Política 28/08/2015

L'acte institucional de la Diada es trasllada al 9 de setembre a la plaça Sant Jaume

S'avança el gruix de les celebracions per no fer-les coincidir amb l'arrencada de la campanya de les eleccions del 27-S. Josep Maria Mestres i Albert Sánchez Piñol han col·laborat en el disseny de l'espectacle

Roger Mateos
2 min

BarcelonaL'acte institucional amb motiu de la Diada de l'Onze de Setembre, organitzat conjuntament pel Govern i el Parlament, es traslladarà enguany al 9 de setembre a les deu del vespre a la plaça Sant Jaume de Barcelona. El calendari electoral ha obligat a retocar la data del gruix de celebracions per no fer-les coincidir amb l'arrencada de la campanya de les eleccions del 27-S. El director teatral Josep Maria Mestres i l'escriptor Albert Sánchez Piñol han col·laborat en el disseny de l'espectacle.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el vicepresident segon del Parlament, Lluís Corominas, han presentat aquest divendres els continguts de l'acte, que conduirà l'actor Pep Cruz i que tindrà dos fils conductors: el centenari de la xarxa de biblioteques de Catalunya i els 750 anys del naixement del cronista Ramon Muntaner.

L'espectacle ideat per Josep Maria Mestres resseguirà l'evolució de Catalunya a partir del paper jugat per les biblioteques. En paral·lel, a partir d'un relat elaborat per Sánchez Piñol, l'artista Franc Aleu s'ha inspirat en les quatre grans 'Cròniques' medievals catalanes -Ramon Muntaner en va escriure la més llarga- per elaborar una obra audiovisual que es projectarà a la façana renaixentista del Palau de la Generalitat i que farà un especial homenatge a la figura de Lluís Companys, "l'únic president elegit democràticament que ha estat afusellat", ha recordat Homs.

A l'acte hi participaran, amb interpretacions musicals i lectures de textos, l'Orfeó Català, la Banda Municipal de Barcelona, els ballarins Xavier Bagà, Bebeto Cidra, Marina Cidra, Cesc Gelabert i Glòria Gella, els actors Sílvia Bel, Vicky Peña, Mercè Pons i Rosa Renom, les cantants Alba Carmona i Ilona Schneider i el guitarrista Toti Soler. Enguany, la imatge institucional per il·lustrar la Diada serà una pintura rupestre de la Roca dels Moros de Cogul. Poc abans de l'acte, el mateix dia 9 a les set de la tarda, se celebrarà l'acte de lliurament de la Medalla d'Honor del Parlament a les vuit primeres diputades de la cambra catalana i a l'Institut Guttmann.

Tenint en compte el "caire institucional de l'Onze de Setembre", Corominas ha demanat a PP i Ciutadans que "reconsiderin la seva posició" de l'any passat, quan es van abstenir d'assistir a les celebracions institucionals de la Diada. Homs ha recalcat que el format i el contingut dels actes pretenen "integrar absolutament a tothom", posant en primer pla "la cultura com a eix vertebrador i integrador de la nostra identitat col·lectiva".

stats