Poder judicial

La dimissió de Lesmes precipita una trobada Sánchez-Feijóo pel Poder Judicial

El president del Suprem compleix la seva amenaça davant el bloqueig a l'òrgan de govern dels jutges

3 min
El president del Suprem, Carlos Lesmes.

MadridFinalment ha complert l'amenaça. El president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, ha anunciat aquest diumenge que formalitzarà la seva dimissió al capdavant de l'òrgan de govern dels jutges aquest mateix dilluns. En l'obertura de l'any judicial, el 7 de setembre, i amb el CGPJ amb el mandat caducat des de fa gairebé quatre anys, Lesmes ja va advertir que, si el bloqueig per renovar l'òrgan de govern dels jutges es mantenia, abandonaria el càrrec. L'anunci ha provocat la ràpida reacció del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha citat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a una reunió aquest dilluns a les 10.30 h a la Moncloa.

"Durant el temps que ha transcorregut fins avui m'he dirigit en diverses ocasions i de manera reservada als principals responsables polítics a fi d'assolir la urgent renovació del CGPJ o, en cas de no fer-ho, que recuperés les competències que constitucionalment té atribuïdes encara que estigui en funcions", afirma en la seva declaració. "Cap d'aquestes gestions ha donat el fruit esperat", afegeix Lesmes, que ha deixat passar una setmana des de la visita del comissari europeu de justícia, Didier Reynders, en la qual es va reunir amb múltiples actors, polítics i judicials, per intentar que es desbloquegés la situació. El dia que es van reunir tots dos, el també president del Tribunal Suprem va mostrar un bri d'esperança que Reynders pogués haver donat una empenta a PSOE i PP per acostar posicions, però ha constatat que les gestions han resultat "infructuoses". Lesmes revela que hi ha hagut contactes els últims dies arran de la visita de Reynders, sobre els quals ha estat informat, però que "no han donat resultats positius".

"Perduda tota esperança de rectificació i davant el patent deteriorament del Tribunal Suprem i el CGPJ, que no puc evitar, la meva presència al capdavant d'aquestes institucions està mancada d'utilitat i seria, a més, contrària a la meva pròpia consciència professional. Per tot plegat, s'imposa la meva renúncia, atès que mantenir-me a partir d'ara en aquesta responsabilitat només pot servir per convertir-me en còmplice d'una situació que detesto i que és inacceptable. Adopto aquesta decisió per respecte a la dignitat de les institucions que presideixo i per respecte també als jutges espanyols, que legítimament esperen que qui els representa no es mantingui impassible davant una situació que compromet greument el prestigi i funcionament de la justícia sencera", anota Lesmes. En el seu comunicat, explica que tornarà a la sala tercera del contenciós administratiu del Tribunal Suprem.

Ni els anys de mandat caducat, ni els avisos d'Europa, ni les amenaces de dimissió de Lesmes –ara ja una realitat– han propiciat l'entesa entre PSOE i PP. Europa reclama renovació de seguida i, immediatament després, obrir el debat per reformar la llei perquè els vocals provinents de la carrera judicial siguin escollits entre els mateixos jutges i no a les Corts espanyoles. Caldrà veure si la trobada entre Sánchez i Feijóo aquest dilluns al matí canvia alguna cosa, per bé que fins ara les posicions han estat inamovibles: els conservadors plantegen un pacte "d'independència de la justícia" que implica el fiscal general de l'Estat i l'accés a la carrera judicial, mentre que els socialistes reclamen que el PP "compleixi la Constitució" sense condicions. Els socialistes interpreten que els populars volen mantenir el bloqueig fins a les pròximes eleccions generals a l'espera de saber si tornen a la Moncloa.

La renovació del TC, més difícil

Una altra derivada de la renúncia és que dificulta que el ple del CGPJ esculli els dos candidats al Tribunal Constitucional que li corresponen. "Ara per ara, impossible", asseguren fonts de l'òrgan consultades per l'ARA. La setmana passada el sector progressista va rebentar la taula de negociació amb el sector conservador, havent constatat que aquest últim estava instal·lat en una estratègia de dilatació de les converses. El bloc de vocals proposat pel PSOE comptava amb el suport de Lesmes per intentar convèncer un dels conservadors per fer una majoria de 12 que permetés aprovar la designació dels nous magistrats del TC. Amb la dimissió, però, aquest pla queda molt malmès.

Segons un informe del gabinet tècnic del CGPJ, el relleu de Lesmes hauria de ser Francisco Marín Castán, president de la sala primera del Tribunal Suprem. Inicialment s'havia traslladat que seria el president del Suprem i que el president del CGPJ seria el vocal de més edat, per bé que els lletrats de l'òrgan va suggerir que una mateixa persona ocupés els dos càrrecs. Així ho va acceptar la sala de govern del Suprem, però no el ple del CGPJ, que no ho ha votat. De fet, alguns vocals plantegen la fórmula de la bicefàlia i ho volen votar al ple d'aquest dijous.

stats