Política 26/11/2020

JxCat critica l'acord pressupostari entre ERC i el PSOE: "Una pluja de milions que és una sequera"

Nou xoc estratègic entre els dos socis de govern a Catalunya, ara per la negociació dels comptes

Quim Bertomeu
3 min
La diputada de JxCat Laura Borràs des de l'atri del Congrés.

BarcelonaL'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat és un nou motiu de distanciament entre els dos socis de govern a Catalunya, JxCat i ERC. Si dimecres Esquerra feia una compareixença per defensar les virtuts del seu pacte pressupostari amb el govern espanyol, aquest dijous l'ha fet JxCat per atacar-lo. "Una pluja de milions que sabem que és una sequera", ha dit la vicepresidenta de Junts, Elsa Artadi.

Artadi ha fet servir l'expressió en castellà "lluvia de millones", un clàssic en una negociació pressupostària, però JxCat ni tan sols creu que hi hagi un augment significatiu de les inversions. Per al partit de Carles Puigdemont, els 2.339 milions en inversions i transferències que reivindica ERC són insuficients ja que només representen 100 milions més del que ja preveia el projecte inicial dels comptes que va presentar el PSOE.

L'acord entre ERC i el PSOE té una desena de punts i JxCat ha buscat desautoritzar-los un per un. La seva líder al Congrés, Laura Borràs, ha lamentat que Esquerra reivindiqui com una fita haver aconseguit que el ministeri d'Hisenda aixequi el control financer que mantenia sobre la Generalitat des del 2015. "Quan et tornen el que ja tenies, en realitat no t'estan donant res", ha argumentat. També ha lamentat com ERC ha negociat amb el PSOE l'arribada de fons europeus, la moratòria pels autònoms o la transferència de la gestió de l'ingrés mínim vital. Tampoc la satisfà la part fiscal del pacte. Si dimecres ERC va defensar que és una porta oberta a combatre que la Comunitat de Madrid faci dúmping fiscal –una competència a la baixa amb els impostos–, per a JxCat és una catifa vermella perquè l'Estat imposi una "harmonització fiscal" i mini una mica més la capacitat tributària de Catalunya.

ERC es defensa

ERC sap que en les properes setmanes se succeiran les crítiques contra el seu pacte tant des d'una part de l'independentisme com des de la dreta espanyola. Aquest dijous, el seu cap de files a Madrid, Gabriel Rufián, ha tornat a lloar l'acord en forma de dard cap a JxCat: "Que et critiquin la dreta madrilenya i altres dretes amb altres banderes és que l'acord és bo", ha dit a la SER. Tot i això, els d'Oriol Junqueras podrien no ser l'únic partit independentista català que doni suport als comptes. Ahir es van aprovar en comissió i el PDECat no va votar, un indicador que encara hi ha marge per arribar a un acord amb el PSOE.

Mateix objectiu, estratègia diferent

La negociació pressupostària ha evidenciat altra vegada que ERC i JxCat comparteixen objectiu però difereixen en l'estratègia. En les dues compareixences –la de Pere Aragonès dimecres i la de Borràs i Artadi aquest dijous– ha ressonat la mateixa tesi: "Els únics pressupostos veritablement justos que tindrà Catalunya seran els d'una Catalunya independent", va dir Aragonès. "Els millors pressupostos per a Catalunya són els d'una Catalunya independent", ha convingut Borràs.

Però si el punt de partida és el mateix, la conclusió és diferent. Per als republicans és important aprovar els comptes estatals per gestionar "un mentrestant" difícil i complicat, mentre que per a Junts aprovar aquests pressupostos és abonar una teoria del "mal menor" que no beneficia els catalans. Els comptes estatals, doncs, són una mostra més del xoc d'estratègies que els dos partits posaran a escrutini a les eleccions del 14-F. Malgrat tot, insisteixen que després dels comicis tornaran a governar plegats.

stats