Partits

L'executiva de Junts dona llum verda a l'expulsió de Casol en una reunió de màxima tensió

El grup parlamentari procedirà a apartar-la del grup perquè passi a ser diputada no adscrita ja el pròxim ple

4 min
La diputada de Junts Cristina Casol durant un ple.

BarcelonaJunts per Catalunya ha decidit aquest dilluns donar llum verda a expulsar la diputada Cristina Casol després que denunciés el grup parlamentari per masclisme al Parlament i la cambra decidís arxivar la queixa perquè no hi havia fets provats. Segons diverses fonts consultades per l'ARA, l'executiva ha pres la decisió en un clima de màxima tensió, perquè una part de la direcció, que té una vintena de membres, s'ha oposat a fer fora la parlamentària. Tot i això, s'ha sotmès a votació i per majoria s'ha decidit expulsar Casol, que era present a la reunió i s'ha negat a dimitir. Ara és el grup parlamentari qui ha de procedir a apartar-la del grup i que passi a ser diputada no adscrita ja el pròxim ple.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió representa un abans i un després per a Junts, perquè es tracta de la primera escissió del grup durant la legislatura: Casol és afí a la presidenta del partit, Laura Borràs, i cal veure si això obre la veda per tal que acabi passant el mateix amb Aurora Madaula, que també ha presentat una denúncia al Parlament per assetjament encara no resolta. La diputada també s'ha queixat de diversos fets a l'Oficina d'Igualtat de la cambra i és ara una empresa externa la que examina si hi ha hagut assetjament per raó de gènere. En tot cas, Madaula ja ho va denunciar públicament també al ple de les dones del 24 de novembre, quan va acusar els "companys" de formació de "masclisme".

Durant la reunió, d'acord amb diverses fonts consultades per aquest diari, hi ha hagut membres de l'executiva que s'han oposat a l'expulsió: de fet, fins a vuit membres dels més d'una vintena que hi ha. D'aquesta manera, es tracta d'una de les primeres decisions de la direcció de Junts que no es prenen per unanimitat. Les objeccions per fer-ho han arribat precisament de la presidenta del partit, Laura Borràs, que com a màxim càrrec orgànic de la cúpula ha demanat recapacitar perquè considera un "error" per a Junts acabar aquesta situació amb una "expulsió". Una petició que no ha estat atesa per la majoria de la direcció, cosa que ha evidenciat la desautorització cap a la presidència del partit.

En la mateixa línia només s'han expressat els membres de l'executiva del seu cercle més afí com Jaume Alonso-Cuevillas, Montserrat Caupena i Esther Vallès. Madaula, que està de baixa mèdica però s'ha connectat telemàticament a la trobada, també ha defensat Casol, parlant de "caça de bruixes". Després ho ha fet públicament a través de Twitter després de setmanes de silenci públic: “La violència masclista està ben descrita i s'adequa molt a aquesta situació”. També el secretari d'organització, David Torrents, s'ha oposat a fer-la fora. L'argument dels contraris a l'expulsió, que coincideix amb el cercle de Borràs, és que no es pot apartar algú per haver denunciat una situació que ha percebut d'"assetjament", malgrat que la denúncia s'hagi acabat arxivant.

Des d'una perspectiva contrària han intervingut altres pesos pesants del partit. El secretari general del partit, Jordi Turull, ha afirmat que s'ha "difamat" la imatge de l'organització i, per tant, s'havia de fer fora Casol, mentre que el president del grup, Albert Batet; la portaveu, Mònica Sales, i diputats com David Saldoni i Glòria Freixa han advocat també per apartar la parlamentària, segons diverses fonts consultades. A parer seu, Casol ha fet, com Madaula, acusacions "falses" contra el grup parlamentari que n'han afectat la imatge i això mereix apartar-la del grup. També l'eurodiputat Toni Comín, proper a l'expresident Carles Puigdemont, ha optat per donar suport a l'expulsió de Casol, tot i que en la seva intervenció dins de la reunió ha demanat donar-se més temps per resoldre la qüestió per mètodes diferents.

Altres membres de l'executiva, com el diputat Salvador Vergés, que es considera no-alineat en les famílies del partit, ha demanat a la diputada Casol que plegués per no arribar a l'expulsió, mentre que Toni Morral, exdiputat, s'ha abstingut: ha valorat que Casol s'havia equivocat denunciant el grup parlamentari, però també que expulsar-la en aquests moments no era la solució.

I és que tota aquesta discussió, acompanyada de múltiples retrets entre els dos sectors, s'ha produït amb Casol present a la reunió, que també ha volgut prendre la paraula. Ha reiterat que ha patit "assetjament laboral", "masclisme" i que ha posat en mans del seu advocat el cas. També ha dit que no feia aquesta denúncia per una situació "personal" sinó "social" i que era una queixa "preventiva" pel que pogués passar. Arran d'això alguns han interpretat que havia interposat la denúncia per quedar "blindada" davant de qualsevol decisió d'apartar-la, tot i que ha acabat passant el contrari. "Si no l'expulsàvem, teníem una revolta al grup parlamentari", admet un membre de la cúpula de Junts, que assegura que la resta dels diputats havien reportat a la direcció que no se sentien "segurs" treballant amb Casol per si acabaven denunciats a l'Oficina d'Igualtat.

Guerra soterrada

Més enllà de les denúncies per assetjament per raó de gènere, la reunió ha estat l'eclosió de la guerra oberta entre els turullistes i els borrassistes al partit, latent des de fa mesos. El sector més pròxim a Turull considera que les queixes de Madaula i Casol són una "instrumentalització" de les eines per denunciar la violència de gènere contra el sector pragmàtic del partit, la qual cosa neguen des del sector borrassista, que alhora se sent atacat de manera continuada pels afins a Turull.

Aquest conflicte soterrat ha arribat aquest dilluns al seu màxim exponent. És la primera vegada que s'expulsa algú del grup parlamentari, també en aquestes circumstàncies. Els borrassistes recorden un altre cas per intentar provar que es tracta d'una vendetta: afirmen que quan la denúncia d'una militant de Junts, actualment regidora al Maresme, contra Eduard Pujol per assetjament va acabar en res, es va obrir un expedient contra la dona però no se li va suspendre la militància ni se la va expulsar per vulneració del Codi Ètic de la formació. En canvi, en el cas de Casol, remarquen, sí que s'ha fet. De fet, més enllà de l'expulsió del grup parlamentari, ara el seu cas es remetrà a la comissió de garanties del partit perquè faci un expedient i es procedeixi també a l'expulsió de la direcció de Junts. En el ple del Parlament de la setmana que ve, Casol ja no seurà a la bancada dels juntaires. Cal veure si acaba la legislatura sola o acompanyada d'altres diputats afins a Laura Borràs.

stats