SOBIRANIA FISCAL
Política 27/06/2014

L’Estat vol vetar la fuga d’experts a la Hisenda catalana

L’Agència Tributària espanyola avisa per carta a la Generalitat que no autoritzarà el fitxatge de tècnics

Roger Mateos
4 min

BarcelonaEl procés per bastir la Hisenda catalana està fent disparar totes les alarmes al ministeri pilotat per Cristóbal Montoro. L’Agència Tributària de Catalunya (ATC) va llançar al mes d’abril una convocatòria de 24 places per constituir el nou cos tècnic de gestors tributaris, una de les potes fonamentals de la futura Hisenda catalana, que s’haurà d’encarregar de tasques com ara detectar incompliments de les obligacions tributàries o obtenir i processar dades fiscals. L’incipient fisc català necessita personal d’alta qualificació, i per això les condicions del concurs eren prou atractives per atreure l’atenció d’especialistes -ben formats i amb experiència- de l’Agència Tributària estatal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I, en efecte, fins a 49 persones -bona part provinents de l’administració estatal- ja han sigut preseleccionades per cobrir les places obertes per l’ATC. Advertits d’aquesta circumstància, els màxims responsables de la Hisenda espanyola han començat a moure fils per impedir que un bon pessic del seu equip d’experts canviï d’aires. El director de recursos humans de l’administració tributària estatal, Manuel José Rufas, va adreçar a l’ATC una carta -datada el 21 de juny i a la qual ha tingut accés l’ARA- per deixar clar que la convocatòria de 24 places és percebuda com una opa hostil sobre un cos d’especialistes clau per a l’Estat.

“Per necessitats del servei no es concedeix autorització per procedir al nomenament de cap funcionari del cos tècnic d’Hisenda de l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT) que participi en el procés de selecció referit (en al·lusió a les places ofertes per la Generalitat), atesa la situació deficitària de personal en què es troba la Delegació Especial de l’AEAT de Catalunya”, assegura Rufas a la missiva. L’argument oficial és, doncs, que Hisenda no pot prescindir d’un grapat dels seus experts a Catalunya perquè suposadament li falta personal. El cas és que hi ha més de 1.200 tècnics i gestors a la delegació catalana d’Hisenda, i prop del 75% provenen d’altres comunitats. L’altre 25%, els més arrelats a Catalunya, eren els més susceptibles de respondre a la crida de la Hisenda catalana. I molts d’ells ho han fet.

Procés de selecció en marxa

Malgrat les maniobres de Montoro, el procés de selecció de la Generalitat tira endavant. Ahir a la tarda, precisament, els preseleccionats estaven citats per sotmetre’s a noves proves d’admissió i, tot i els advertiments, hi van acudir 45 dels 49 que havien superat les primeres proves, segons fonts coneixedores del procediment consultades per l’ARA. Dels quatre que no s’hi van presentar, només un és funcionari de l’Estat. La conclusió, per tant, és que de moment les amenaces de veto no estan fent efecte.

¿Però què és el que pot impedir exactament l’administració central? Fins a quin punt té capacitat per boicotejar l’operació? Per als funcionaris interessats en l’oferta de la Generalitat, l’opció òptima és marxar en comissió de serveis als despatxos de l’ATC. D’aquesta manera se’ls reserva la plaça a la Hisenda estatal sense que se’ls imposi un termini de temps determinat per al seu retorn. Aquesta fórmula, però, requereix l’“autorització prèvia” de la mateixa administració tributària espanyola, com recorda el mateix Rufas a la seva carta. L’Estat, per tant, pot denegar les peticions que li arribin en aquest sentit. I així anuncia Rufas que ho farà en “l’informe negatiu” adreçat a la Generalitat.

Abocats a l’excedència

Tancant la porta de la comissió de serveis, l’Agència Tributària espanyola aboca els tècnics i gestors que han presentat candidatura a l’ATC a demanar una excedència o, directament, a renunciar a la seva plaça de funcionari de l’Estat. L’opció de l’excedència, però, els impedeix poder tornar abans de dos anys i, a més, els redueix les garanties que passat aquest temps se’ls restituirà la mateixa plaça que ocupaven.

“És un xantatge”, denuncia un càrrec de la delegació catalana de l’AEAT preguntat per l’ARA. “El que fan es amenaçar els tècnics de no deixar-los tornar mai més si se’n van a l’Agència Tributària de Catalunya”, afegeix. Els caps de departament de l’administració estatal a Catalunya ja tenen damunt la taula les llistes de noms dels preseleccionats per la Generalitat, segons asseguren les mateixes fonts. Una pressió afegida per a uns treballadors que se saben assenyalats.

Tot i així, el risc de no recuperar la confortable plaça a l’AEAT pot ser assumible per a bona part dels candidats: més enllà de les motivacions polítiques que els pugui generar el projecte d’Hisenda catalana, les places ofertes suposen un incentiu econòmic per a bona part del col·lectiu de tècnics, inscrits en el subgrup A2 de la funció pública i que en l’escala retributiva -de l’1 al 30- oscil·len entre l’escalafó 22 i el 26. Per a molts d’ells, amb nivells retributius del 22 i el 24 -i amb escasses perspectives de promoció interna dins les estructures de l’Estat-, les places posades a concurs per l’ATC -de nivell 24 i 26- resulten especialment atractives.

En les pròximes setmanes culminarà el procés d’assignació d’aquestes places. I el Govern confia que els especialistes de l’Estat que es postulen no es facin enrere.

stats