Tribunals

Els jutges proconsulta reactiven la denúncia per la filtració del seu DNI: apunten a Villarejo

Aporten nous indicis a la Fiscalia de Catalunya perquè ho investigui en el marc de l'operació Catalunya

ARA
2 min
La Ciutat de la Justícia de Barcelona.

BarcelonaL'operació Catalunya anava dirigida contra polítics, empresaris i fiscals a Catalunya, però també contra jutges. En concret en van ser víctimes els magistrats catalans que van signar un manifest favorable al dret a decidir l'any 2014 i van acabar sent portada al diari La Razón, assenyalats amb les fotografies, alguns, del seu DNI. Ara aquests mateixos magistrats –14 dels 33– han decidit interposar una nova denúncia a la Fiscalia per la filtració del seu document d'identitat als mitjans de comunicació, ja que hi ha nous indicis que apunten que tot plegat va formar part de les operacions de l'excomissari José Manuel Villarejo, segons ha avançat La Vanguardia i ha confirmat l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si bé els tribunals de l'Estat ja van arxivar en el seu moment la querella per revelació de secrets per la impossibilitat de determinar-ne l'autoria, ara els jutges proconsulta aporten converses, a les quals ha tingut accés l'ARA, entre Villarejo; el director adjunt operatiu de la policia en aquell moment, Eugenio Pino; el comissari Marcelino Martín Blas, i el cap d'informació del mateix cos a Catalunya, Pedro Esteban, en què mostren preocupació per la decisió dels magistrats de denunciar la filtració de les seves fotografies i debaten sobre com justificar, d'una banda, la investigació policial contra ells i, de l'altra, que s'accedís al seu DNI.

En concret, parlen sobre què dir si els pregunten com aquests documents personals que custodia la policia han acabat a la premsa i, fins i tot, en un moment donat es diu que el "més important" seria si es poguessin "esborrar els registres". "Ho estan intentant", respon a això Eugenio Pino. "De todas maneras, joder, el tema de la foto del DNI, macho el tonto de 'La Razón'", diu Villarejo. A la denúncia també aporten anotacions de l'agenda de l'excomissari en què constata la preocupació de Pedro Esteban per aquesta qüestió. Totes aquestes converses, els denunciants les han transcrit i aportat a l'escrit davant la Fiscalia, que de moment només ha obert una investigació per les maniobres de la policia contra l'exfiscal en cap de Catalunya Martín Rodríguez Sol.

"Es dediquen a justificar els fets"

D'acord amb aquestes converses, els magistrats denunciants consideren que queda clar que les fotografies del DNI que van acabar a La Razón van sorgir de la base de dades gestionada pel cos de la Policia Nacional de la mà de Pedro Esteban, llavors comissari en cap de la brigada d'informació de Catalunya, o del seu entorn, que les va transmetre al seu superior jeràrquic. En aquest punt, assenyalen que el comissari Eugenio Pino les va traslladar al ministeri de l'Interior i conclouen: "Seria aquest últim que les va transmetre als mitjans de comunicació".

En la denúncia, els jutges proconsulta lamenten que de les converses dels policies es desprèn que busquen justificar el que ha passat més que trobar-ne els responsables. Fins i tot, remarquen, parlen d'"esborrar" els registres. "Cap acció no només delictiva, sinó tan sols de l'àmbit disciplinari s'havia comès per part dels firmants del manifest [proconsulta] i, per tant, cap investigació legalment habilitada podia haver-se iniciat que justifiqués, alhora, l'extracció de les fotografies del DNI" dels magistrats, conclou la denúncia a la Fiscalia.

stats