Assetjament sexual
Política 28/06/2021

JxCat restitueix Eduard Pujol com a militant perquè "no hi ha denúncies" a la justícia

Afirma que la informació que els havia arribat era "incompleta" i demana disculpes

2 min
Eduard Pujol en una imatge d'arxiu

BarcelonaJxCat ha restituït aquest dilluns Eduard Pujol com a militant del partit després d'haver-lo suspès des del mes d'octubre per presumpte assetjament sexual. El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha anunciat en roda de premsa la mesura després que les afectades, un cop han passat vuit mesos, no hagin interposat cap denúncia a la justícia. Ha afirmat que la informació que van rebre i que va servir per justificar la suspensió de la militància era "incompleta" i que en les últimes setmanes han debatut en el si de l'executiva la manera de corregir la mesura que havien pres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Eduard Pujol, que es va incorporar a la candidatura de Carles Puigdemont a les eleccions del 21 de desembre del 2017, va ser apartat del càrrec de portaveu del partit i empès a deixar l'acta de diputat al Parlament arran de dues denúncies internes. Sànchez ha admès que això no es pot arreglar i ha reconegut que del procés de Pujol se n'han de treure "lliçons" de cara al protocol contra l'assetjament sexual i el codi ètic que està enllestint el partit. Quan es va produir el cas no hi havia cap de les dues coses (formalment, Junts es va fundar com a partit el juliol passat) i la direcció va actuar de manera "ràpida", ha dit Sànchez, arran de les informacions que van aparèixer sobre Pujol. "Ho vam fer per evitar la sensació d'impunitat o determinades conductes", ha justificat el secretari general, afegint que la informació que van rebre no era "falsa" però sí "incompleta", sense donar-ne més detalls.

"No hi ha hagut cap denúncia per la via judicial, que és on s'han de dirimir aquestes qüestions", ha dit Sànchez, remarcant en tot moment que el partit no és qui ha de portar a la pràctica les investigacions. En tot cas, ha demanat disculpes públiques a Pujol pels perjudicis causats arran de la suspensió de militància i d'haver-lo apartat de càrrecs públics.

Quan el partit va forçar Pujol a deixar les seves responsabilitats a l'octubre i va animar les dones a activar la via judicial, l'exportaveu es va defensar en un vídeo assegurant que era innocent. Va explicar que interposaria una denúncia per injúries i calúmnies contra les dones que l'acusaven de presumpte assetjament sexual i aquest cas és ara mateix als tribunals. "Sento que se m'ha condemnat públicament abans d'escoltar-me. S'ha danyat la meva imatge", va dir en aquell moment: "Mai he viscut una situació d'assetjament cap a ningú. Desconec les motivacions que hi pot haver darrere les persones per difamar de manera gratuïta i sense escrúpols la imatge de la gent". "Seré implacable", va acabar.

Va ser la diputada Aurora Madaula, que també és responsable de feminisme a JxCat, la que va actuar d'enllaç amb les dones i la direcció de Junts, que van elevar queixes sobre el comportament de Pujol. En el moment de rebre-les oficialment, el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, i el president del grup parlamentari, Albert Batet, van prendre la decisió de suspendre'l de militància –ho va ratificar l'executiva– i el van convidar a deixar tots els càrrecs al Parlament de portaveu i l'acta de diputat, a més d'oferir assessorament jurídic a les denunciants per portar-ho als tribunals.

stats