de "calumniar". En definitiva, considera que les declaracions són "rebutjables" i "desencertades" però conclou que no hi ha delicte. Un toc d'atenció a Casado que, malgrat tot, no tindrà cap conseqüència penal.

La reacció del Govern

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha lamentat la decisió de la justícia perquè ha considerat que constata un cop més la "impunitat" amb la qual es pot fer "menyspreu del català". A més, ha criticat que es dona via lliure a la "manipulació" que es fomenta des de certs sectors contra la immersió lingüística. Ara la Generalitat presentarà recurs contra la decisió del jutge perquè el cas no mori aquí. "Anirem fins al final", ha afegit Plaja.

Fonts del Govern consultades per l'ARA han explicat les primeres pinzellades de per on anirà aquest recurs. En primer lloc, es defensarà que el dret a la llibertat d'expressió "no és absolut" i no justifica les expressions "insultants, injurioses o vexatòries". En segon lloc, s'al·legarà que Casado tenia una "finalitat difamatòria", especialment contra els "mestres, professors i membres de la comunitat educativa". Finalment, la Generalitat insistirà en el fet que no hi ha hagut mai "cap dada objectiva" que acrediti les paraules de l'expresident popular.

Els entrebancs

El desenllaç provisional del cas ha generat especial desassossec a la Generalitat perquè, en un principi, el mateix jutge va donar senyals que aquesta vegada les mentides contra la immersió lingüística no quedarien impunes. Quan va iniciar la investigació contra Casado, el magistrat va valorar que els fets podien "ser constitutius almenys d'un delicte d'injúries" i va assegurar que la querella reunia tots els requisits per ser admesa a tràmit per intentar "aclarir els fets" i les persones que "hi van participar". També va citar Casado a declarar.

A més, el cas havia superat també algun periple curiós, com quan la policia es va mostrar incapaç de localitzar el líder popular per notificar-li la decisió del jutge. Malgrat que finalment es van superar tots els entrebancs, la querella ha quedat arxivada.

stats