Política 30/01/2016

L'ANC reclama a JxSí i la CUP que "no discuteixin sobre el calendari": "Fem-ho com més aviat millor"

En un acte a Cornellà, els partits independentistes i les entitats de la societat civil demanen eixamplar els suports independentistes a través d'un procés constituent "inclusiu i popular"

Laia Vicens
2 min
Representants de CDC, ERC, CUP, MES i Demòcrates, a l'acte de l'ANC a Cornellà / PERE VIRGILI

Cornellà de Llobregat18 mesos. És el termini que Junts pel Sí i la CUP van acordar per fer efectiva la desconnexió de l'Estat i és el temps que els dóna l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) per assolir la independència. En un acte a Cornellà sota el lema 'Endavant República', l'entitat independentista ha avisat els diputats de Junts pel Sí i la CUP que els "collaran" i no els deixaran "tranquils ni tranquil·les" perquè compleixin el mandat democràtic del 27-S i, a més, elaborin una Constitució catalana "inclusiva".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquestes declaracions, el president de l'ANC, Jordi Sànchez, no ha evitat el debat obert aquesta setmana a Junts pel Sí sobre quan ha de ser la declaració d'independència. "No ens perdem amb més discussions de calendari: fem-ho com més aviat millor", ha demanat, a més d'exigir als representants independentistes que "concretin la resolució de ruptura" i se centrin a discutir les lleis i els actes de sobirania que haurà de fer el Parlament per fer efectiva la desconnexió.

No són els únics deures que l'ANC ha posat a la CUP i a Junts pel Sí. Encara que els plans de l'entitat independentista passen per donar el protagonisme a la societat civil perquè posi els fonaments de la futura Constitució, Sànchez ha avisat que el text que s'aprovi al Parlament no serà la Constitució "dels dos milions d'independentistes". Per això, ha fet una crida a "posar-se les piles de nou" i aprofitar la nova etapa del procés constituent per eixamplar la base social a favor de la independència. Tot plegat per garantir "majories més qualificades", en una clara al·lusió a bastir ponts amb Catalunya Sí que es Pot.

Ara bé, des de l'independentisme són conscients que l'èxit d'aquesta nova etapa passa per la pulsió de la mobilització al carrer. Així ho van constatar els diputats Lluís Llach (Junts pel Sí) i Mireia Boya (CUP), que van representar les seves formacions a l'acte. "Els 72 [diputats independentistes] no podrem fer-ho sols, és amb el carrer i des del carrer que assolirem la majoria per la República", ha dit Boya. La diputada cupaire ha afegit que la millor manera per fer el procés més inclusiu és "no deixant enrere" cap dels drets socials, un objectiu que s'aconseguirà si el procés constituent és "participatiu i popular". També Llach ha demanat als militants independentistes que "empenyin i vigilin" els partits. "I si és necessari, poseu-vos al davant com heu fet sempre", ha sentenciat.

Autocrítica pels tres mesos de negociacions

Encara que l'acte havia de servir per començar a explicar els propers passos del procés independentista, ha acabat convertint-se també en un acte de disculpa dels partits a la societat civil pels tres mesos de "tenses" negociacions. "En algun moment sé que heu dubtat de nosaltres i sabem que heu arribat a pensar que érem uns traïdors, però no ho som i no ho hem estat en cap moment", ha afirmat Boya.

També Llach ha fet referència a les tensions entre Junts pel Sí i la CUP. "Vam començar estirant-nos els cabells, però després de donar moltes voltes tornem a ser aquí", ha dit, i ha acabat reivindicant el paper de l'independentisme de base: "Som aquí perquè vosaltres ja hi éreu".

stats