Política 29/12/2020

JxCat i Demòcrates es presentaran plegats el 14-F

El partit d'Antoni Castellà canvia ERC per la candidatura encapçalada per Carles Puigdemont

Aleix Moldes
3 min
Antoni Castellà i Laura Borràs, celebrant l'acord electoral al que han arribat Demòcrates i JxCat

BarcelonaNo va ser possible arribar a un acord amb el PDECat –hereu de CDC– però sí que ho ha sigut amb Demòcrates –hereu d'UDC–. JxCat ha presentat aquest dimarts l'aliança que integrarà la formació que encapçala Antoni Castellà a les llistes per al 14-F. Demòcrates canvia d'aquesta manera de soci: es va presentar amb ERC el 2017 i ara ho farà amb Junts, i ha aconseguit que un dels seus militants sigui en un probable lloc de sortida. Segons han explicat Castellà i Laura Borràs en roda de premsa, Assumpció Laïlla, actual diputada al Parlament, anirà al número 16 per Barcelona. Per la seva banda, Castellà serà el número 25. A partir de demà la militància de JxCat haurà de validar les llistes definitives i tots els candidats hauran d'obtenir almenys el 50% de vots positius per mantenir el lloc que se'ls hagi atorgat des de l'executiva.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des que va ser escollida presidenciable, Laura Borràs no s'ha mossegat la llengua a l'hora de criticar l'estratègia d'ERC, que prima el diàleg i el pacte amb el govern espanyol. Aquest dimarts, però, ha sigut Castellà el que ha carregat contra l'estratègia dels republicans: "Ha fracassat", ha dit.

L'acord s'ha plasmat en un document de 8 punts titulat Lleials a l'1-O que, entre d'altres, parla del mandat de l'1-O i d'activar la declaració d'independència del 2017. La confrontació "pacífica" amb l'Estat, la planificació del control del territori, la recerca de suports internacionals, el procés constituent i el Consell per la República com a "autoritat en el procés d'alliberament nacional" són altres qüestions pactades per les dues formacions, que veuen "plebiscitàries" les pròximes eleccions. Totes les propostes es presenten sense calendari establert.

"JxCat sempre està disposat a sumar", ha remarcat Borràs, que ha celebrat que la candidatura integri "l'esperit de Manuel Carrasco i Formiguera". "«L'anhel més important de la meva vida és la independència», va dir Carrasco. I també es el nostre", ha expressat la presidenciable de Junts.

Validació de les llistes

Les primàries de Junts van fixar els primers 9 llocs de la llista per Barcelona i els 3 primers a les altres demarcacions, tot i que per qüestions de paritat s'hauran de fer alguns ajustaments. La candidatura l'encapçalarà de manera simbòlica Carles Puigdemont, però la número 2, Laura Borràs, és la presidenciable com a guanyadora de les primàries. Joan Canadell i Elsa Artadi són els números 3 i 4 i els caps de llista per a la resta de circumscripcions són Ramon Tremosa (Lleida), Gemma Geis (Girona) i Albert Batet (Tarragona). Excepte els primers 10 llocs per Barcelona, i els 3 per la resta de demarcacions que ja estan validats per la militància, la resta de candidats hauran d'obtenir almenys el 50% dels vots positius en la votació que el partit impulsarà de manera imminent per acabar d'establir l'ordre de les candidatures.

Pel que fa a Demòcrates, Antoni Castellà es va imposar en les primàries internes que va organitzar el partit, tot i que no serà ell sinó Laïlla la persona que ocuparà el lloc capdavanter el 14-F a la candidatura conjunta amb Junts. En total hi haurà nou voluntaris de Demòcrates –així s'anomenen els militants– i tots ells s'han fet "simpatitzants" de Junts "per coherència", segons ha explicat Castellà.

El 2017 Castellà va pactar amb Oriol Junqueras la incorporació del partit a la candidatura d'ERC. Aleshores la pugna va ser amb Puigdemont, precisament qui ara encapçalarà la candidatura de Junts. Demòcrates ja va centrar els missatges d'aquella campanya en la unilateralitat i durant els últims tres anys ho ha continuat fent al Parlament, on ha xocat frontalment amb l'estratègia d'Esquerra. Ara bé, ni els uns van marxar del grup ni els altres els en van expulsar. El 6 de desembre els republicans van considerar trencat l'acord per la participació de Castellà en la reunió amb partits de l'extrema dreta independentista. Un trencament que no es va materialitzar formalment fins al final de la legislatura, el 22 de desembre.

Solidaritat es vol sumar a l'acord

La direcció de Solidaritat Catalana per la Independència (SI) ha decidit avui sotmetre a votació entre els adherits presentar-se a les eleccions amb Demòcrates i JxCat amb la possibilitat d'ocupar un lloc a la llista per Barcelona. Solidaritat ha afirmat que l'ideari del seu partit està "incorporat al programa electoral de JxCat" per justificar que ara es replantegin la decisió de concórrer en solitari als comicis. La votació es farà entre demà i demà passat.

stats