Sobiranisme
Política 13/01/2023

L'ANC demana a Aragonès que no assisteixi a la cimera hispano-francesa: "És contradictori"

Una trentena d'organitzacions criden a mobilitzar-se dijous que ve a Barcelona

2 min
Representants de la trentena d'organitzacions que convoquen la protesta

BarcelonaUna trentena d'organitzacions independentistes han cridat la ciutadania a mobilitzar-se el 19 de gener contra la cimera hispano-francesa entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i el francès, Emmanuel Macron. La concentració tindrà lloc a les 9 del matí a les columnes de Puig i Cadafalch, prop del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), on se celebrarà l'acte. La protesta es dirigeix contra el govern espanyol, però la líder de l'ANC, Dolors Feliu, ha carregat contra el president Pere Aragonès per assistir-hi també, cosa que troba "incongruent" amb el fet que ERC i el seu líder, Oriol Junqueras, participin en el mateix moment en la protesta. "Considerem absolutament contradictòria la decisió del Govern –ha dit Feliu–. Demanem congruència al Govern i que no assisteixi a la cimera".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La líder de l'ANC ha criticat que el Govern assisteixi a l'esdeveniment i al mateix temps ERC "vulgui expressar-hi disconformitat participant en la manifestació", i ha reclamat que es respecti el 52% del vot independentista representat al Parlament. Les entitats que han convocat la concentració interpreten la cimera com un acte dissenyat per l'executiu de l'Estat per escenificar la distensió de les relacions entre Catalunya i Espanya i tenen clar el seu lema. "Aquí no s'ha acabat res! Independència, Països Catalans, prou repressió", ha reivindicat Antoni Castellà en nom del Consell de la República.

Ni ell ni el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, s'han volgut pronunciar sobre la presència d'Aragonès a la trobada. "No valorem les decisions del Govern, és la seva decisió", ha dit Castellà. El portaveu ha fet una crida a la "unitat" i perquè no hi hagi "cap escletxa" entre els independentistes durant la protesta, davant la possibilitat que hi pugui haver escridassades a representants d'ERC, com va passar en la concentració de l'1 d'octubre passat, la manifestació de l'11 de setembre i en les últimes convocatòries de l'ANC. Per la seva banda, Antich ha defensat que el seu interès és "aconseguir" que la mobilització demostri que "aquí no hi ha normalitat democràtica": "Les 30 organitzacions que convoquen no som partits polítics i ens competeix adreçar-nos a la societat civil", ha justificat.

El Govern va decidir assistir a la cimera per mantenir la representació institucional de la Generalitat en l'acte, encara que tingui "finalitats partidistes", com va denunciar la portaveu, Patrícia Plaja. Un cop es va confirmar que la Moncloa no li vol donar a la cimera un paper més enllà del testimonial, el president va enviar una carta al govern espanyol amb un llistat de temes perquè es tractin a l'acte, que inclouen qüestions com el suport a l'oficialitat del català a Europa, l'impuls del Corredor Mediterrani i l'impuls de l'hidroducte previst entre Barcelona i Marsella, l'H2Med. Quan se li ha preguntat sobre la qüestió, Feliu ha admès que algunes d'aquestes mesures són compartides pel moviment independentista. No obstant això, ha remarcat que "el més important" és demostrar que "no es poden fer actes de dominació" i "simplement demanar-los sisplau que tinguin en compte les necessitats" de Catalunya.

Els organitzadors, ha explicat Castellà, esperen que els crits de protesta siguin audibles des del MNAC, on se celebra la cimera. Per això, ha advertit que "si algú s'atrevís a marcar un cordó de distància massa gran amb el MNAC, estaria censurant la capacitat de protesta" dels manifestants.

stats