Borràs estudia donar més temps per a la negociació entre el primer i el segon ple d'investidura

La presidenta del Parlament comença la ronda de consultes amb PP, Ciutadans, els comuns i la CUP

5 min
Jéssica Albiach i Laura Borràs reunides en el marc de la ronda de consultes

BarcelonaLaura Borràs podria donar una mica més de marge a les negociacions per a la investidura entre Esquerra, Junts per Catalunya i la CUP. La presidenta del Parlament estudia convocar el segon debat per dimarts que ve, en lloc de diumenge. Segons ha explicat la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, en roda de premsa, aquesta ha sigut la intenció que li ha traslladat Borràs durant la reunió que han mantingut aquest migdia en el marc de la ronda de consultes per a la investidura. El reglament del Parlament estableix que després del primer ple d'investidura –que en aquest cas està previst per divendres– s'ha de convocar el segon al cap de dos dies. Per què no es convoca diumenge? Segons l'article 104 del reglament del Parlament, els dies que s'indiquen en el reglament es computen com a dies hàbils si no es diu el contrari i la disposició addicional segona de la llei de presidència i del Govern indica que els terminis que tenen a veure amb el Parlament es computen també per dies hàbils. I aquí és on s'agafaria Borràs per traslladar el segon debat d'investidura a la setmana que ve, la qual cosa avalarien també els lletrats del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, això no s'ha aplicat mai així fins ara. Des del 1980 que, quan hi ha hagut segona votació, s'ha fet dos dies naturals després. Va ser el cas de Jordi Pujol el 1995 o d'Artur Mas el 2010. També hi ha dos exemples en què els debats d'investidura han caigut en cap de setmana i, per tant, en dies no hàbils. Carles Puigdemont va ser elegit in extremis en diumenge per evitar la convocatòria automàtica d'eleccions dos mesos després del primer intent d'investidura de Mas després de les eleccions del 2015 –va fer el pas al costat en dissabte i va convocar el ple just l'endemà–; i també el segon debat d'investidura de Jordi Turull el 2018, que no es va produir perquè el Tribunal Suprem el va tancar en presó preventiva, estava previst per dissabte.

Segons fonts parlamentàries, durant la reunió de la mesa d'aquest dimarts s'ha plantejat aquesta possibilitat i els serveis jurídics ho han avalat aconsellant que seria "millor" que la interpretació fos avalada de forma "unànime" i que tingués el suport de la resta de grups de la cambra. És per això que, segons apunta l'entorn de Borràs, la presidenta de la cambra estaria sondejant a tots els partits aprofitant la ronda de consultes i que encara no hi ha res decidit. També argumenta que si fos en dimarts s'afavoriria la conciliació i es contindrien despeses al Parlament, ja que l'obertura en cap de setmana implica fer treballar el personal de la cambra en un dia no laborable.

Comença la ronda de consultes

Aquest dimarts la presidenta del Parlament ha començat la ronda de consultes amb els grups parlamentaris per proposar un candidat a la investidura. Després que la setmana passada la presidenta del Parlament deixés en l'aire convocar un ple d'investidura si no hi havia un acord entre els partits independentistes per investir Pere Aragonès, ahir la mateixa Borràs va esvair tots els dubtes i va explicar que aquest dimarts obriria la ronda de consultes, que dijous proposaria un candidat i divendres se celebraria el ple. La mesa ha acordat aquest matí que el debat comenci a les 10 h i se celebri a l'auditori del Parlament per garantir les mesures sanitàries –el ple de constitució del Parlament també es va celebrar a l'auditori–. Els consellers de l'actual Govern s'asseuran a la primera fila de la sala.

Borràs ha començat la ronda de consultes amb el líder del PP, Alejandro Fernández, amb qui s'ha reunit a les 12 h del migdia telemàticament. Ha continuat amb el cap de files de Ciutadans, Carlos Carrizosa, amb qui ha mantingut la reunió de manera presencial a la sala d'audiències de la cambra catalana, i després s'ha reunit amb la presidenta d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, també presencialment. A la tarda ha mantingut una reunió telemàtica amb la diputada de la CUP Dolors Sabater, que aquest dimarts és a Waterloo, on s'ha reunit amb l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont juntament amb Carles Riera.

Sabater ha traslladat a Borràs la necessitat d’encarar aquesta legislatura amb l’objectiu que l’independentisme "recuperi la iniciativa", segons ha explicat la CUP en un comunicat. En aquest sentit, els anticapitalistes han insistit que cal "sortir del terreny de les declaracions i construir una alternativa política i social al règim del 78, a l’Íbex35 i a la monarquia" desplegant un programa social de canvi polític que "situï els interessos de la gent treballadora al centre de l’agenda política catalana". Per aquest motiu, Sabater ha defensat la necessitat de "bastir un programa de transformació social i econòmica que incorpori les principals demandes i necessitats de la majoria del país i sigui el motor per la construcció d'una majoria social favorable a la ruptura i a la República".

"Investidures falses"

La trobada amb el líder de Vox, Ignacio Garriga, que estava prevista per a aquest dimarts a la tarda, s'ha ajornat fins dimecres al matí per qüestions d'agenda. Aquest dimecres Borràs també es reunirà amb els presidents dels grups de JxCat i d'ERC, Albert Batet i Josep Maria Jové, i també amb el del PSC, Salvador Illa. Precisament, els socialistes de moment no tiren la tovallola i insisteixen que proposaran Illa com a candidat a la investidura. Ara bé, la seva candidatura només tindria possibilitats si l'acord entre les formacions independentistes fracassa. Per això, en paral·lel a les converses entre ERC, la CUP i JxCat, els socialistes han iniciat converses per intentar aconseguir suports per a Illa. La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha explicat aquest dimarts en roda de premsa que dilluns es van reunir amb els comuns i que la conversa va ser "en positiu" i que també tenen previst parlar amb Ciutadans i el PP. Ara bé, Jéssica Albiach ha tornat a dir que no col·laborarien en "investidures falses" i que, per tant, tampoc votarien a favor d'una eventual candidatura de Salvador Illa perquè no reuneix prou suports per governar. De fet, tampoc donaran suport a Pere Aragonès, perquè continuen apostant per un govern on no hi sigui JxCat.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, durant la reunió en el marc de la ronda de consultes

En el cas de Ciutadans, el seu líder, Carlos Carrizosa, ha explicat que en els últims dies no havien rebut cap proposta per reunir-se amb els socialistes. Tot i que no ha volgut revelar el sentit del seu vot en cas que Illa fos proposat com a candidat, Carrizosa ha afirmat: "Entre un candidat independentista o constitucionalista, estarem al costat del constitucionalista". En la trobada amb Borràs, el diputat taronja li ha manifestat la seva "oposició frontal" a les "amenaces" que, segons Carrizosa, Borràs ha llançat en els últims dies "en el sentit de no respectar la separació de poders ni el que dictamini el TC". Alejandro Fernández, per la seva banda, li ha traslladat a Borràs que votaria en contra de la investidura de Pere Aragonès, segons han explicat els populars en una nota de premsa, però no han dit què farien davant d'una eventual candidatura de Salvador Illa. Fernández, a més, també ha retret a Borràs el "sectarisme" pel fet que vulgui rellevar el secretari general del Parlament, Xavier Muro.

stats