La Fiscalia obre la primera investigació per l'operació Catalunya

El ministeri públic indagarà en les suposades maniobres de la policia contra l'exfiscal en cap de Catalunya Martín Rodríguez Sol

3 min
Martín Rodróguez Sol quan era Fiscal Supeior de Catalunya.

Barcelona / MadridLa justícia es mou per investigar l’operació Catalunya. Els nombrosos intents perquè els tribunals investiguessin els responsables de la guerra bruta contra el Procés havien caigut en sac foradat, però les noves informacions publicades la setmana passada han portat aquest dilluns el ministeri públic a obrir diligències. Ara bé, només per un cas en concret: el de les suposades maniobres de la cúpula de la Policia Nacional durant el govern de Mariano Rajoy contra l’exfiscal en cap de Catalunya Martín Rodríguez Sol. La iniciativa sorgeix de l’actual màxim responsable de la Fiscalia Superior de Catalunya, Francisco Bañeres, que vol investigar si l’anomenada policia patriòtica sota el mandat de l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz va cometre delictes de prevaricació administrativa, falsedat documental i contra la intimitat de Rodríguez Sol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El fiscal Bañeres es basa en el document “d’aparença presumptament oficial amb segell de la Unitat d’Afers Interns de la Direcció General del Cos Nacional de la Policia” que van publicar La Vanguardia i Eldiario.es dimarts passat. Sota el títol “Proposta d’investigació per informacions rebudes”, hi apareixien diverses sospites d’irregularitats de diverses persones, entre les quals l’empresari Carles Sumarroca, la família Pujol, l’històric dirigent de Convergència Carles Vilarrubí i la seva parella, Sol Daurella. I també sobre el fiscal en cap de Catalunya entre juliol de 2012 i març de 2013: “Vincles entre Rodríguez Sol i Unió Democràtica de Catalunya i les comissions gestionades pels advocats del partit”, deia el document, que a la part final especificava que les informacions rebudes per la unitat policial “figuren en bona part a internet i no s’han pogut contrastar”.

Per què aquest cas concret?

Bañeres ha mogut fitxa amb el vistiplau del fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, tal com confirmen a l’ARA fonts del ministeri públic a Barcelona i a Madrid. A la capital espanyola destaquen que haver obert diligències pel cas que afecta Rodríguez Sol i no per altres té a veure amb voler fer una mena de defensa de la institució. Des de Catalunya, fonts fiscals apunten que el motiu principal és la novetat d’aquest presumpte espionatge i argumenten que la resta d’afectats ja s’han adreçat als tribunals. Això no vol dir que no es pugui tornar a intentar. “Comencem per aquí i ja es veurà. Si en el transcurs de la investigació es perceben indicis de delicte en relació a altres persones, la Fiscalia no ho pot ignorar”, apunten des de la Fiscalia General de l’Estat, si bé deixen clar que el ministeri públic no pot fer una investigació prospectiva. 

Precisament, és el que se sospita que va fer la cúpula de la Policia Nacional durant el mandat del PP. En el seu decret, Bañeres subratlla que no li consta que s’obrís cap investigació oficial contra Rodríguez Sol, tot i que les unitats policials en tasques de policia judicial investiguen sota encàrrec d’un jutge o de la Fiscalia. El primer que vol saber Bañeres és si el mencionat document policial és veraç i la seva data. En aquest sentit, insta el comissari general de la Policia Judicial de la Policia Nacional, Luis Fernando Pascual Grasa, que justament acaba de ser designat per al càrrec després de dirigir el cos a Catalunya els últims dos anys, a mirar d’aclarir-ho, així com també saber qui en van ser els autors.

La denúncia contra ‘El Mundo’

La sospita de Bañeres, tal com apuntaven La Vanguardia i Eldiario.es, és que la Policia Nacional va investigar Rodríguez Sol com a venjança pel fet que ell hagués obert diligències contra El Mundo per haver publicat informació falsa sobre presumptes comptes a Liechtenstein i Suïssa d’Artur Mas i Jordi Pujol el novembre del 2012. Així, considera que aquelles pràctiques tenien “l’indissimulat objectiu de desacreditar-lo o inquietar-lo en l’exercici de la missió” i, per fer-ho, utilitzaven dades i informacions “falses”.  

Rodríguez Sol va dimitir del seu càrrec el 2013 després que el llavors fiscal general de l’Estat, Eduardo Torres Dulce, li obrís un expedient d’expulsió arran d’unes declaracions en què no s’oposava fermament al dret a decidir. En les eleccions catalanes del 2015, Rodríguez Sol es va presentar a les llistes d’Unió. Aquest dilluns ERC i el PSOE han coincidit a celebrar el moviment de la Fiscalia i han reclamat “arribar fins al final” mentre es van coneixent noves informacions sobre l'operació Catalunya. Segons La Vanguardia, el ministeri de l'Interior va remetre a la UDEF i al servei antiblanqueig l'informe sobre el fals compte a Suïssa de l'aleshores alcalde de Barcelona Xavier Trias.

L'escrit en què la Fiscalia obre la primera investigació per l'operació Catalunya
El jutge del cas Villarejo diu ‘no’ a Jordi Pujol Ferrusola

Manuel García-Castellón, el jutge de l’Audiència Nacional que investiga la macrocausa de l’excomissari José Manuel Villarejo, va rebutjar ahir la personació de Jordi Pujol Ferrussola per la suposada extorsió a la Banca Privada d’Andorra perquè entregués dades fiscals de la família de l’expresident. La petició havia quedat en un calaix. S’hi nega perquè aquests fets ja s’investiguen als jutjats d’Andorra.

stats