Borràs: "Dijous proposaré un candidat i divendres hi haurà ple"

La presidenta del Parlament descarta un acte equivalent que evitaria una votació fallida

i
Cesc Maideu
3 min
Laura Borràs (JxCat), Dolors Sabater (CUP) i Marta Vilalta (ERC) conversant en una trobada fa unes setmanes.

Divendres hi haurà ple d'investidura, candidat i votació. Així ho ha assegurat aquest dilluns la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que començarà demà la ronda de contactes amb els partits per trobar un candidat a la presidència de la Generalitat amb els suports suficients –ho farà de menys a més representació–. Borràs ha sigut taxativa: "No vull que hi hagi cap ombra de dubte". I és que la presidenta de la cambra ha desvelat una de les incògnites que planaven sobre el ple d'investidura: "Hi haurà ple i candidat", ha afirmat. Ho ha assegurat tot i que, tal com va avançar l'ARA dijous passat, Borràs estudiava evitar el ple en cas que no hi hagi acord, proposant un acte alternatiu que obrís el compte enrere electoral sense la fotografia de l'independentisme votant dividit. Aquest dilluns, però, Borràs ha esvaït els dubtes a Els matins de TV3: "Dijous proposaré un candidat i divendres hi haurà ple. No hi haurà un acte equivalent, hi ha candidats amb possibilitats".

I són dos: Pere Aragonès i Salvador Illa. Ara bé, que tinguin "possibilitats" no vol dir que tinguin una majoria suficient. I, de moment, Borràs, no marca el barem per ser candidat en el fet de tenir una majoria necessària, sinó que posarà sobre la taula el nom que tingui "més possibilitats de ser investit". La presidenta del Parlament ha argumentat que encara que el candidat arribi divendres sense una majoria que li asseguri la presidència, "el debat parlamentari" pot fer canviar d'opinió algun dels grups. A l'hora de la veritat, però, l'equilibri de forces ja està definit.

D'una banda, Illa està limitat al suport dels comuns, que no seria suficient. Ara bé, el grup que lidera Jéssica Albiach al Parlament no està disposat a donar suport la investidura del candidat del PSC si no reuneix més suports per arribar a una majoria parlamentària. "No col·laborarem en investidures falses", ha avisat el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, aquest dilluns en roda de premsa. Els comuns continuen defensant un govern d'esquerres amb els socialistes i ERC.

Per altra banda, Aragonès es juga la seva presidència a les negociacions a tres bandes dels republicans amb cupaires i Junts. Diumenge, de fet, ERC va enviar un comunicat en què va anunciar un principi de pacte en matèria nacional i també social amb els anticapitalistes. Però les negociacions amb el partit de Carles Puigdemont avancen a un ritme diferent i encara viuen en l'escull de qui ha de dirigir l'òrgan de coordinació de l'estratègia del Procés.

Alhora que continuen les converses per tancar un acord de govern, Borràs es reunirà amb representants de tots els grups parlamentaris per decidir quin aspirant proposa per a la investidura. La presidenta del Parlament ha cridat també el líder de Vox, Ignacio Garriga, que tancarà la ronda de contactes a la qual PP, Cs, comuns i la CUP estan citats també demà. Borràs es veurà dimecres amb Albert Batet (JxCat), Josep Maria Jové (ERC) i Illa. El socialista pensa refermar-se davant de Borràs en que es manté com a candidat tot i no tenir garantits els suports necessaris per sortir-ne escollit.

Borràs obre la porta al cessament de Muro

Mentre es tanquen els serrells del que ha de ser el nou Govern, Borràs ja està pensant en l'equip amb qui dirigirà el Parlament. I això vol dir crear "equips de confiança". Un dels càrrecs amb els quals Junts ja va tenir desavinences la legislatura passada i fins i tot van demanar el seu cessament per eliminar d'una resolució aprovada pel ple uns fragments sobre la monarquia va ser Xavier Muro, secretari general del Parlament. Amb el canvi de guàrdia a la cambra catalana, Muro pot ser un dels primers alts càrrecs que caiguin. Aquest dilluns Borràs ha donat a entendre que el rellevarà, argumentant que es comença una "nova etapa" i que és moment d'obrir un "nou temps" i de mirar de fer "altres propostes per tirar endavant".

stats