Política 25/10/2012

Els socialistes veten l'intent de Liberals i Verds de reprovar Aleix Vidal-Quadras a l'Eurocambra

Una norma del Parlament Europeu permet obligar a deixar el càrrec a un vicepresident si ho vota la majoria. Es va intentar la setmana passada, però els socialistes van rebutjar dur al ple una votació per reprovar les seves paraules

Laia Forès
2 min
AL CENTRE DE LA POLÈMICA
 El vicepresident del Parlament Europeu, Aleix Vidal-Quadras, s'ha convertit per mèrits propis en el centre de les crítiques dels eurodiputats catalans. Els socialistes, però, han rebutjat portar al ple una votació per reprovar les seves paraules.

Brussel·lesLa dimissió de l'eurodiputada del PSC Maria Badia del seu càrrec com a número dos de la delegació socialista al Parlament Europeu és un símptoma de les divisions internes que hi ha a les files socialistes a l'Eurocambra davant l'impuls sobiranista que ha pres Catalunya. Però la seva renúncia només és el reflex que els ànims estan molt escalfats a tots els racons del Parlament Europeu per un contenciós polític que ha traspassat les fronteres de l'estat espanyol i ja s'ha situat en el pla europeu. Encara que això no agradi ni als socialistes ni –encara menys– als populars espanyols.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i el silenci d'aquest dimecres –el president del grup socialista a l'Eurocambra no va voler parlar-ne amb l'ARA–, el cas és que la qüestió catalana s'ha colat al Parlament Europeu. L'intercanvi de cartes i acusacions, la intervenció del president del Parlament Europeu i la presència del conflicte català en mitjans internacionals han convertit la independència de Catalunya en un dels temes de moda més controvertits a l'Eurocambra. Les intervencions de Vidal-Quadras, un polític molt respectat per la majoria d'eurodiputats i gens extremista quan es tracten temes que no afecten Catalunya, han creat tanta polèmica que la setmana passada va haver-hi un intent de forçar la seva renúncia com a vicepresident.

Segons diferents fonts, el grup dels Liberals i el dels Verds van plantejar durant la conferència de presidents que es va celebrar a Brussel·les portar al plenari una votació per decidir si l'Eurocambra obligava Vidal-Quadras a deixar la vicepresidència. Una norma del Parlament permet obligar a deixar el seu càrrec a un vicepresident si ho vota la majoria de la cambra. A la pràctica, però, mai s'ha fet. Durant la Conferència de Presidents, els socialistes van frenar la iniciativa perquè no es van sumar a la proposta de portar-ho al ple.

Podeu llegir el reportatge a l'ARA Premium.

stats