Poder judicial
Política 21/10/2022

L'exigència de Podem amb Vicky Rosell enreda l'acord per al CGPJ

El PP manté el veto perquè va en contra de la idea de despolititzar la cúpula judicial

3 min
La delegada del govern espanyol per a la violència de gènere, Victoria Rosell, al Congrés

MadridHan passat gairebé dues setmanes des que Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo van acostar posicions a la Moncloa per arribar a un acord ràpid per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Tribunal Constitucional (TC). Més enllà dels "avenços" que els negociadors asseguren que està havent-hi, s'ha constatat que el pacte no ha estat imminent, i aquesta setmana s'ha enredat pel nom de Victoria Rosell. Si bé ha estat protagonista per l'entrada a presó de l'exjutge Salvador Alba, que va practicar lawfare per obstaculitzar la seva carrera política i judicial, també ho està sent per la insistència de Podem perquè sigui una de les noves vocals del CGPJ. La seva candidatura xocaria amb una de les condicions que el PP ha posat sobre la taula de negociació: que no hi hagi càrrecs polítics o públics en actiu ni que ho hagin estat els últims cinc anys. Actualment, Rosell és delegada del govern espanyol per a la violència de gènere.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No és nou el veto del PP a Rosell per la seva afinitat evident a la formació lila. El 2021 ja es va frustrar un possible acord per renovar els òrgans constitucionals perquè la formació aleshores presidida per Pablo Casado no acceptava Rosell ni tampoc el jutge José Ricardo de Prada, un dels que va condemnar el PP per la Gürtel i va propiciar el desallotjament de Mariano Rajoy de la Moncloa. Unides Podem ha explicitat que continua apostant per ella, i el focus de la negociació, que s'ha estat portant amb molta discreció, sobretot per la part del PSOE, s'ha situat ara sobre la magistrada murciana.

"Rosell és probablement la millor jutge d'Espanya. La seva feina al CGPJ contribuirà a la millor qualitat de la nostra democràcia", asseguren fonts del partit lila, que subratllen que hagi "aconseguit vèncer les pràctiques corruptes del PP i els seus jutges amics", en referència a l'exministre José Manuel Soria, involucrat en les maniobres de Salvador Alba. En aquest sentit, fonts de Podem insisteixen que es despenjaran de qualsevol acord que suposi un "repartiment bipartidista" en què siguin PP i PSOE els que decideixin qui formarà part de l'òrgan de govern dels jutges i qui no. Sobre aquesta exigència, la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, no ha sigut tan explícita, per bé que ha demanat al PP que respecti un "acord just". "Estem treballant per arribar a un acord", ha afirmat la líder d'Unides Podem en declaracions als mitjans.

Pressió sobre el PSOE

Podem ha traslladat aquesta posició al seu soci de govern, que és qui manté la interlocució amb el PP per assolir el pacte, de manera que el PSOE té a sobre la pressió de si es fa fort amb la petició dels liles o bé els reclama flexibilitat. Feijóo va ser prou clar dijous des de Brussel·les quan va insistir en la idea de la despolitització i assegurava que no serà vocal del CGPJ qui no compleixi amb el "requisit" de no ocupar cap càrrec polític en els últims anys. La majoria de tres cinquenes parts que es necessita per aprovar els nomenaments al Congrés i al Senat fa que si hi ha un acord entre PSOE i PP, els dos principals partits, Podem sigui irrellevant. De fet, quan es van votar els quatre magistrats del TC l'any passat, va haver-hi diputats de Podem que no van votar Enrique Arnaldo i Concepción Espejel, i la seva elecció va tirar endavant per àmplia majoria.

stats