Partits

Una diputada afí a Borràs va denunciar al novembre el grup de Junts al Parlament

Abans que Aurora Madaula, Cristina Casol va presentar un escrit a l'Oficina d'Igualtat de la cambra per "assetjament per raó de gènere"

3 min
La diputada de junts Cristina Casol en una sessió al parlament.

BarcelonaQuan la diputada de Junts Aurora Madaula va denunciar al ple de les dones, el 24 de novembre passat, haver patit "violència masclista" per part dels "companys" del grup de Junts, una altra parlamentària afí a Laura Borràs ja havia acudit a l'Oficina d'Igualtat de la cambra catalana per denunciar un presumpte "assetjament per raó de gènere", segons ha pogut saber l'ARA. L'escrit va activar el protocol d'igualtat del Parlament, de manera que ara hi ha una investigació oberta que, segons fonts coneixedores, porta una empresa externa, una entitat que es diu Institut de Treball Social i Serveis Socials (Intress), i a la qual ja han acudit diversos diputats de Junts per Catalunya citats en l'escrit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es tractaria d'un "assetjament" per raó de gènere –que no sexual– d'acord amb l'escrit de la diputada, segons confirmen diverses fonts a aquest diari. Una acusació similar a la que fa Madaula, ara de baixa mèdica, i a qui la presidenta del Parlament, Anna Erra, li va demanar que abandonés el càrrec de secretària segona de la mesa per "manca de confiança". De fet, quan Madaula va fer el seu discurs al ple, 22 dels 32 diputats de Junts van presentar un escrit a la direcció en què titllaven de falsa l'acusació, raó per la qual van reclamar al comitè de garanties del partit que la sancionés per una vulneració del codi ètic. Entre els 22 denunciants hi havia la mateixa presidenta del Parlament i la portaveu, Mònica Sales. Aquesta investigació sobre Madaula en el si de la formació política ara mateix està aturada.

Tant Madaula com Casol formen part del corrent intern de Junts anomenat borrassisme –actualment és minoritari al grup enfront dels afins al secretari general del partit, Jordi Turull–, i també són membres de l'executiva de l'organització. Madaula, de fet, n'és vicepresidenta.

Contra qui és la denúncia? Segons diverses fonts consultades, afecta diverses persones de la direcció del grup parlamentari de Junts. Una cúpula amb la qual els afins a Borràs han tingut repetits conflictes al llarg de la legislatura. El grup parlamentari de Junts, presidit per Albert Batet, es troba ara mateix dividit entre els 22 que van portar Aurora Madaula al comitè de garanties i els parlamentaris propers a Borràs que, en el cas de dues diputades –Madaula i Casol–, denuncien "masclisme" i "assetjament" per part de la resta de companys.

Sobre aquesta situació, fonts del grup parlamentari responen que s'ha de mantenir la "confidencialitat" que marca el protocol del Parlament i eviten dir-hi més, tot i que remarquen que "sempre s'ha actuat amb absolut respecte a tots els membres" del grup. Des de fonts oficials del partit també fan referència a la "confidencialitat" per no dir res.

Què diu el protocol del Parlament?

D'acord amb el protocol en contra de l'assetjament del Parlament, els diputats poden dirigir-s'hi per denunciar tota mena de presumptes conductes que considerin abusives o discriminatòries. Qui rep les queixes és l'Oficina d'Igualtat, que ara dirigeix Helena Argerich, però qui instrueix els casos és una comissió formada per tres experts "independents" seleccionats per aquesta Oficina. És per això que l'encarregada de la instrucció és Intress i no es porta des del mateix Parlament. Tot i això, si les conclusions de l'informe són que hi ha d'haver una sanció, serà el secretari general de la cambra, Albert Capelleras, proposat per Anna Erra (Junts), qui haurà de fer una proposta i elevar-la a la mesa. En el cas de Casol, s'espera una resolució pròximament: el protocol marca que el termini màxim d'investigació són dos mesos i la seva denúncia data de principis de novembre.

Les dues denúncies de Madaula i Casol han enrarit encara més la relació entre les dues ànimes de Junts, just la setmana en què, dissabte, s'han de trobar de nou tots els consellers nacionals del partit després de les vacances de Nadal. Una trobada que ja es va ajornar per la reunió de la cúpula de Junts a Ginebra (Suïssa) amb el PSOE per la trobada amb el mediador i que es va posposar per al 13 de gener. En aquest marc, ja hi ha quadres del partit que es volien queixar, almenys, de l’actitud de Madaula. Caldrà veure què passa amb Casol.

Erra creu que Madaula votarà com Junts si es manté a la mesa

La presidenta del Parlament, Anna Erra, confia que si finalment la secretària segona de la mesa, Aurora Madaula, decideix no abandonar l'òrgan, seguirà votant el mateix que Junts. "Entenc que és una persona professional i que té clar a quin partit està", ha dit Erra en una entrevista a l'ACN.

Erra s'ha pronunciat així sobre el conflicte amb Madaula, a qui va convidar a "reflexionar" sobre la seva continuïtat al càrrec després de constatar "manca de confiança". De totes maneres, la presidenta ha admès que si Madaula rebutja renunciar-hi, ella no podrà fer "gran cosa més", ja que no la pot destituir. Actualment Madaula està de baixa mèdica.

stats