Política 24/04/2016

L'aliança d'IU i Podem no trencaria el bloqueig a l'Estat, segons una enquesta d''El Mundo'

El sondeig augura uns resultats similars per a PP i PSOE, una davallada de Podem i un repunt de Ciutadans

Ara
2 min
Pablo Iglesias i Alberto Garzón aquest dimarts al ple del Congrés de Diputats.

BarcelonaEl ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, ho va avançar als seus col·legues europeus en una conversa informal 'caçada' per les càmeres de televisió: els resultats d'unes eventuals noves eleccions (se celebraran si el 2 de maig no hi ha un president investit) seran molt similars als del 20-D. Ara ho ha confirmat una enquesta del diari 'El Mundo', que preveu que, fins i tot si Podem i IU es presenten junts, el tauler polític no canviaria gaire, ja que quedaria a 1,5 punts del PSOE i 20 escons per darrere.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons l'enquesta, el PP i el PSOE obtindrien uns resultats molt similars (els populars passarien de 123 a 126 escons i el PSOE de 90 a 91), de manera que són els partits emergents els que variarien més el seu resultat. Podem perdria diputats (dels 69 actuals als 58 que es preveuen) i Ciutadans, en canvi, passaria de 40 a 45 escons. IU triplicaria resultats i passaria de 2 a 6 escons. En cas d'una coalició electoral de Podem i IU, obtindrien 70 diputats.

Els partits espanyols tenen molt en ment aquests càlculs electorals, sobretot perquè es dóna per fet que caldrà un acord per formar govern. Només hi ha una opció per assolir la majoria absoluta a través de pactes: la gran coalició PP-PSOE, encara que probablement es necessitaria un canvi de lideratges per assolir-la.

Hi ha altres alternatives, però no sumarien majoria absoluta: el pacte PP-C's, que es quedaria a cinc escons de la majoria absoluta per formar govern (sumarien 171 escons, 126 del PP i 45 de C's) o la parella PSOE-Podem, que sumaria 149 diputats i es quedaria a 27 de la majoria. Fins i tot sumant-hi IU, el pacte d'esquerres es quedaria a 155 diputats, insuficients per a la investidura, de manera que es necessitarien els vots dels partits nacionalistes catalans i bascos per assolir els 176 vots necessaris.

L'ARA ja va explicar que els qui defensen l'aliança amb IU a Podem al·leguen que Alberto Garzón és el polític més ben valorat a l'enquesta del CIS i no s'ha vist desgastat per les negociacions. La cúpula de Podem està convençuda que la pròxima campanya ja no pivotarà sobre qui ha sigut el responsable de forçar eleccions, sinó sobre possibles aliances.

L'enquesta no concreta els resultats a Catalunya, de manera que no desglossa els resultats d'En Comú Podem, que s'inclouen dins dels de Podem. Sí que especifica, però, que ERC mantindria els 9 diputats actuals i que Democràcia i Llibertat (la coalició liderada per CDC) passaria de 8 a 6 escons.

stats