Tribunals
Política 18/10/2022

Un jutge ratifica el tancament de la web de l'ANC per promoure el "consum estratègic"

L'ANC denuncia la "causa general" contra l'independentisme, però fins ara ha acatat la decisió

3 min
La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa web de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per promoure el "consum estratègic" s'haurà de tancar per ordre d'una resolució judicial. Així ho ha ratificat aquest dimarts un jutge en la sentència definitiva del cas, avalant les mesures cautelars que ja s'havien imposat prèviament i ordenant el "cessament en la realització de qualsevol actuació, per qualsevol mitjà, amb transcendència pública, que suposi la difusió de la campanya". La resolució, a la qual ha tingut accés l'agència Efe, dona la raó de nou a Foment del Treball, que va considerar que l'ANC estava promovent el "boicot" a empreses des d'un plantejament "totalment irracional" que "falsejava la lliure competència".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿Amb quins arguments la justícia decideix posar punt final a la cambra? A parer seu, "la conducta que ha dut a terme l'ANC constitueix un acte obstaculitzador", un "boicot" que no es pot emparar en la llibertat d'opinió. Es tracta d'una "discriminació", segons ja va dir en la interlocutòria el jutjat que va imposar les mesures cautelars. L'ANC té ara vint dies per presentar un recurs d'apel·lació davant l'Audiència Provincial.

La campanya de Consum estratègic de l'Assemblea buscava donar visibilitat a entitats empresarials que no van participar en la "campanya de la por", en paraules de l'entitat independentista, posterior al referèndum de l'1 d'Octubre, així com promoure el consum d'empreses que promouen el català o les energies renovables. Promovien, en paraules de l'advocat de l'Assemblea en el judici, Josep Cruanyes, una acció en "positiu" per fomentar el consum a determinades empreses. En un comunicat després de conèixer la decisió del magistrat, l'ANC aquest dimarts ha denunciat que la decisió forma part de la "causa general de repressió del moviment independentista i vulnera drets fonamentals": "Amb aquesta sentència es perverteix el dret mercantil i el dret de la competència, convertint-los en un instrument més del dret de l'enemic".

A parer de l'Assemblea, el fet que es prohibeixi a aquesta entitat promoure determinats hàbits dels consumidors és un "precedent perillós per a altres associacions que puguin exercir un rol de prescriptors en tendències de consum". Defensa que és "totalment legítim" i "emparat en el dret a la llibertat de pensament" promoure una campanya d'"informació als consumidors animant-los a actuar en la línia de les conviccions" expressades en l'1-O.

Demanda de Foment del Treball

La demanda contra la campanya de Consum estratègic va ser presentada per la patronal Foment de Treball. El 20 de desembre del 2019 el jutge ja va ordenar aturar la campanya i l'Assemblea va acatar la decisió deixant-la en standby. De fet, l'últim post de Consum estratègic es remunta al 26 d'agost del 2019. En el seu comunicat, l'associació independentista acusa Foment de no defensar els interessos de les empreses catalanes i de "trair la seva història". "Defensa els interessos d'unes poques empreses oligopolístiques i amb seu a Madrid", conclou, i recorda que quan hi va haver el tancament de caixes el 1899 Foment hi va donar suport i el seu president va ser acusat de "sediciós": "El Foment actual està lluny dels seus orígens".

La via judicial, en tot cas, no va ser l'única que va activar Foment, que ara presideix l'exdirigent d'Unió Josep Sánchez-Llibre; també van denunciar la campanya davant les autoritats encarregades de garantir la competència del mercat. Ara bé, a diferència dels jutjats, que han donat la raó a la patronal, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va decidir arxivar les actuacions "per no haver-se acreditat efectes en la dinàmica competitiva".

La justícia posa punt final així a l'intent de l'ANC de mobilitzar les seves bases en l'àmbit econòmic. Fins ara l'entitat ha acatat les mesures cautelars, cal veure què fa ara l'Assemblea presidida per Dolors Feliu.

stats