L'unionisme punxa en l'assaig barceloní de la manifestació de Colón

Unes 300 persones es concentren davant la delegació del govern espanyol amb el lema: "Indultos no"

4 min
Arrimadas durant la concentració

BarcelonaUn dels escenaris en què amb més indignació es va protestar el 2019 contra la sentència del Procés va ser la delegació del govern espanyol a Barcelona: les càrregues policials i els contenidors cremats van ser la resposta al carrer per les elevades condemnes als líders independentistes. El 15 d’octubre del 2019, prop de 40.000 persones van manifestar-se als voltants de l’edifici del carrer Mallorca per mostrar el seu suport als presos. Aquesta tarda, l’unionisme s’ha volgut fer seu aquest lloc simbòlic: també està indignat amb el govern espanyol, però aquesta vegada per la concessió dels indults. Ha sigut Ciutadans qui ha convocat la concentració, encara que amb un seguiment molt més modest: unes 300 persones –segons xifres de la Guàrdia Urbana– han assistit a l’acte contra la mesura de gràcia. Si es tractava d'un assaig general de la manifestació de diumenge a Colón (Madrid), ha sigut un intent fallit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La concentració ha sigut una escenificació explícita del xoc amb el govern de Pedro Sánchez, però no ha pogut ni unir la triple dreta: Vox no hi ha volgut ser. Tampoc s’ha llegit un manifest conjunt: l'única consigna clara ha sigut la de la pancarta: "Indultos no". La plana major de Ciutadans ha estat present en la manifestació: la presidenta de la líder del partit Inés Arrimadas, el líder a Catalunya, Carlos Carrizosa, la secretària general, Marina Bravo, el portaveu estatal, Edmundo Bal, i el secretari de comunicació, Daniel Pérez Calvo. Només Arrimadas i Carrizosa han fet declaracions sobre la tarima, mentre que el líder del PP, Alejandro Fernández, ha fet una discreta atenció als mitjans abans de l’inici de la protesta, i el president de Societat Civil Catalana (SCC), Fernando Sánchez Costa, s’ha abstingut de fer declaracions.

"Indults no, no en el nostre nom!", ha dit Carrizosa, que ha considerat que "la gent lliure, que té criteri, ha vingut a manifestar-se". Per la seva banda, Arrimadas ha assenyalat el president espanyol, Pedro Sánchez: "Ens han tornat a abandonar, ho han tornat a fer, ens han tornat a vendre per quatre vots". Per a la líder taronja, hi ha "una cosa que no té perdó", concedir el perdó als líders del Procés, cosa que equival, al seu parer, a "donar-los la raó, legitimar-los".

Sànchez demana comprensió

Per la seva banda, el president Sánchez ha demanat "comprensió" en declaracions des de Costa Rica. "La discòrdia no construeix pàtria -ha assegurat-. Confiïn en els passos que donem, que el repte mereix el pas, que la pàtria es construeix amb convivència dins del respecte a la legalitat democràtica".

Una assistent a la concentració d'aquest divendres amb un cartell contra Pedro Sánchez

Per moments, doncs, l’acte de Barcelona s’ha assemblat més aviat a un míting de Cs. Fonts de la formació expressaven satisfacció per haver-se avançat a l'hora de convocar aquesta concentració. En canvi, l’extrema dreta –que sí que hi serà diumenge– ha evitat aparèixer argüint que la concentració hauria d’haver sigut instigada per la societat civil i no per un partit. El líder de Vox, Ignacio Garriga, ha assegurat aquest migdia que assistiran a una altra concentració –que de moment no ha sigut anunciada– a finals de juny.

Per part del PP també hi han assistit el secretari general, Santi Rodríguez, i l’exdelegada del govern espanyol a Catalunya i diputada al Congrés, María de los Llanos de Luna. "On és Lorena Roldán?", comentava amb ironia un dels assistents a la concentració: l’exdiputada de Cs i actual diputada conservadora no hi era. De fet, Fernández s’ha apartat de la primera fila després de la fotografia inicial. "No hi ha cap democràcia al món en què l’indult es doni a algú que diu que ho tornarà a fer", ha criticat el conservador.

Tretze entitats s’han adherit a la concentració, entre les quals Societat Civil Catalana (SCC), encara que el seu president, Fernando Sánchez Costa, ha evitat fer declaracions. Visques a Espanya, mascaretes de la Guàrdia Civil i un cartell de "Sánchez traïdor" han marcat la pauta entre els assistents, que també han dut banderes espanyoles. La diputada de Cs Anna Grau, encarregada de moderar l’acte, ha demanat als concentrats que sortissin de manera ordenada, "pacíficament, sense insultar, ni cridar": una al·lusió velada a les protestes independentistes davant la delegació del govern espanyol, que més d’una vegada han acabat amb aldarulls. Aquesta tarda els agents que custodien l’entrada de l’edifici governamental han trobat un públic diferent: alguns han aplaudit els agents, mentre que Arrimadas ha acusat l’independentisme de "tractar com a gossos els servidors públics que van donar la vida per nosaltres" durant els moments més intensos del Procés. En acabar l’acte, la líder taronja, que el 2017 va guanyar les eleccions a Catalunya però ara lidera un partit en caiguda lliure, s’ha aturat a fotografiar-se i conversar amb alguns simpatitzants. També ella ha rebut aplaudiments del públic, encara que l’expectació que ha despertat aquest cop dista molt de l’atenció i les lloances que generava ara fa quatre anys. Dos partits i nombroses entitats constitucionalistes han aconseguit congregar prop de 300 persones, i han deixat en evidència una capacitat de mobilització del constitucionalisme escassa a 48 hores de la manifestació de Colon.

stats