Política 11/08/2020

Un jutge investiga el responsable de campanyes, la gerent i el tresorer de Podem per possible finançament irregular

Estan citats a declarar el 20 de novembre arran d'una denúncia de l'exadvocat del partit, acomiadat

Ara
3 min
El secretari de comunicació de Podem, Juan Manuel del Olmo, en una imatge d'arxiu

MadridEl titular del jutjat d'instrucció 42 de Madrid, Juan José Escalonilla, ha citat a declarar el 20 de novembre el responsable de campanyes i secretari de comunicació de Podem, Juan Manuel del Olmo; la gerent, Esther Val, i el tresorer, Daniel de Frutos. Així consta en una interlocutòria del 30 de juliol avançada pel diari Público, dictada pel magistrat després d'haver pres declaració a l'exadvocat de la formació lila José Manuel Calvente, que va ratificar el que exposava en la denúncia que ell mateix va presentar davant la Guàrdia Civil. Segons informa Europa Press, també estaria imputat Podem com a persona jurídica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Calvente, antic treballador del partit, va ser acomiadat després que una altra advocada de la formació, Marta Flor, el denunciés per assetjament sexual, tot i que els tribunals van arxivar la causa. Calvente va posar en coneixement de l'institut armat fets que suposadament podien constituir delictes de finançament irregular, blanqueig de capitals, administració deslleial i revelació de secrets, en relació a diverses operacions del partit que hauria observat com a responsable de protecció de dades i d'informació confidencial de Podem.

En dues interlocutòries dictades el 30 i el 31 de juliol, Escalonilla també imputa empresaris de companyies que haurien treballat per a la formació que lidera Pablo Iglesias. Sobre aquest punt, Calvente assegurava en la seva denúncia que s'haurien simulat contractes perquè aquestes empreses es poguessin autofinançar. Entre les diligències que també ordena el jutge hi ha un manament al Registre Mercantil perquè informi de les societats en què el cofundador de Podem Juan Carlos Monedero aparegui com a administrador, així com documentació acreditativa de les tasques realitzades per ABD Europa Unipessoal LDA i Neurona Comunidad SL.

Una de les operacions sota investigació és la construcció de la seu estatal del partit lila al districte de Ciudad Lineal de Madrid i Escalonilla dona deu dies a Podem perquè presenti les "factures emeses com a conseqüència de les obres executades [...] a l'edifici situat al carrer Francisco Villaespesa número 18 de Madrid", segons consta en la resolució judicial. També sol·licita a la formació d'Iglesias que presenti la normativa interna relativa a sous dels treballadors i complements previstos", així com les "factures, tiquets i altra documentació presentada cada mes per Esther Val i Daniel de Frutos". A més, el magistrat cita com a testimoni Pablo Fernández Alarcón, exgerent i exresponsable de recursos humans. Abans, el 15 de setembre, estan citades com a testimonis de refutació la vicepresidenta tercera del Congrés, Gloria Elizo, exresponsable legal de Podem, i Mónica Carmona, antiga advocada de la formació que va ser acomiadada el desembre passat.

El portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenqiue, ha reaccionat a través de Twitter i s'ha mostrat convençut que l'acusació "quedarà en res". "Com totes les altres", ha assegurat, en una referència implícita a l'informe PISA del 2016 sobre suposat finançament irregular de Podem que va aparèixer quan el partit d'Iglesias va irrompre al Congrés, i que s'atribueix a la policia política durant el mandat de Jorge Fernández Díaz al ministeri de l'Interior. "El seu objectiu no és judicial, sinó la difamació mediàtica", ha subratllat Echenique. Segons La Sexta, Podem hauria decidit presentar un recurs de nul·litat contra la causa perquè considera que és "prospectiva", és a dir, que "no s'estan investigant fets concrets ni indicis d'irregularitats", indiquen fonts de la formació. "Sembla que dona per feta la culpabilitat d'una sèrie de persones i busca informació aviam què rasca", afegeixen.

Vox, acusació popular

Segons Público el jutge ha autoritzat que Vox es personi com a acusació popular, sense necessitat d'aportar una fiança. En una interlocutòria anterior, del 28 de juliol, argumenta que no és exigible quan el procediment penal ja està iniciat. Escalonilla és el mateix jutge que el 2018 va arxivar una causa oberta per un xat de membres de la policia municipal madrilenya en què insultaven l'aleshores alcaldessa, Manuela Carmena, i defensaven "tirar al mar" els immigrants.

stats