Agressió a l'Ajuntament de Madrid

Ortega Smith (Vox) abandona el ple i menysté la reprovació: "No m'interessa gens ni mica escoltar-los"

El portaveu de l'extrema dreta a l'ajuntament a Madrid denuncia que el PP voti al costat de l'esquerra i es nega a dimitir

3 min
El portaveu de Vox, Javier Ortega Smith, en el ple extraordinari de l'Ajuntament de Madrid que l'ha reprovat obrint una ampolla d'aigua

MadridTretze dies després de l'agressió del portaveu de Vox a l'Ajuntament de Madrid, Javier Ortega Smith, al regidor de Més Madrid Eduardo Fernández Rubiño, el ple municipal l'ha reprovat amb els vots del PP, Més Madrid i el PSOE. Ara bé, Ortega Smith es manté en la mateixa posició i ha reiterat que no dimitirà. "M'importa molt poc la reprovació", ha afirmat el portaveu de la ultradreta a Madrid en una atenció als mitjans amb el ple encara en marxa. Els regidors de Vox l'han abandonat abans de la votació i no s'han quedat a escoltar la resta d'intervencions perquè no s'ha permès a Ortega Smith tenir un torn extra de rèplica. "No m'interessa gens ni mica escoltar-los", ha justificat Ortega Smith, que ha acusat la resta de grups de dir "mentides" i "exageracions".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ortega Smith també ha negat l'agressió. En el ple municipal del 22 de desembre, mentre es debatia sobre la moció de censura a Pamplona pactada entre el PSOE i EH Bildu, el portaveu de Vox es va acostar al seient del regidor de Més Madrid i va llançar-li una ampolla d'aigua buida. "L'única agressió que es va produir va ser la que va fer vostè a les víctimes [d'ETA]", ha dit Ortega Smith a Fernández Rubiño.

El portaveu de la ultradreta ha carregat contra el PP per haver-se sumat a aquesta "farsa". A parer de Vox, és una "cortina de fum" per tapar l'amnistia o la negociació de PP i PSOE per renovar el Consell General del Poder Judicial. "És el bipartidisme de tota la vida", ha opinat Ortega Smith, segons el qual s'està mirant de "criminalitzar Vox" amb un "absolut consens" entre els populars i l'esquerra.

Durant el ple, l'alcalde de Madrid, el popular José Luis Martínez Almeida, ha defensat que era "necessari" reprovar Ortega Smith perquè cal "deixar clar" que no es poden tolerar "conductes violentes". "No tinc cap problema amb condemnar la violència vingui d'on vingui", ha afirmat. Almeida ha criticat la "covardia" de Vox per no haver-se quedat a escoltar-los i ha reiterat que Ortega Smith hauria de renunciar a l'acta de regidor. El text aprovat reclama que dimiteixi com a regidor i també com a diputat al Congrés.

Ara bé, el PP també ha marcat distàncies amb Més Madrid i el PSOE, tot i haver sumat els seus vots als d'ells, i els ha acusat d'estar interessats en la continuïtat d'Ortega Smith per molt que hagin promogut la seva reprovació. "Els va genial que estigui aquí per tapar els seus pactes de la vergonya", ha afirmat. Almeida també els ha retret haver dedicat més temps d'intervenció a atacar al PP que a Vox i ha dit que els populars són el blanc tant de la ultradreta com de l'esquerra perquè són "l'esperança d'una Espanya millor".

L'esquerra ha retret al PP exactament el contrari. La portaveu de Més Madrid, Rita Maestre, ha criticat el PP per haver dedicat la major part de les intervencions del ple a atacar l'esquerra i ha denunciat els pactes dels populars amb la ultradreta. "No creiem que Ortega Smith sigui la fruita podrida d'un arbre anomenat Vox. L'agressió no és una anomalia, és el mètode de la ultradreta", ha assegurat. També la portaveu del PSOE, Reyes Maroto, ha retret que el PP mantingui pactes amb Vox.

Ortega Smith, tot i haver carregat contra la decisió dels populars de votar a favor de reprovar-lo, ha rebutjat la possibilitat de trencar els pactes municipals i autonòmics que tenen la ultradreta i els populars. Sí que ha anunciat un trencament amb el PP madrileny. Ara bé, a l'Ajuntament de Madrid Almeida hi té majoria absoluta i, per tant, no necessita els vots del grup parlamentari de Vox, que encapçala el portaveu reprovat.

Manifestació amb crits contra el PP

A l'exterior de l'Ajuntament de Madrid prop d'un centenar de persones s'han concentrat per donar suport a Ortega Smith. Alguns dels assistents eren habituals de les protestes nocturnes al carrer Ferraz i no hi ha faltat una bandera amb l'àguila franquista. A banda d'alguns dels lemes ja recurrents en aquestes concentracions, com les crítiques a la "premsa espanyola manipuladora", també s'hi han sentit crits i s'hi han pogut veure pancartes contra el PP i Almeida: "PSOE i PP, la mateixa merda és" o "Espanya saquejada per peperos i socialistes".

Manifestació en suport de Javier Ortega Smith (Vox) prèvia al ple de l'Ajuntament de Madrid per reprovar-lo
stats